Webinaari: Taloyhtiön energiaremontti

Onko erilaisten energiaremonttien kannattavuutta vaikea arvioida? Ei enää tämän webinaarin jälkeen!

ARA:n energia-avustus

Taloyhtiön energiatehokkuutta parantaviin remontteihin voi hakea vuosina 2020-2022 ARA:n energia-avustusta. Webinaarissa kerromme, miten suunnitella kannattava energiaremontti ja mitä siinä on hyvä ottaa huomioon. Kerromme myös käytännön esimerkkejä investointilaskelmien vertailusta, E-luvun laskennasta ARA:n energia-avustuksen hakemiseksi sekä siitä, miten helsinkiläinen taloyhtiö valmistautui omaan energiaremonttiinsa.


Heleniltä saat asiantuntija-apua sekä taloyhtiön asioihin että isännöitsijöille. Voit ottaa yhteyttä soittamalla numeroon: 09 617 8080

Katso alta webinaaritallenne:

Webinaarin sisältö:

Miten vertailla energiaremonttien kannattavuutta 
Johannes Isohookana, Älykkäät kiinteistöt, Helen Oy

Energia-avustuksen e-luku - käytännön esimerkki remonttien vaikutuksesta 
Marjaana Kuisma, Insinööritoimisto Vesitaito

Energiaremontin suunnittelu - Case As Oy Satumaapolku 5 
Mikko Jauhiainen, Hallituksen jäsen

Webinaarin yhteenveto
Pirjo Jantunen, Älykkäät kiinteistöt, Helen Oy

Webinaarissa esitetyt kysymykset ja vastaukset:

Voit vaihtaa kysymystä nuolinäppäimillä ja avata ja sulkea vastauksen välilyönnillä.
Jos taloyhtiö haluaa hyödyntää ARA:n energia-avustusta, on remontin suunnittelu hyvä aloittaa mahdollisimman pian. Tukea saa vuosina 2020-2022 suoritettuihin remontteihin.

Tämä riippuu kohteesta ja yksiselitteistä vastausta ei ole. Arviolta ero on luokkaa 300 €/vuosi versus 1000 €/vuosi kaukolämmön eduksi.

Ei ole. Kannattavuuslaskelmissa on hyvä vertailla vaihtoehtoja hintaneutraalisti ja todeta mikä on juuri kyseissä kohteessa paras ja kustannustehokkain vaihtoehto. Helen pytyy tekemään taloyhtiöille kannattavuuslaskelman sekä maalämmön että kaukolämmön osalta.

Laskelmissa on hyvä huomioida sekä vanhan että uuden lämmitysratkaisun huoltokustannukset. Esimerkiksi kaukolämmön lämmönjakokeskuksen huoltokustannukset ovat lähtökohtaisesti huomattavasti alhaisemmat kuin maalämpöjärjestelmän huoltokustannukset.

Kallioperään on sitoutunut runsaasti lämpöenergiaa, joka oikealla ja vastuullisella järjestelmäsuunnittelulla riittää ainakin 40 vuodeksi ja parhaimmillaan koko rakennuksen elinkaaren ajalle. Mikäli järjestelmässä hyödynnetään myös niin sanottua vapaajäähdytystä, joka siirtää kiinteistöstä ylimääräistä lämpöenergiaa takaisin kallioperään, on toiminta-aika entistä pidempi. Laadukkaaseen suunnitteluun kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota, ettei järjestelmää alimitoiteta.

Voi olla. Avustuksen saamiseksi pitää kuitenkin todentaa riittävä parannus rakennuksen energiatehokkuuteen.

Aurinkopaneelien tai -keräinten asentaminen vaikuttaa E-lukuun sitä pienentäen. Laskennassa aurinkosähköä voidaan laskea hyödyksi kuitenkin vain se määrä, jonka kiinteistö voi laskennallisesti kuluttaa.

Avustuksen määrä riippuu siitä, kuinka paljon energiatehokkuutta onnistutaan parantamaan ja mitä toimenpiteitä tehdään. Lisäksi avustukselle on euromääräinen kattosumma, joka on remontin jälkeisen energiatehokkuuden mukaan joko 4000 euroa tai 6000 euroa per asuinhuoneisto. Avustus on kattosummaan asti enintään 50% hankkeen toteutuneista, energiatehokkuutta parantavista ja avustettavaksi hyväksytyistä kustannuksista (sis. toteutuneet suunnittelukustannukset). Avustettavaksi hyväksyttävät kustannukset vaihtelevat toimenpiteittäin 20 prosentista 100 prosenttiin.
Kiinteistön E-luku on nähtävissä ajan tasalla olevassa kiinteistön E-todistuksessa. Pätevöitynyt ammattilainen pystyy laatimaan E-todistuksen ja E-lukulaskelman, joissa suunnitellut energiaremontit on otettu huomioon.

Hintaan vaikuttaa rakennuksen tyyppi ja rakennusten lukumäärä, kerrostaloissa hinta on noin 1000-1500 euroa kiinteistöstä riippuen. Energialaskelmat voidaan suunnittelutyönä lukea kokonaisuudessaan energiaremontin kustannuksiin, jolloin myös niiden osalta voi saada tukea.

Kyllä voi. Tukea voivat hakea kaikki asuinkiinteistöt, lukuun ottamatta yritysomisteisia kohteita.

Lue lisää aiheesta

Säästöä Kiinteistövahdilla

Lue lisää

Älykäs lämmönjakokeskus

Lue lisää

Patteriverkoston perussäätö

Lue lisää

Katso myös


Taloyhtiön energiatehokas lämmitys

Energiatehokkuutta parantamalla taloyhtiö voi säästää merkittäviä summia rahaa. Tutustu palveluihimme, jotka auttavat hyödyntämään energiaa fiksummin.


Säästä taloyhtiön lämmityskuluissa Kiinteistövahdilla

Kiinteistövahti parantaa asuinmukavuutta, tuo säästöjä lämmityskustannuksissa ja tekee asumisesta ympäristöystävällisempää.


Lämmönjakokeskukset taloyhtiöille

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa valitsemalla taloyhtiöösi älykäs lämmönjakokeskus palveluna. Tarjoamme lämmönjakokeskuksia lisäksi myös investointina.


Patteriverkoston perussäätö

Patteriverkoston perussäätö on helppo tapa parantaa taloyhtiön energiatehokkuutta ja säästää rahaa.


Poistoilmalämpöpumppu

Säästä lämmityskuluissa ja hyödynnä hukkalämpö tehokkaasti taloyhtiön ja käyttöveden lämmitykseen poistoilmalämpöpumpun (PILP) avulla.