Uutinen / 26.8.2019

Vuosaaren energiapäivässä esitellään alueelle suunniteltavia uusia ratkaisuja

Helenin hiilineutraali 2035 -tavoitteen saavuttamisessa tärkeässä roolissa on Vuosaari. Alueelle kohdistuu kolme merkittävää hanketta: meriveden lämpöä hyödyntävä lämpöpumppu, biolämpölaitos sekä materiaalikiertoa tehostava kaupunkijalostamo. Järjestämme tutustumispäivän näihin hankkeisiin lauantaina 7.9.2019.

Helenin energiantuotantoalueelle Vuosaareen on tulossa paljon uutta: päätös merivesilämpöpumpun rakentamisesta tehtiin keväällä, alueelle suunnitellaan uutta biolämpölaitosta ja mahdollisesti myös kaupunkijalostamoa.

Meriveden lämpöä hyödyntävän lämpöpumpun rakentaminen alkaa ensi keväänä. Lämpöpumppu käyttää lämmön lähteinä voimalaitoksen omaa jäähdytysvesikiertoa ja meriveden lämpöä, jonka hyödyntäminen tulee olemaan kokoluokassaan ainutlaatuista Suomessa. Lämpöpumppu on tuotannossa vuonna 2022, ja se vähentää Helenin hiilidioksidipäästöjä arviolta 30 000 tonnia vuodessa.

Helen edistää myös uuden biolämpölaitoksen suunnittelua. Nykyiselle Vuosaaren voimalaitostontille sijoittuvan laitoksen on määrä olla tuotannossa vuonna 2023. Laitoksella on tärkeä rooli Helsingin lämmityksen turvaajana myös talven pakkasjaksoina ja se kattaa noin neljäsosan Hanasaaren kivihiilen käytöstä.

Kolmas Vuosaaren hanke on kehitteillä oleva kaupunkijalostamo, joka aloittaisi toimintansa seuraavan vuosikymmenen aikana. Projektissa Helen yhdistää voimansa Lassila & Tikanojan ja VTT:n kanssa. Uuden sukupolven kaupunkijalostamo vastaa tarpeeseen siirtyä kertakäyttökulttuurista kiertotalouteen: laitoksen tavoitteena on tehdä vaikeasti kierrätettävistä materiaaleista ja biomassasta korkean jalostusasteen tuotteita, kuten uusiomuovia. Jalostamon hyödyntämä teknologia on kaasutus, jossa hiiltä ei vapaudu ilmakehään hiilidioksidina.

Tutustumispäivä Vuosaaressa lauantaina 7.9.

Vuosaaren voimalaitosalueella järjestetään energiapäivä lauantaina 7.9. klo 11-14. Energiapäivässä asiasta kiinnostuneet pääsevät kuulemaan lisää uusista hankkeista, näkevät suunnitelmat alueella ja voivat kysellä hankkeista.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus