Oma energiankäyttö

Käyttötottumuksilla on suuri merkitys energian kulutukseen ja asumisviihtyvyyteen. Energiankulutuksen kannalta keskeisimmät seikat ovat sisälämpötila sekä ilmanvaihdon voimakkuus. Lisäksi energiaa kuluu käyttöveden lämmittämiseen ja kotitaloussähköön.

Säädä lämpötiloja maltilla

Lämpötiloja lämmitettävissä tiloissa kannattaa seurata, sillä tarpeettoman korkea lämpötila saa aikaan turhaa energiankulutusta. Mikäli jokin tila ei ole aktiivisessa käytössä, kannattaa lämpötila säätää matalammaksi. Säätöjä voi tehdä myös poissaolojen ajaksi. Autotallien ja varastojen lämpötiloiksi riittää monesti vain muutama aste ja tarvittaessa sitä voidaan nostaa hetkellisesti.

Ilmanvaihto toimii pienelläkin nopeudella

Ilmanvaihto on tärkeä asia, mutta sitä ei kannata pitää tarpeettoman voimakkaalla. Useimmiten kohteissa, joissa on koneellinen ilmanvaihto, vaihtuu ilma riittävästi jo pienimmilläkin nopeuksilla. Poissaolojen ajaksi kannattaa säätää asetus pienimmälle ja saunomisen ja ruoanlaiton ajaksi voimakkaammalle. Painovoimaisessa järjestelmässä poistoventtiilejä kannattaa kovalla pakkasella säätää pienemmälle ja palauttaa taas ilmojen lämmettyä. Kerrostaloissa ei tule koskea poistoventtiileihin.

Omalla käytöllä voi vaikuttaa kulutukseen

Käyttöveden lämmittämiseenkin kuluu energiaa, josta suurin osa kuluu suihkussa. Näin ollen suihkussa olo aikaan kannattaa kiinnittää huomiota. Myöskään muutoin ei kannata lämmintä vettä laskea tarpeettomasti.

Kotitaloussähköksi luetaan valaistukseen, viihde-elektroniikkaan, ruoanlaittoon, vaatehuoltoon, saunomiseen ym. muiden laitteiden käyttöön kulutettu energia. Näiden osalta on hyvä myös olla tarkkana, ettei laitteita pidetään päällä turhaan. Laitteita uusittaessa on hyvä huomioida laitteiden energialuokka.

Tule asiakkaaksi

Vertaa hintoja ja tee edullinen sopimus kanssamme.

Vertaa sähkösopimuksia