Uutinen / 25.7.2018

Helsingin jäähdytystarve ennätystasolla, apuna maanalaiset järvet

Helenin kaukojäähdytyksen tuotanto on ennätyskorkealla, kun asiakkaiden jäähdytystarve on noussut yli kolminkertaiseksi kesäkuun tasolta. Jäähdytystä tuotetaan täydellä teholla Katri Valan ja Esplanadin lämpöpumppulaitoksissa ja Salmisaaren voimalaitoksella. Riittävän jäähdytystehon asiakkaille turvaavat valtavat maanalaiset tekojärvet Esplanadin alla ja Pasilassa.

Heinäkuun hellepäivinä jäähdytystarve ja Helenin tuotanto ovat nousseet ennätyksellisen korkealle tasolle, jopa kolminkertaiseksi normaaliin verrattuna. Kun kesäkuussa jäähdytystä tuotettiin päivisin keskimäärin 30-40 megawatin teholla, viime päivinä on noustu jopa 114 megawatin lukemiin. Tämä teho riittäisi noin 75 000 kerrostalokaksion viilentämiseen. Ero on huomattava viime vuosien kesiin. Esimerkiksi vuoden 2017 heinäkuuhun verrattuna jäähdytyksen tarve on tuplaantunut.

Helen tuottaa Helsingissä kaukojäähdytystä nyt täydellä teholla Katri Valan maanalaisessa lämpöpumppulaitoksessa Sörnäisissä. Katri Valan lämpöpumppulaitos on maailman suurin samassa prosessissa lämpöä ja jäähdytystä tuottava lämpöpumppulaitos. Jäähdytystä tuotetaan myös Salmisaaren voimalaitoksen jäähdytyslaitoksella sekä Esplanadin alla Helenin uudella lämpöpumppulaitoksella, jossa on parhaillaan käynnissä käyttöönottotestaukset.

 Jäähdytyksessä apuna valtavat maanalaiset järvet

Helsinkiläisten asiakkaiden jäähdytyksen apuna ovat maanalaiset tekojärvet, eli jäähdytysvarastot. Suomen suurin kaukojäähdytysvarasto sijaitsee noin 100 metrin syvyydessä Esplanadin puiston alla. Jäähdytysvaraston vesimäärä on 25 miljoonaa litraa, mikä vastaa jopa keskimääräisen järven vesimäärää. Pasilan jäähdytysvaraston tilavuus on noin 11 miljoonaa litraa.

Suuret vuorokausivaihtelut: päivällä jäähdytetään, yöllä ladataan akkuja

Jäähdytystarve vaihtelee merkittävästi sekä vuorokaudenajan että lämpötilan mukaan ja jäähdytyksen tuotantoa säädetään sen mukaan.
- Hellejaksolla tuotamme yöaikaan jäähdytystä noin 40 megawatin teholla. Jäähdytystarve nousee jo aikaisesta aamusta lähtien ja aamuseitsemältä se on jo noin 70 megawattia. Yli 100 megawatin on menty jo aamukymmeneltä, kertoo energiajärjestelmän kehityksestä vastaava ryhmäpäällikkö Mirka Mäkelä Helenistä.

Korkeimmillaan jäähdytystarve on iltapäivän tunteina, jolloin se on noussut jo yli ennätyksellisen 114 megawatin. Yön tuntien alhaisempi jäähdytystarve mahdollistaa jäähdytysvarastojen hyödyntämisen.
- Yöllä jäähdytysvarastoja ladataan, jotta jäähdytystä riittää kaikille, kun jäähdytystarve kasvaa päivän mittaan, sanoo Mäkelä.

Faktat:

  • Helsingissä on Euroopan kolmanneksi suurin ja nopeimmin kasvava kaukojäähdytysjärjestelmä.
  • Kaukojäähdytyksen piirissä on suuria liikekiinteistöjä, konesaleja ja kauppoja, sekä tuhansia asuinhuoneistoja.
  • Helen tuottaa kaukojäähdytystä Katri Valan lämpöpumppulaitoksella Sörnäisissä sekä Salmisaaren jäähdytyskeskuksessa.
  • Helen on parhaillaan ollaan ottamassa käyttöön uutta lämpöpumppulaitosta Esplanadin alla. Se tuo lisää tehoa jäähdytyksen ja uusiutuvan kaukolämmön tuotantoon ja tehostaa maanalaisen jäähdytysvaraston käyttöä. Samalla hiilidioksidipäästöt vähenevät yli 20 000 tonnia.
  • Helenillä on kaksi valtavaa maanalaista jäähdytysvesivarastoa Esplanadin alla ja Pasilassa.
  • Jäähdytysvarastot ladataan yöaikaan ja latausta puretaan päivällä, kun asiakkaiden jäähdytystarve on suurimmillaan.
  • Kaukojäähdytys on ympäristön kannalta paras tapa viilentää. Kaukojäähdytyksessä otetaan talteen ylimääräinen lämpö, ja hyödynnetään se kaukolämmön tuotannossa.
  • Kaukojäähdytyksen avulla hyödynnetään kiinteistöjen hukkalämpöjä määrä, jonka tuottamiseen tarvittaisiin 30 jalkapallokentän verran aurinkokeräimiä.
  • Helenin kaukojäähdytysjärjestelmä on kansainvälisesti palkittu (mm. Global District Energy Climate Awards).

Kuvamateriaalia!

 

Lue lisää aiheesta

Yritykset