Sähköä kotiin

pörssisähkö - aina markkinahintainen

Kun valitset Pörssisähkön, maksat sähköstä aina markkinahinnan mukaan. Se sopii hyvin sinulle, jos pystyt säätelemään sähkönkäyttöäsi ja olet valmis seuraamaan hintoja.

Pörssisähkö - aktiiviselle ja hintatietoiselle 

Pörssihintasähkö-sopimuksen hinta muodostuu perusmaksusta ja energiahinnasta. Laskusi muodostuu tunneittain toteutuneen pörssihinnan ja sähkönkäyttösi perusteella. 

Laskusta näet kuukauden toteutuneen keskihinnan. Kuukaudessa on noin 720 tuntia, joista jokaiselle muodostuu oma hinta. Siksi niitä ei näytetä erikseen laskulla. Keskihinta saadaan, kun painotetaan kuukauden jokaisen tunnin hinta kyseisen tunnin energiankäytöllä.

Katso sähkön hinnastot ja ehdot

Mistä on kyse?

  • Sopimus: toistaiseksi voimassa
  • Alkuperä: Suomen tuotantojakauman mukainen
  • Hinta: mukailee sähkön hinnan kehitystä tunneittain
  • Kenelle: haluat seurata sähkön hinnan kehitystä aktiivisesti ja olet valmis optimoimaan käyttöäsi

Pörssisähkön hinnan määräytyminen 

Pörssihintasähkön energiahinta määräytyy pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool Spot) ilmoittamasta Suomen hinta-alueen hinnasta. Tuntihintaan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero ja marginaali.

Pörssihintasähkö-sopimus on hyvä valinta silloin, kun sähkön markkinahinta lähtee voimakkaaseen laskuun esimerkiksi päästöoikeuksien hintojen alentuessa tai vesitilanteen nopeissa muutoksissa. Tällöin muiden sähkötuotteiden hinnat eivät välttämättä reagoi hinnanlaskuun yhtä nopeasti kuin Pörssihintasähkö.

Päinvastaisessa tilanteessa Pörssihintasähkö-sopimuksen hinnat reagoivat ensimmäisinä ylöspäin. Tämä riski on hyvä tiedostaa.

Pörssihintasähkö-sopimuksen edellytyksenä on, että käyttöpaikassa sähkö mitataan ja rekisteröidään tunneittain.

Katso historiaan perustuvia esimerkkihintoja

 

 

Pörssisähkön alkuperä

Pörssihintasähkön alkuperä perustuu Suomessa tuotetun sähkön tuotantojakaumaan, josta on vähennetty alkuperältään varmennettu uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö. 

Sähkön CO2-ominaispäästö on 288 g/kWh ja käytetyn ydinpolttoaineen määrä 1,2 mg/kWh. Katso myös kaiken myydyn sähkön alkuperä ja ominaispäästöt.

Energiamuoto%
Fossiiliset 47
Ydinvoima 44
Uusiutuvat 9

Sähkön hinnan ja kulutuksen seuranta

Sähkölaskustasi näet toteutuneen kulutuksen ja yhteenvedon toteutuneesta hinnasta. Sävel Plussassa voit seurata sähkön käyttöä ja sen kustannuksia tunneittain. Lisäksi näet vertailun, oletko onnistunut omalla käytölläsi säästämään esimerkiksi tasahintaiseen sähköön verrattuna.

Suosittelemme myös lataamaan Fingridin Tuntihinta-sovelluksen puhelimeesi, sillä pystyt seuraamaan sähkön hintaa helposti. Lataa sovellus ao. linkeistä.

  

 

Vertaa sähkösopimuksia

Jaa: