Uutinen / 2.10.2013

Keittiö

Innokkaan kokkaajan keittiössä laitteet ovat kovassa käytössä. Kun käytät niitä fiksusti, ei sähköä kulu turhaan. Hyvällä hoidolla saat laitteillesi myös lisää käyttöikää. 

Energiavinkit keittiöönKylmäsäilytys

  • Valitse käyttötarpeitasi vastaava laite

  • Laitteen kulutukseen vaikuttavat mm. sijoitus, lämpötilanvalitsimen säätö, ympäristön lämpötila, käyttötiheys, käyttötavat ja hoito.

  • Huomioi laitteen vaatima ilmankiertotila. Puutteellinen ilmankierto voi kolminkertaistaa kulutuksen. Sijoita eniten käytetyt elintarvikkeet etualalle, harvemmin käytettävät taakse. Jääkaapin ylitäyttö ja oven jatkuva avaaminen voivat lisätä sähkönkulutusta jopa puolella.

  • Jäähdytä ja suojaa tuotteet ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittamista.

  • Sulata pakastin säännöllisesti.

  • Pidä tuotteet järjestyksessä.

  • Sulje pakkaukset ja käytä kansia ja kelmuja suojaamaan tuotteita.

  • Muistathan, että automaattisulatteinen laite ei ole automaattipuhdisteinen.

  • Jos epäilet laitteesi olevan sähkösyöppö, lainaa kulutusmittari ja mittaa sen kulutus.

Ruoanvalmistus

  • Käytä hyväksesi levyjen ja uunin jälkilämmöt.

  • Lieden käyttöä voi korvata mikroaaltouunilla ja vedenkeittimellä.

  • Käytä paksupohjaisia ja kannellisia keittoastioita.

  • Valmista uunissa kerralla enemmän ruokaa.

Induktiokeittotaso on energiataloudellisin. Se kuluttaa sähköä noin 40 % vähemmän kuin valurautalevy ja 20 % vähemmän kuin perinteinen keraaminen taso.

Mikroaaltouuni on nopea ja energiataloudellinen vaihtoehto uunille varsinkin 1-2 hengen ruoka-annosten kypsentämisessä. Valmiin ruuan kuumentamisessa mikro on nopeampi ja energiataloudellisempi kuin liesi.

Kiertoilmauuni on taloudellisempi kuin ylä-alalämpöuuni. Kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää. Lisäksi siinä valitaan 20 astetta alhaisempi lämpötila kuin ylä-alalämpöuunissa. Kiertoilmauunissa voi paistaa useamman pellillisen kerralla.

Astianpesu

  • Pese täysiä koneellisia ja valitse ohjelma asioiden likaisuuden mukaan.

  • Astianpesukoneessa pestäviä astioita ei tarvitse huuhdella. Ruoantähteet voi poistaa lautasilta esimerkiksi kaapimella.

  • Kun peset astioita käsin, älä juoksuta vettä. Pese ja huuhdo astiat tiskialtaassa.

  • Puhdista säännöllisesti astianpesukoneen roskasiivilät ja pyyhi luukun tiivisteet sekä ulkoreunat.

  • Aina ei kannata käyttää koneen kuivausohjelmaa. Astiat kuivuvat itsestään, kun avaat luukun pesun päätteeksi. Avaa luukku kokonaan, jottei kuuma höyry vahingoita työtason reunaa.