Takaisin

Aurinkosähkötuotteiden kysyntä kasvanut räjähdysmäisesti vuodessa – Helenin uusi virtuaaliakku mahdollistaa nyt oman aurinkosähkön varastoinnin myöhempää käyttöä varten

Helen tuo tänään koko Suomen markkinoille Virtuaaliakun, joka mahdollistaa itsetuotetun aurinkosähkön varastoinnin pidemmiksi ajoiksi ja sen hyödyntämisen myös silloin, kun aurinko ei paista. Tuote on ajankohtainen, sillä aurinkosähkötuotteiden kysyntä on vuodessa jopa kymmenkertaistunut.

Kiinnostus aurinkosähkön käyttöön ja sitä kautta omavaraisuuteen on lisääntynyt Suomessa viime vuosina kovaa vauhtia, mutta monia mietityttää yhä se, onko aurinkosähkö käyttökelpoista vain aurinkoisina kesäkuukausina. Siksi Helen tuo nyt koko Suomen markkinoille ensimmäisenä virtuaalisen akun, johon käyttäjä voi varastoida ylijäämäenergiansa myöhempää käyttöä varten.

- Virtuaaliakkua voi ajatella virtuaalisen sähkötilin kautta, jolle kertyy saldoa eli ylimääräiseksi jäänyttä aurinkosähköä. Kun tulee tarve ostaa verkosta sähköä, käytetään ensisijaisesti tämä Virtuaaliakkuun varastoitunut osuus. Virtuaaliakku siis huolehtii, että asiakkaan lasku pysyy mahdollisimman lähellä nollaa euroa mahdollisimman pitkälle kesän jälkeenkin. Ylijäämäaurinkosähköstä maksetaan yleisesti markkinahintainen hyvitys vain kerran tai kaksi vuodessa. Me uskomme Virtuaaliakun vastaavan kuluttajien kasvavaan tarpeeseen ja kiinnostukseen paremmin, kun asiakas saa hyödyntää ylijäämäänsä juuri silloin kun hän itse sitä tarvitsee, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Krista Jaatinen Helenistä.

Jaatisen mukaan erilaisten aurinkosähköjärjestelmien myynti on kymmenkertaistunut Helenissä vuoden aikana, ja kysyntää olisi vieläkin enemmän.

- Kuluttajat haluavat entistä enemmän turvata omaa talouttaan energian hinnan muutoksilta, lisätä omavaraisuutta ja sitä kautta pienentää myös omaa hiilijalanjälkeään. Aurinkoenergia ei ole enää teknologiahifistelijöiden juttu, vaan meiltä aurinkosähköjärjestelmiä ostavat 30-80-vuotiaat laidasta laitaan. Laitteiden halventuneet hinnat ja nousseet tehot ovat myös nostaneet kiinnostusta, Jaatinen analysoi.


Mökkeilevä perhe tekee selvää säästöä

Palvelu toimii jokaiselle sähköä pientuottavalle suomalaiselle. Jaatinen antaa esimerkin, kuinka vaikkapa mökkeilevä perhe voi hyötyä Virtuaaliakusta.

- Ajatellaan, että heinäkuussa perhe on mökillä koko kuukauden, ja kodin katolla olevat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vain kylmälaitteiden ja minimilleen säädetyn talotekniikan käyttöön. Tällöin aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä valtaosa jää käyttämättä kotona. Esimerkiksi 4 kWp aurinkosähköjärjestelmä (14 paneelia) tuottaa noin 700 kilowattituntia heinäkuun aikana, kun taas kodin sähkönkulutus on vain noin 200 kilowattituntia. Tällöin 500 kilowattituntia varastoituu Virtuaaliakkuun myöhemmin hyödynnettäväksi. Elokuussa kun perhe palaa kotiin, aurinkopaneelit kattavat edelleen suuren osan kodin sähkön kulutuksesta, jolloin Virtuaaliakkuun varastoituneelle energialle tulee tarvetta vasta syyskuussa.


Aurinkoenergia tulevaisuudessa

Helenissä aurinkoenergia nähdään vahvasti tulevaisuuden energiamuotona, ja siksi yhtiössä aiotaan panostaa aurinkosähkötuotteiden kehittämiseen myös virtuaaliakun jälkeen.

- Aurinkopaneeleiden halventuneet hinnat ja nousseet tehot ovat lisänneet valtavasti kiinnostusta aurinkoenergiaan, mutta itse tekniikassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Näemme Helenissä, että alan kehitys tulee painottumaan yhä vahvemmin digitaalisiin palveluihin, joiden avulla asiakkaat voivat hyödyntää itse tuottamaansa energiaa laajemmin sekä seurata ja ohjata kodin energiankäyttöä. Nyt julkistamaamme pientuotannon digitaalista varastointipalvelua ei vielä Suomessa ole tehty tässä laajuudessa, kertoo Helenin ratkaisuliiketoiminnan johtaja Sari Mannonen.

- Virtuaaliakku on vasta alkua Helenin laajemman vision toteuttamiseen, jossa energian käyttäjistä tulee energian tuottajia. Omavaraisuus kiinnosti jo ennen koronaepidemiaa ja nyt se kiinnostaa varmasti vielä enemmän. Lisäksi aurinkosähkö vaikuttaa positiivisesti kiinteistön arvoon. Se on selkeä muutos, Jaatinen arvioi.

Helenin Virtuaaliakku on tarjolla jokaiselle Helenin sähköasiakkaalle kaikkialle Suomeen.

Helenin Virtuaaliakkuun voi tutustua osoitteessa:
https://www.helen.fi/aurinkopaneelit/sahko-varastointi/virtuaaliakku 

Julkaistu: 14.05.2020 10.00