Takaisin

Yritykset voivat säästää isoja summia joustamalla sähkönkäytössä

Helen tarjoaa yrityksille Jousto-palvelua, jonka avulla ne voivat säästää suuria summia rahaa, jopa satoja tuhansia euroja vuodessa. Hakukoneyhtiö Yandexin datakeskuksessa Mäntsälässä saavutettiin 5-10 prosentin säästö sähköenergiakuluissa Helenin tarjoaman kysyntäjouston ansiosta.

Kysyntäjousto

Helenin Jousto-palvelussa yritys on osa virtuaalivoimalaitosta, jonka tehtävänä on tasapainottaa Suomen sähköverkkoa. Virtuaalivoimalaitokseen valitaan sopivia säädettäviä sähkökuormia ja varavoimakoneita, joita ohjataan valtakunnallisissa sähköverkon häiriötilanteissa tai tehopulassa.

Ohjauksista ei aiheudu haittaa yrityksen tuotantoprosesseille. Helen maksaa yritykselle rahallisen korvauksen ohjauksista tai varallaolosta ja myy jouston edelleen kantaverkolle.

Helenillä on useita yritysasiakkaita, jotka ovat jo mukana Joustossa, ja Helen myös laajentaa toimintaa voimakkaasti. Jousto-palvelu sopii erityisen hyvin esimerkiksi kasvihuoneille, vedenpumppaamoille ja kylmävarastoille sekä datakeskuksille.

- Tyypillisesti yritykset ainoastaan kuluttavat sähköä, eli sähkömarkkina toimii yksisuuntaisesti. Jousto-palvelu mahdollistaa kaksisuuntaisen sähkömarkkinan, jossa yritys osallistuu sähköverkon tasapainottamiseen. Yritys saa tästä kunnon korvauksen, joka voi olla satoja tuhansia euroja vuodessa, kertoo kehityspäällikkö Markus Logren Helenistä.

- Säästä riippuvat uusiutuvan energian tuotantomuodot lisäävät tarvetta sähköverkon tasapainotukselle. Jousto-palvelu on siten myös ympäristön kannalta erinomaisen hyvä juttu, sillä se tukee uusiutuvan energian kasvua, Logren jatkaa.

Yandexin datakeskus joustaa ja hyötyy

Yandexin Mäntsälässä sijaitseva datakeskus käyttää paljon sähköä ja hyötyy siksi Jousto-palvelusta. Yandex liittyi Helenin Joustoon viime vuonna, ja tulokset ovat parempia kuin kumpikaan osapuoli uskalsi odottaa.

- Yandexilla on paljon sähköverkon tasapainotukseen sopivaa varavoimaa, ja tekninen toteutus oli nopea ja vaivaton. Heillä oli myös jo valmiiksi paljon tietoa varavoiman mahdollisuuksista, Markus Logren kertoo.

Yandexin datakeskuksessa saavutettiin 5-10 prosentin säästö sähköenergiakuluissa Jouston avulla.

- Energiankulutuksemme vastaa noin 3500 omakotitalon kulutusta. Jousto antaa meille helpon tavan tukea kantaverkkoa häiriötilanteissa, olemmehan suuri kuluttaja. Siitä saatava korvaus helpottaa varavoimaan tehtyä investointia. Järjestely turvaa paremmin liiketoimintaamme mahdollisissa häiriötilanteissa, sanoo Data Center Manager Ari Kurvi Yandexilta.

- Yhteistyö tukee myös kestävää kehitystä, sillä siinä hyödynnetään olemassa olevaa varavoimakapasiteettia, Kurvi lisää.

Vihreät arvot ovat tärkeitä Yandexin datakeskukselle. Myös hukkalämmöt otetaan talteen ja hyödynnetään kaukolämpönä Mäntsälässä.

Helenin tavoitteena on ilmastoneutraali energiantuotanto, ja kysyntäjousto on yksi monista keinoista, joilla siihen pyritään. Kun Helen voi käyttää yritysten sähköä varavoimana, uusia varavoimaloita ei tarvitse välttämättä rakentaa.

Helen tarjoaa kysyntäjoustoa myös kotitalouksille.

Faktat

• Jousto-palvelussa yritys lupautuu hienosäätämään hetkellisesti sähkönkulutusta, esim. kuluttamaan vähemmän kuin normaalisti.

• Joustolla luodaan Suomeen hajautettu järjestelmä, jonka avulla parannetaan sähköverkon toimintavarmuutta.

• Joustolla pystytään myös kasvattamaan uusiutuvan energian osuutta. 

• Tyypillisiä jouston lähteitä ovat valaistus, sähkölämmitys, moottorit, pumput, puhaltimet, ilmanvaihto ja varavoima.

• Palveluun sisältyvän älykkään ohjauslaitteiston avulla Helen voi paikallisesti hienosäätää tehoja sopimuksen mukaisesti.

• Joustopalvelu soveltuu erinomaisesti mm. kasvihuoneille, vedenpumppaamoille ja kylmävarastoille sekä datakeskuksille.

• Joustolla vastataan sähköverkon tasapainottamiseen ja mm. yllättäviin sähköverkon häiriöihin, joita tapahtuu muutamia kertoja vuodessa. Yhden tällaisen häiriön kesto on keskimäärin 15 minuuttia.

Lue lisää: Jousto-palvelu yrityksille

Julkaistu: 16.11.2017 14.08
Marina Galkin-Aalto
Marina Galkin-Aalto
Viestinnän asiantuntija
Jaa: