Energibonus till Heteniitty grundskola

Publicerad: 24.03.2014 13:07

Energibonus är ett uppmuntringspris på 2 000 euro som Helsingfors Energi årligen delar ut för att utveckla miljöverksamheten i skolorna i Helsingfors. Syftet är att sporra ungdomar att komma med idéer till projekt som främjar hållbar utveckling och energisparande. Priset delades nu ut för elfte gången.

- Valet av Heteniitty grundskola motiverades av att eleverna är starkt engagerade i miljöarbetet och själva hade gjort ansökningsvideon ända från manus till färdig video. Skolans elever och lärare är innovativa på många sätt; bland annat hade de skapat ett sorteringsspel som hela skolan är engagerad i och som kombinerar miljöfrågor, motion, tävlingsanda och gemenskap, säger miljöexpert Pirjo Jantunen på Helsingfors Energi.

Enligt Jantunen visar Energibonus-ansökningarna att videon är på klar frammarsch som ungdomarnas kanal. I år var över hälften av ansökningarna videor medan de tidigare år har varit bara ett fåtal.

Kampanjen ”Ät upp det du tar” var effektiv

I Heteniitty grundskola har man också koll på grundläggande energifrågor som sortering och energisparande. Skolan har t.ex. fört kampanjen ”Ät upp det du tar” för att minska bioavfallet från matsalen – och har lyckats med detta.

Eleverna har många idéer för hur prispengarna ska användas: bland annat har de tänkt bjuda in experter till skolan för att föreläsa om hållbar utveckling. Dessutom planerar de en verkstadsdag då de gör bruksföremål av skräp. En dröm är att bygga ett stort konstverk av återvunnet material.

Energibonus-priset delades ut på Överborgmästarens elevkårsdag i Helsingfors stadshus tisdagen den 18 mars.

Dela: