Suistamon laulujuhlat II

17.6.2017 @ Palokan Pelimannitalo, Saarijärventie 71, 40270 Jyväskylä, Jyväskylä

Hakemus: 1500 €

Kalevalaseura oli perustettu kesällä 1911. Perustajajäsenistöön kuuluivat kaikki tuon ajan tunnetut Karjalan kävijät. Seuran ensimmäinen julkinen tilaisuus järjestettiin Raja-Karjalassa Suistamolla 23.7.1911. Se oli karjalaisjuhla, kansanrunon ja kanteleen juhla. Esiintyjäkaartiin kuuluivat nimekkäät kansanrunon taitajat ja kanteleensoittajat kuten Iivana Onoila, Pedri Shemeikka, Iivana Misukka ja Timo Lipitsä. Suistamolla juhlassa olivat paikalla säveltäjä Robert Kajanius, Onni Okkonen, Matti Äyräpää ja Väinö Salminen. Suistamon juhlapaikkaa oli aamulla koristamassa Akseli Gallen-Kallela, joka piirsi kaksituhatpäisen yleisön riemuksi suurelle pahville yhteen liitetyt kalevalaiset kädet ja sanat: "Lyökäämme käsi kätehen, sormet sormien lomahan." Näin syntyi vielä nykyisinkin käytössä oleva Kalevalaseuran tunnus.

Idea Suistamon laulujuhlien järjestämisestä yli sadan vuoden jälkeen syntyi kesällä Suistamolla. Ensimmäiset juhlat järjestettiin 11.6.2016 Suistamon Pyhän Nikolaoksen kirkossa. Paikalle saapui noin 135 vierasta eri puolilta Suomea entisiä suistamolaisia tai heidän jälkeläisiään. Ensimmäisillä juhlilla esiintyi Philomelan lauluyhtye ja Anne-Mari Kivimäki, Rauno NIeminen, Timo Väänänen, Pekko Käppi, Ville Leinonen, Eero Grundström ja Ville Rauhala. Juhlat olivat menestys. Tunnelma kirkossa oli uskomaton ja täynnä tunnelatausta.

Suistamon laulujuhlat 2017 järjestettiin lauantaina 17.6.2017 Palokan Pelimannitalolla. Nyt esiintyjinä olivat Helkanuorten Liiton ja Karjalaisten Nuorten 40 lapsen ja aikuisen tanssi-, laulu- ja kanteleryhmä. Lisäksi suistamolaisen runolaulaja Timo Lipitsän tyttärenpoika, kiuruveteläinen 87-vuotias Väinö Kuljukka kertoi isoisästään ja lauloi häneltä oppimiaan runoja. Kansanmuusikko-taiteilija, varttisuistamolainen Amanda Kauranne esitti itkuvirsiä ja kansanmusiikkia. Lopuksi skiffle-bändi Werner Bros veti puolen tunnin tykityksen bilemusaa. Bändiläisten juuret on Suistamolla ja Karjalan kannaksella.

Suistamon laulujuhlat järjestää Suistamon Perinneseura.

Suistamon Perinneseuran tavoitteena on toimia entisen Suistamon kunnan alueella syntyneiden ja sieltä pois siirtyneiden suistamolaisten sukupolvien keskinäisenä yhdyssiteenä, koota ja tallentaa Suistamon, Laatokan ja Raja-Karjalan historiaan liittyviä perinne- ja kulttuuriarvoja sekä vaalia entisen kotiseudun muistoja ja kansanperinteitä. Seura kuuluu Karjalan Liitto ry:hyn.

Seura on perustettu Helsingissä vuonna 1951 ja nykyisin seurassa on yli 570 jäsentä.

www.facebook.com/groups/527743580641879/
www.karjalanliitto.fi/suistamonperinneseura
www.instagram.com/suistamonperinneseura

Suistamon laulujuhlat on ehdottamasti Suomen suven positiivisin ja erikoislaatuisin juhla. Se tuo paikallista kaupunkienergiaa sadan vuoden takaa nykypäivää. Suistamon pitäjä, ikiaikaisten runolaulajien, kanteleensoittajien ja itkuvirsien "kaupunki" menetettiin sodassa Neuvostoliitolle ja sen yli 9 000 asukasta asettui asumaan pääasiassa Pohjanmaalle, Keski-Suomeen, Savoon ja Pohjois-Karjalaan.

Suistamon laulujuhlat keräävät suistamolaiset ja suistamolaisten jälkeläiset ympäri Suomea nauttimaan suistamolaisesta ja karjalaisesta yhteisöllisyydestä, runolaulusta, tanssista ja musiikista.

Suistamon laulujuhlat yhdistävät 30-luvulla syntyneen runolaulajan ja 2009 syntyneen suistamolaisen evakon lapsenlapsenlapsen. Missä muualla järjestetään näin upeaa, eri sukupolvet yhdistävä juhla. Ei missän! Suistamo soikoon!

Twitter

#suistamonlaulujuhlat

WWW

http://www.karjalanliitto.fi/suistamonperinneseura

Jaa

311

Tykkää tämä tapahtuma voittoon

Muut tapahtumat

YHTEISTYÖSSÄ:

Radio Nova