Virtuaaliakku ja sähkövarasto täydentävät aurinkopaneeleja

Kodin aurinkopaneelien tuotanto ei useinkaan ole samassa rytmissä kodin sähkönkäytön kanssa. Noin kolmasosa paneelien vuosituotannosta ohjautuu ylituotantona sähköverkkoon. Helenillä on onneksi erilaisia ratkaisuja sähkön varastointia varten.

Suomessa kylvettiin viime kesänä helteessä, ja jatkuva auringonpaiste sai varmasti monet omakotitaloasujat ajattelemaan oman kattonsa hyödyntämistä aurinkoenergian tuottamiseen.

Parhaimman hyödyn aurinkopaneeleista saa, kun kotona kulutetaan sähköä myös päiväsaikaan. Jatkuvasti tai hyvin säännöllisesti sähköä kuluttavia laitteita ovat kylmälaitteet sekä ilmanvaihto ja viilennys esimerkiksi ilmalämpöpumpulla.

Omakotitalon katolle saa tyypillisesti asennettua 12-20 aurinkopaneelia, joiden tuotanto vastaa 18-30 prosenttia 14 000 kWh:a vuodessa energiaa kuluttavan kodin sähkön kulutuksesta. Vaikka parhaimmillaan aurinkopaneeleilla voisi kattaa lähes kolmasosan vuosittaisesta sähkön tarpeestaan, vastaavat kulutus ja tuotanto harvoin täsmälleen toisiaan. Ilman varastointiratkaisuja, kuten virtuaaliakkua tai fyysistä sähkövarastoa, vain kaksi kolmasosaa paneelien vuosituotannosta on suoraan hyödynnettävissä kodin sähkönkulutukseen.

Aurinkosähkö kattaa siis suuremman osan kodin sähkönkulutuksesta, kun järjestelmään on liitetty sähkönvarastointiratkaisu.

Aurinkosähkön hyödyntäminen ilman varastointiratkaisua on mahdollista vain silloin, kun kulutus ja tuotanto tapahtuvat samaan aikaan.

Aurinkosähköä on mahdollista varastoida fyysiseen sähkövarastoon ja/tai virtuaaliseen akkuun, jonka avulla omaa tuotantoa voi hyödyntää sekä päivällä että yöllä.

Virtuaaliakku vai sähkövarasto?


Omavaraisuuden maksimointi ja paneelien tuottaman sähkön täysi hyödyntäminen on mahdollista virtuaaliakun ja sähkövaraston avulla.

Virtuaaliakku on vastaus asiakkaiden tarpeeseen saada täysi hyöty omasta tuotannostaan rahallisesti. Virtuaaliakulla asiakas saa hyvityksen, joka vastaa sähkön kokonaishintaa. Helen hyvittää asiakkaalle ylituotannosta 13 c / kWh. Virtuaaliakussa asiakkaan ylijäämäsähkö ei siis varsinaisesti varastoidu, vaan me muutamme sähkön euroiksi ja annamme nämä eurot takaisin asiakkaalle kilowattituntien sijaan. Virtuaaliakku on uusille aurinkopaneelien ostajille vuoden ajan maksuton.

Jos ylituotannon myy sähköyhtiölle ilman sähkönvarastointiratkaisuja, on myyntihinta toteutuneen spot-hinnan mukainen, tällä hetkellä keskimäärin 4 c / kWh.

Jos taas haluaa itse tuottamansa aurinkosähkön mahdollisimman suurelta osin oman kodin käyttöön, on sähkövarasto oikea ratkaisu. Kesäpäivinä omavaraisuus voi olla jopa 100 % eli verkosta ei tarvitse ostaa sähköä lainkaan. Oman aurinkotuotannon käytön ja ohjauksen lisäksi sähkövarasto varmistaa turvan sähkökatkojen varalta suojaten kodin kriittisiä sähkölaitteita. Fyysiset sähkövarastot myös mahdollistavat uusiutuvan energian kasvun, koska ne tasapainottavat sähköverkkoa.

Eri sähkönvarastointiratkaisut voi myös yhdistää. Fyysinen sähkövarasto kannattaa mitoittaa päivällä syntyvän kulutuksen ja aurinkopaneelien tuotannon suhteeseen. Tällaisella mitoituksella akun varastointikyky riittää parhaalla mahdollisella tavalla varastoimaan paneelien ylituotannon suoraan omaan kotiin. Mikäli ylituotantoa kuitenkin muodostuu, hoitaa virtuaaliakku loput. Lopputuloksena aurinkosähkön käyttäjä saa 100-prosenttisen hyödyn itse tuottamastaan aurinkosähköstä.


Aurinkoista kevättä toivottaen,
Krista Jaatinen ja Kristiina Siilin

Krista Jaatinen

Krista Jaatinen

Krista kehittää uusia tuotteita ja palveluita erityisesti aurinkoenergiaan liittyen sekä toimii myös projektipäällikkönä ja rakennuttajana. Kristassa yhdistyvät luova ajattelu ja ongelmanratkaisukyky, joiden kautta hän haluaa tuoda energian lähemmäksi ihmisiä.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin