Dekkarit-festivaali - rikospaikkana Varkaus

28.7. - 30.7.2017 @ Warkauden Klubi ja Päiviönsaaren alue, Ahlströminkatu 13, Varkaus

Hakemus: 1500 €

Dekkarit kirjallisuus- ja elokuvafestivaaleilla dekkariteemaa käsitellään laajasti rikoskirjallisuuden, eri tieteenalojen ja taidemuotojen näkökulmista; osa-alueina ovat rikoskirjallisuus, elokuvat, kuvataide, kirjoittaminen, näyttämötaide, musiikki, tosielämän murhamysteeri.
Viikonlopun mittainen festivaali tuo valkokankaalle jo toisen kerran korkeatasoisia elokuvia ja esittelee kansan rakastamaa rikoskirjallisuutta.

Päätapahtumapaikkana on alkuperältään 1800-luvun Warkauden Klubi, joka sijaitsee kulttuurihistoriallisesti merkittävällä ja kauniilla Päiviönsaaren alueella. Klubin teemaan sopiva erikoisuus on aito kieltolainaikainen salakapakka.

Tapahtumaan tulee 11 Suomen eturiviin kuuluvaa kirjailijavierasta - Christian Rönnbacka, Tapani Bagge, Nina Hurma, Timo Sandberg, Paula Arvas, Ari Wahlsten, Heidi Roth, Johanna Tuomola, Grant Nicol, Jasu Rinneoja sekä Juha Tahvanainen. Ohjelmistossa on mielenkiintoisia paneelikeskustelutilaisuuksia eri rikoskirjallisuuteen liittyvistä teemoista sekä kirjailijahaastatteluja.

Avajaisissa kuullaan näyttelijä Jarmo Mäkisen vetämä TrueCrime paneelikeskustelu yhdestä rikoshistoriamme puhutuimmasta murhamysteeristä - Tulilahden kaksoismurhasta.

Festivaaleille pystytetään Drive-In-elokuvateatteri. Elokuvissa näytetään ehkä kaikkien aikojen paras suomalainen rikoskomedia Komisario Palmun erehdys sekä Studio Ghiblin mestarillinen animaatio Marnie - tyttö ikkunassa.
Warkaus-Salissa näytetään ilmaisnäytöksenä Klaus Härön palkittu koko perheen elokuva Näkymätön Elina.

Tapahtuma huipentuu lauantai-illan dekkarigaalaan, jossa jaetaan lukijoiden valitsema "Paras dekkari 2016-2017" palkinto kirjailijalle sekä valtakunnallisen rikosnovellikirjoituskilpailun palkinto. Kirjoituskilpailuun tuli huikeat 205 novellia ympäri Suomen ja muualta Euroopasta. Gaalassa kuullaan ja nähdään rikoskirjailijoiden lisäksi myös upeita dekkariteemaan tehtyjä musiikkiesityksiä vuoden 2017 puhallinorkesterilta Varkauden soittokunnalta sekä Kukka-yhtyeeltä. Gaalassa nautitaan myös tanssijatar Anne Zazourin esityksestä.

Warkauden Klubilla avataan "Dekkaritaidetta II" taidenäyttely 28.7. Näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia ja tekstiilitaidetta Vantaan Taiteilijaseuran ja Varkauden Kuvataideyhdistyksen jäseniltä. Näyttely on avoinna 31.8.2017 saakka.

Ettei tapahtuma menisi liian vakavaksi, kaupunkiin tulee Dekkariseikkailu - Suomen jännittävin iltaohjelma, jossa ryhmät pääsevät ratkaisemaan kaupungissa tapahtuneen rikoksen. Viihdyttävään oheisohjelmaan kuuluu myös Enigma Xperiencen pakohuonepeli "Ryöstö piippujen katveessa" sekä perhepeli joka soveltuu myös alle kouluikäisille lapsille.
Illat jatkuvat useissa Päiviönsaaren ravintoloiden "salakapakoissa".

Tapahtuma järjestetään Varkauden vanhassa kaupungissa, kulttuurihistoriallisella Päiviönsaaren alueella. Vanhan Warkauden miljöötä värittää puunjalostusteollinen kulttuuriperintö. Kaunis ja suojeltu rakennuskanta istuu harmoniassa paperitehtaan piippujen juurella.

Festivaalivieras voi nauttia 28.7 myös Varkauden Taiteiden Yön tarjonnasta Päiviönsaaren Iltatorilla, Varkauden taidemuseolla sekä Taidekeskus Väinölässä.

Stipendi tulisi ansaitusti tarpeeseen. Tapahtumaa on rakennettu huolella syksystä 2016 saakka talkoovoimin minimirahoituksella. Me festivaalin käytännöntekijät suhtaudumme intohimoisesti dekkarigenreen ja ja olemme kunnianhimoisen rohkeasti lähteneet järjestämään laadukasta ja murhaavasta aihepiiristään huolimatta postiivista ja viihdyttävää kesätapahtumaa. Kunnianhimo näkyy myös tapahtuman sisällössä - onkohan Varkaudessa nähty koskaa yhtätoista Suomen eturivin rikoskirjailijaa yhtäaikaa tai järjestetty drive-In-elokuvanäytöksiä?

Suurin osa ohjelmistosta on yleisölle ilmaista ja sisällössä olemme ottaneet huomioon niin vaativan dekkarin kuluttajan, lapsiperheet kuin eri taidemuodoista kiinnostuneet ihmiset. Varkauden Dekkarit-festivaalien erikoisuus on jättiscreeniltä näytettävät drive-In- elokuvat; vanhanajan tunnelmaa uudella tekniikalla. Tapahtuma piristää Varkauden kulttuurimatkailua. Elämysten tuottaminen oman kaupungin eri-ikäisille ihmisille on tärkeää ja sen lisäksi tämä festivaali saa toivon mukaan ihmiset liikkeelle myös muualtakin Suomesta.

Twitter

#dekkaritfestivaali

WWW

http://www.brott.fi

Jaa

119

Tykkää tämä tapahtuma voittoon

Muut tapahtumat

YHTEISTYÖSSÄ:

Radio Nova