Aurinkosähkö

Aurinkosähkö voi nostaa kerrostaloasunnon arvoa

  • Teksti: Samuli Kotilainen
  • Kuvat:
  • 2017-10-05

Aurinkopaneelit yleistyvät vauhdilla myös kerrostaloyhtiöissä. Asunto-osakeyhtiö Säästölaita asennutti aurinkosähköjärjestelmän kesällä 2017. Sijoitus todettiin niin järkeväksi, että se meni taloyhtiössä läpi yksimielisesti.

Aurinkopaneelit, Suursuontie 12

Aurinkopaneelit kiinnitetään kattoon niin, ettei siihen tehdä reikiä tai läpivientejä. Näin ei synny minkäänlaista vuotoriskiä.

Tulevaisuus voi löytyä yllättävästä paikasta. Maunula on Helsingin perinteikäs asuntoalue, jossa monet kerrostalot on rakennettu jo puoli vuosisataa sitten. Asunto-osakeyhtiö Säästölaidan katolla Suursuontie 12:ssa näkyy kuitenkin moderni näky, joka on pian arkipäivää kaikkialla Suomessa. Katolla on 40 aurinkopaneelia, jotka keräävät aurinkosähköä taloyhtiön tarpeisiin.

Aurinkopaneeleja löytyy lähistöllä myös omakotitalojen katoilta, mutta kerrostalossa puhutaan paljon suuremmasta asennuksesta. Paneelien pinta-ala on sata neliömetriä ja järjestelmän maksimiteho kymmenen kilowattia.

Järjestelmän odotetaan tuottavan sähköä noin 8,5 megawattituntia vuodessa. Se tarkoittaa noin 5–10 prosenttia taloyhtiön yhteisten järjestelmien ja tilojen sähköntarpeesta. 

Neljäkymmentä aurinkopaneelia ovat alhaalta päin näkymättömissä taloyhtiön yhden talon katolla. Uusiutuvan energian käyttö nostaa todennäköisesti asuntojen arvoa.

Neljäkymmentä aurinkopaneelia ovat alhaalta päin näkymättömissä taloyhtiön yhden talon katolla. Uusiutuvan energian käyttö nostaa todennäköisesti asuntojen arvoa.

Paneelien elinkaari 25–30 vuotta

Alkukipinä aurinkosähköhankkeeseen tuli isännöitsijältä. Talohallinta Oy:n Jukka Keinänen kertoo, että yhtiö järjestää vuosittain tapaamisia, joissa taloyhtiöiden hallituksille kerrotaan uusista tekniikoista ja hyväksi havaituista ideoista. Viime vuonna yksi aiheista oli aurinkosähkö.

Säästölaidan hallitus innostui asiasta heti. Taloyhtiö oli aiemmin tehnyt asukaskyselyn, jonka pohjalta luotiin toimintastrategia. Ympäristön huomioiminen nousi jo silloin tärkeäksi teemaksi, kertoo hallituksen puheenjohtaja Pirjo Karppinen.

”Jokainen ymmärtää, että ympäristöystävällisyydelle on tarvetta. Näen, että se on myös osa kiinteistön imagoa ja asuntojen arvoa.”

Hanke todettiin myös taloudellisesti järkeväksi. Aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika on 10–15 vuotta. Järjestelmän elinkaari on kuitenkin 25–30 vuotta, ja se on sinä aikana pitkälti huoltovapaa.

Taloyhtiöllä oli valmiina hankkeeseen tarvitut 25 000 euroa, ja hankkeen ansiosta varoja saatiin tuottavaan käyttöön.

”Yhtiökokouksessa tehtiin täysin yksimielinen päätös. Asukkaiden asenne oli, että ilman muuta tällainen hanke täytyy toteuttaa”, kertoo taloyhtiön hallituksen jäsen Jorma Karanko.

Aurinkopaneelit asennettiin kesällä, ja asennustyöt sujuivat melko kitkattomasti. Järjestelmä on reilussa kolmessa kuukaudessa tuottanut sähköä jo yli kolme megawattituntia.

Hankkeen kustannus asuntoa kohden jää muutamiin satoihin euroihin. Taloyhtiössä kuitenkin uskotaan, että aurinkosähköjärjestelmä nostaa asuntojen arvoa selvästi tätä enemmän.

Suursuontie 12

Aurinkosähköhanke todettiin niin järkeväksi, että päätös tehtiin taloyhtiössä käytännössä yksimielisesti, kertovat isännöitsijä Jukka Keinänen (keskellä) sekä Pirjo Karppinen ja Jorma Karanko taloyhtiön hallituksesta.

Oikea mitoitus tuo maksimaalisen hyödyn

Kiinnostus aurinkosähköjärjestelmiin on nyt kovaa, kertoo Helenin markkinointipäällikkö Timo Huolman. Ympäristöä halutaan suojella, ja aurinkopaneelien hintojen lasku on tehnyt aurinkosähköstä houkuttelevan vaihtoehdon. Aurinkosähkö yleistyy siksi vauhdikkaasti yrityksissä, omakotitaloissa ja myös taloyhtiöissä.

”Mitoitamme aurinkosähköjärjestelmät niin, että taloyhtiö saa maksimaalisen hyödyn sähköntuotannosta”, kertoo Huolman.

Mitoituksen peukalosääntö on, että taloyhtiö voi itse käyttää kaiken aurinkoenergian valoisimpinakin päivinä. Oma käyttö on kaikkein kannattavinta, sillä silloin säästetään sähköenergian lisäksi myös ostosähköön sisältyvät siirtomaksut ja verot.

Joinain päivinä voi tietenkin käydä niin, että taloyhtiö ei tarvitse kaikkea tuotettua energiaa. Silloin Helen ostaa ylijäämän sähköverkkoon markkinahintaan.

Avainsanat

Aurinko

Kysy lisää!

Kiinnostuitko aurinkosähköstä? Kysy lisää asiantuntijoiltamme.