Kauppa käy vähemmälläkin sähköllä

Pohjoismaiden suurimman halpakauppaketjun Tokmannin yhtenä tavoitteena on sähkönkulutuksen merkittävä vähentäminen. Sähkölaskua pienentää myös valmius antaa varasähköä kantaverkkoyhtiölle.

Tokmanni ostaa sähköt Heleniltä

Tokmannin Sixten HjortTokmanni ostaa Heleniltä sähkön koko maanlaajuiseen myymäläverkostoonsa. Pilottihankkeena Helenin kanssa on myös sähkön myyminen reservimarkkinoille.

Tokmannin sähkön kokonaiskulutuksesta myymälät vievät noin 90 prosenttia, Mäntsälän logistiikkakeskus 10 prosenttia. Myymälöitä on liki 150, ja uusia avataan eri puolille Suomea.

”Meillä on viisivuotistavoitteena vähentää sähkönkulutusta konsernissa 10 prosenttia”, Tokmannin talous- ja hallintojohtaja Sixten Hjort kertoo.

”Ehdottoman tärkeää on luotettava ja ajantasainen raportointi myymälöiden sähkönkulutuksesta. Kun energia ostetaan yhdeltä toimijalta, raportointi on yhtenäistä ja kulutusta on yksinkertaisempi seurata. Helen hoitaa myös sähkön hinnansuojauksen vahvalla ammattitaidolla”, Hjort kehuu.

Energiaa riittäisi muillekin

Tokmannin logistiikkakeskuksen varaston yli sadan trukin akut ladataan yön aikana valmiiksi odottamaan uutta työvuoroa. Akkulataamossa virtaa sähköä kuin pienessä voimalaitoksessa.

Tokmannin logistiikkakeskusLataamon sähköenergiaa − samoin kuin myymäläverkoston sähköä − on tarkoitus tarjota jatkossa sähkön reservimarkkinoille. Kantaverkkoyhtiö Fingrid maksaa energiayhtiöiden kautta hyvityksen varalla olevasta sähköstä. Näin myös Tokmanni voi säästää vuosittaisissa sähkökuluissaan. Varalla olevaa energiaa tarvitaan Suomen sähköverkossa harvoin tapahtuvien katkojen varalta.

”Tällaista toimintamallia aiotaan käynnistää yhä useamman yrityksen kanssa”, kehityspäällikkö Ossi Porri Helenistä kertoo.

Porrin mukaan perinteinen tapa eli erillisen voimalaitoksen ylläpitäminen vain varallaoloa varten tulee kalliiksi. Reservien tarve on myös lisääntynyt oleellisesti viime aikoina, joten uusia ratkaisuja tarvitaan.

Merkittäviä häiriöitä sähköverkon tasapainossa tapahtuu äärimmäisen harvoin, vain muutaman kerran vuodessa. Reservisähköä tarvitaan tällaisessa tapauksessa hetkellisesti, vain 5−15 minuutin ajan.

”Tällaisen lyhyen ajan trukkilataamo tai myymälät voivat hyvin olla ilman energiaa”, Sixten Hjort vahvistaa.

Voiko yrityksesi tarjota sähköenergiaa reservimarkkinoille? Lue lisää