• Helen on varautunut sähkön ja lämmön toimittamiseen myös poikkeustilanteissa. Ks. aukiolo
  • Jäähdytystä kaikkialle Helsinkiin

    Kotona ei tarvitse läkähtyä. Jäähdytys viilentää helsinkiläiset kerrostalokodit tehokkaasti, luotettavasti ja ympäristöystävällisesti.

Kotona liian kuuma?

Jäähdytys tekee kodistasi miellyttävän viileän keitaan jopa kesän kuumimmalla helteellä. Helenin tarjoama kodin viilennys on huomaamaton, helppokäyttöinen ja lisää asumismukavuutta kertaheitolla. 

Lue lisää 

Viileään kotiin on ihana tulla

Raikkaan viileä sisäilma ei ole vain hotellien, kauppakeskusten ja toimistojen etuoikeus – jäähdytys on saatavilla taloyhtiöihin joka puolelle Helsinkiä.

Jäähdytetyssä kodissa on helppo hengittää, uni maistuu paremmin ja mieli pysyy rauhallisena, vaikka ulkona lämpötila keikkuisi hellelukemissa päivästä toiseen.

Hiljainen jäähdytys parantaa asuinmukavuutta huomaamattomasti mutta tehokkaasti.

Jäähdytykseen liittyminen on koko taloyhtiösi asia, jonka edistämistä voit ehdottaa yhtiökokouksessa.

”Laitamme makuuhuoneen viilentymään yleensä joskus kahdeksan tai yhdeksän maissa illalla, niin huone viilenee sopivasti ennen nukkumaanmenoa. Yöllä automaattiasetus toimii hyvin, eikä laitteen käynnistymiseen edes herää.” - Jäähdytetyn kodin asukas

Lataa esite

Lataa esite, tutustu jäähdytykseen tarkemmin ja ota asia puheeksi taloyhtiössäsi!

Lataa esite

Paras jäähdytysratkaisu helsinkiläiseen kotiin

Uskallamme väittää, että kaukojäähdytys on paras viilennysratkaisu Helsingissä. Siihen on syynsä: jäähdytys on

  • Tehokas ja toimintavarma
  • Ympäristöystävällinen 
  • Asuntojen jälleenmyyntiarvoa nostava

Jäähdytys sopii niin vanhoihin kuin uusiin kiinteistöihin. Vanhoihin taloyhtiöihin jäähdytys kannattaa tehdä putkiremontin yhteydessä, ja uutta rakentaessa jäähdytys kannattaa ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

"Ajatus kaukojäähdytyksestä otettiin täällä ilolla vastaan. Meillä on vanha painovoimalla toimiva ilmanvaihto, joten kun talo lämpiää, se pysyy lämpimänä pitkään. Rakennuksessa on myös monia asuntoja, joita ei saa tuuletettua talon läpi." - Jäähdytyksen valinneen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

Usein kysyttyä jäähdytyksestä

Kannattaa ottaa yhteyttä taloyhtiön hallitukseen ja käynnistää keskustelu. Taloyhtiön päätöksenteko vaatii oman aikansa, joten hallitukseen kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin (jopa vuosia ennen).

Asuntosi jäähdytetään tilalaitteen avulla. Tilalaitteita ovat esim. puhallinkonvektorit, lattiaviilennys ja säteilypaneelit, tuloilman voi jäähdyttää myös huoneistokohtaisella tai keskitetyllä ilmanvaihdolla. Laitteeseen jäähdytys siirtyy kylmänä vetenä putkiston kautta. 

Taloyhtiön yhteisiin tiloihin eli yleensä porraskäytävään, rakennetaan ns. nousuputket, joista jokaiseen asuntoon tehdään oma haara. Kyseinen haara liitetään aiemmin mainittuun tilalaitteeseen, joka huolehtii jäähdytyksen jakelusta huoneistoon. Jäähdytysvesi lämpenee huoneiston tilalaitteessa, ja lämmennyt vesi ohjataan takaisin jäähdytysverkoston paluuputkeen. Näin kiinteistöistä kerätty lämpö saadaan palautettua jäähdytyksen tuotantolaitokselle, esim. Katri Valan lämpöpumppulaitokselle, jossa jäähdytysverkon avulla kerätystä lämmöstä pystytään tuottamaan uusiutuvaa kaukolämpöä.

Kaukojäähdytyksen hankkiminen on kustannustehokkainta putkiremontin yhteydessä, eikä työstä aiheudu ylimääräistä haittaa asukkaille.

Jäähdytys voidaan asentaa myös remontin jälkeen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kustannukset voivat olla suuremmat. 

Putkiremontin yhteydessä jäähdytys kannattaa huomioida ainakin nousuputkien osalta. Silloin raskaat rakennustyöt voidaan tehdä samaan aikaan ja säästetään kustannuksissa. Kun nousuputket on huomioitu putkiremontin yhteydessä, jäähdytyksen käyttöönotto onnistuu ilman suurempaa remonttia myös myöhemmässä vaiheessa.

Kannattaa välittömästi kääntyä taloyhtiön hallituksen ja LVI-suunnittelijan puoleen. Taloyhtiöissä päätöksentekoprosessit ovat pitkiä, joten jäähdytyksen tarve kannattaa huomioida mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Ole edelläkävijä. Vielä noin 10 vuotta sitten autoihin ei kaivattu ilmastointia, mutta nykyisin se koetaan välttämättömänä varusteena. Lämpötila vaikuttaa tutkitusti myös ihmisen jaksamiseen, joka pahimmassa tapauksessa heikentää työtehoa tai vaikuttaa jopa ihmisen terveyteen. Harvemmin kuumaa siedetään työpaikalla, eikä sitä kannata sietää myöskään kotona. 

Helenin ja Ilmatieteenlaitoksen selvityksen mukaan vuoteen 2050 mennessä lämmitystarve pienenee n. 17 %, mutta samaan aikaan jäähdytystarve lisääntyy n. 35 %.

Kyllä, kaukojäähdytys on pitkällä aikavälillä edullinen ja huoleton valinta uusiin ja vanhoihin kiinteistöihin.

Hyödynnämme tuotannossa energiavirtoja, jotka jäisivät muuten käyttämättä. Talvella hyödynnämme kylmää merivettä, ja kesällä Katri Valan lämpöpumppulaitos toimii koko energiajärjestelmämme sydämenä. Jäähdytyksen avulla tuotetaan myös uusiutuvaa kaukolämpöä. Jos olet kaukojäähdytysasiakas, saatkin uusiutuvaa kaukolämpöä edullisemmin.