• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Sähköautojen lataus

Sähköauton lataus taloyhtiössä yhä useamman toive – näin vältetään epäselvyydet lataussähkön laskutuksessa

  • Teksti: Marjukka Puolakka
  • Kuvat:
  • 2020-09-02

Liikenne sähköistyy, ja niin sähköistyvät myös taloyhtiöiden autopaikat. Helenin latauspalvelu tarjoaa helpoimman tavan varmistaa sähköauton lataus taloyhtiössä. Edullinen etäkatselmus kertoo, montako latauspistettä taloyhtiöön voidaan asentaa.

Vuonna 2020 myydyistä uusista autoista joka kuudes on ollut sähköauto. Latauspisteitä tarvitaan, ja ne tekevätkin vauhdikkaasti tuloaan yhä useamman taloyhtiön pihalle ja parkkipaikalle.

– Monessa taloyhtiössä mietitään kuumeisesti, mitä autopaikkojen sähköistyksen kanssa tehdään. Asukkailta alkaa tulla painetta. Nyt on oikea hetki lähteä liikkeelle ja tilata Heleniltä etäkatselmus, jolla selvitetään taloyhtiön valmius sähköautojen latauspisteiden asentamiseen, sanoo tuoteryhmäpäällikkö Jere Jokinen Helenistä.

Latauspiste taloyhtiön pihalla mahdollistaa asukkaille puhtaat ajokilometrit sekä hybridi- että täyssähköautoilla.

Helen tarjoaa taloyhtiöille helpon ja turvallisen ratkaisun sähköautojen lataamiseen aina suunnittelusta ylläpitoon.

Liikkeelle lähdetään edullisesta etäkatselmuksesta, jonka taloyhtiön edustaja voi tilata helen.fi:stä. Etäkatselmuksessa selvitetään, kuinka hyvin kiinteistön sähköliittymän kapasiteetti riittää nykyisiin ja tuleviin lataustarpeisiin.

– Etäkatselmusraportti kertoo yhdellä näkymällä, kuinka monta latauspistettä taloyhtiöön voidaan asentaa. Siitä selviää myös, mitä muutostöitä kiinteistön sähköistys vaatii, jotta vaikkapa puolet autopaikoista voidaan varustaa latauspisteellä, Jokinen kertoo.

Lasku suoraan sähköauton lataajalle

Kun taloyhtiössä on tehty päätös latauspisteiden hankinnasta, Helen laittaa pyörät pyörimään. Helenin asiantuntijat vastaavat siitä, että latauslaitteiden asennukset, sähkökeskuksen muutokset, kaapeloinnit ja muut työt hoituvat turvallisesti. Helen huolehtii myös latauspalvelun käyttöönotosta ja ylläpidosta.

Latauspalvelun käyttöönoton jälkeen kenenkään asukkaan ei tarvitse huolestua siitä, että joutuisi naapurinsa lataussähkön maksajaksi. Sähköautoilevat asukkaat rekisteröityvät Helen Lataus -palvelun asiakkaiksi. Tämän jälkeen he käyttävät latauspisteitä RFID-tunnisteella tai mobiilisovelluksella.

– Helen Lataus -palvelu laskuttaa suoraan sähköauton lataajaa, joten epäselvyyksiä latauspisteen kuluista ei synny. Palvelun käyttö on helppoa ja tasavertaista kaikille asukkaille, Jokinen toteaa.

Helenin latauslaitteet jakavat lataustehon tasaisesti kaikille lataajille. Älykäs kuormantasaus takaa, että taloyhtiön sähköpääkeskus ei ylikuormitu.

ARA-avustus alentaa sähköauton latauspisteiden kustannuksia

Asumisen ja rahoituksen kehittämiskeskus ARA myöntää avustusta, jos taloyhtiö rakentaa sähköautojen latausvalmiuden vähintään viidelle autopaikalle. Avustus koskee latauslaitteita ja kiinteistön sähköjärjestelmään liittyviä muutostöitä.

Avustuksen määrä kustannuksista on tällä hetkellä 35 prosenttia. Avustus nousee 50 prosenttiin, jos vähintään puolella latauspisteistä voi ladata vähintään 11 kW:n teholla. Tuolla teholla täyssähköauton latausaika on neljä tuntia.

– Latauspisteet nostavat kiinteistön arvoa. Asunnon ostajat tekevät valintoja sen mukaan, onko kiinteistössä varauduttu sähköautoiluun. Sähköautoilevan asunnonostajan valinta kallistuu todennäköisemmin taloon, jossa asia on jo hoidettu, Jokinen sanoo.

Avainsanat

Sähköautot, taloyhtiö

Latauspisteet taloyhtiöllesi

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

”Latauslaite maksoi taloyhtiöllemme alle 5 000 euroa”

Sähköautoilun suosio kasvaa vauhdilla. Helen on toimittanut latauslaitteita jo usealle tulevaisuuteen katsovalle taloyhtiölle.

Sähköautot yleistyvät ennustettua nopeammin – sähköautojen latauspisteet hankitaan taloyhtiöihin kätevimmin ARA-avustuksella

Joulukuussa 2021 joka toinen Suomessa myydyistä uusista autoista oli sähkö- tai hybridiauto. Vuoteen 2030 mennessä sähköautoja voi olla jopa 700 000 – siksi sähköautojen latauspisteitä tarvitaan taloyhtiöihin kipeästi lisää. Asumisen rahoitus- ja tukikeskus ARA myötään taloyhtiöille avustusta 35 % sähköautojen latauspisteiden asennuksen toteutuneista kustannuksista.

8 askelta sähköauton latauspisteen hankintaan taloyhtiössä

Yhteiskäyttöön tarkoitettu latauspiste on helppo tapa vastata kasvavaan sähköautojen lataustarpeeseen taloyhtiössä.