Kokemuksia / 12.2.2018

Aurinkovoimaa Suomen suurimpaan laboratorioon

Helsingin Viikkiin on valmistunut yksi Suomen suurimmista valtion omistamista aurinkovoimaloista. Eviran katolla oleva voimala tuotti myönteisen yllätyksen heti keskellä talvea.

Teksti: Samuli Kotilainen Kuvat: Sampo Korhonen

Helsinki on peittynyt lumeen, ja Viikin kattojen yläpuolelta avautuu kaunis valkoinen maisema. Aurinkopaneelit, jotka on asennettu Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran katolle, ovat lumi- ja jääkerroksen alla. Yllätys onkin melkoinen, kun Eviran pääjohtaja Matti Aho näyttää älypuhelimensa ruutua. Sovelluksessa näkyy reaaliajassa aurinkovoimalan tuotto – ja virtaa tulee tänäänkin päivän valoisaan aikaan.

Eviran talo Helsingin Viikissä ei ole aivan tavallinen toimitila.

"Viikin rakennuksessa on Suomen suurin laboratorio ja lisäksi toimisto- ja neuvottelutiloja. Talo on yli 400 ihmisen työpaikka", kertoo Aho.

Elintarviketurvallisuusvirasto vastaa Suomen koko elintarvikeketjun turvallisuudesta maatilojen kasvinterveydestä aina valmiisiin elintarviketuotteisiin saakka. Tämä vaatii paljon laboratoriotestejä, ja niitä tehdään Viikissä ympäri vuoden.

Aurinkosähköä saadaan myös talvella. Eviran katolla olevat aurinkopaneelit tuottivat tammikuussa sähköä, vaikka ne olivat lumi- ja jääkerroksen alla.

Aurinkosähköä saadaan myös talvella. Eviran katolla olevat aurinkopaneelit tuottivat tammikuussa sähköä, vaikka ne olivat lumi- ja jääkerroksen alla.

Eviran kiinteistössä sähköä kuluu eniten kesällä

Talon sähköntarve onkin poikkeuksellinen.

"Tämä on erikoinen talo, sillä sähköä kuluu laboratorioiden jäähdytyksen vuoksi kesällä enemmän kuin talvella. Se tekee tästä erityisen hyvän kohteen aurinkovoimalle", toteaa johtaja Ben Rydman.

Rydman kertoo, että hän alkoi miettiä aurinkopaneelien hankkimista heti, kun Evira muutti taloon reilu vuosikymmen sitten. Silloisella tekniikalla hanketta ei ollut järkevää toteuttaa, mutta viime vuonna tilanne muuttui. Evira alkoi edistää hanketta Helenin ja talon omistavan Senaatti-kiinteistöjen kanssa.

Matti Aho kertoo, että päämotiivi oli ympäristön huomioiminen. Evira pyrkii edistämään vastuullisuutta ja ilmastonmuutokseen varautumista koko Suomen elintarvikeketjussa.

"Se herättää kysymyksen, miten me itse toimimme? Olemmeko itse vastuullisia?"

Evira haluaa näyttää hyvää mallia myös energiantuotannossa.

Eviran toimitilan katolle on jo asennettu noin 250 aurinkopaneelia, ja talven ja kevään aikana määrä nousee noin 330 aurinkopaneeliin. Järjestelmän arvioidaan tuottavan sähköä vähintään 80 000 kilowattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 40 kerrostaloasunnon sähkönkulutusta.

Hanke on taloudellisesti erittäin järkevä. Aurinkopaneelijärjestelmä maksoi Eviralle vajaat 100 000 euroa. Hinnan uskotaan tulevan takaisin aurinkosähkönä 7–10 vuodessa. Aurinkopaneelit voivat kuitenkin tuottaa sähköä jopa 30 vuotta, eivätkä ne vaadi juurikaan huoltoa. Järjestelmä kasvattaa myös kiinteistön arvoa.

Vaikka vastuullisuus on suurin motiivi Eviran aurinkopaneelihankkeeseen, se on myös taloudellisesti erittäin kannattava, kertovat Matti Aho (vas.) ja Ben Rydman Eviralta sekä Pasi Hyyppä Senaatti-kiinteistöiltä.

Vaikka vastuullisuus on suurin motiivi Eviran aurinkopaneelihankkeeseen, se on myös taloudellisesti erittäin kannattava, kertovat Matti Aho (vas.) ja Ben Rydman Eviralta sekä Pasi Hyyppä Senaatti-kiinteistöiltä.

Aurinkosähköstä kiinteistöjen vakiovaruste

"Saksassa aurinkosähkö on jo arkipäivää. Siellä ei juuri tehdä uusia toimitilahankkeita ilman aurinkopaneeleja", kertoo talotekniikkaryhmän päällikkö Pasi Hyyppä Senaatti-kiinteistöistä, joka huolehtii valtion kiinteistöomaisuudesta.

Hyyppä uskoo, että tilanne voi täällä olla pian samantapainen. "Suomessa ollaan aurinkoenergian tuotoissa ihan samoissa lukemissa kuin Pohjois-Saksassa", hän muistuttaa. Vaikka valoa on Suomessa talvella vähemmän, ero kuittaantuu kesän pitkien päivien ansiosta.

Senaatilla muutos näkyy esimerkiksi siinä, että etelään päin suuntautuvat kattopinnat jätetään uusissa rakennuksissa aina avoimiksi aurinkopaneeleja varten.

"Olemme olleet todella tyytyväisiä Heleniin ja sen uusiutuvan energian ryhmään. He ovat tuoneet tällaista ajattelua Suomeen", Hyyppä kiittää. "Aurinkosähkön hankkeet ovat nyt erittäin kannattavia. Eviran hanke on herättänyt kiinnostusta myös muissa asiakkaissamme. Uskon, että ensi kesänä Suomessa toteutetaan paljon uusia hankkeita."

Millaisia vaikutuksia aurinkopaneelihankkeella on ollut Evirassa? Pääjohtaja Matti Aho kertoo, että aurinkosähköjärjestelmään ollaan erittäin tyytyväisiä jo muutaman viikon käytön jälkeen.

"Täällä on kiitetty sitä, että virasto toimii vastuullisesti."

Aho panostaa vastuullisuuteen myös yksityiselämässään. Hän on hankkinut Heleniltä nimikkoaurinkopaneelit niin Kivikon kuin Suvilahdenkin aurinkovoimaloista.

Lue lisää aiheesta

Yritykset