Kokemuksia / 27.5.2019

Messukeskus ja Helen rakennuttavat Helsingin suurimpiin kuuluvan aurinkovoimalan

Omalla katolla tuotettu aurinkosähkö on Messukeskukselle tärkeä askel uusiutuvan energian käytössä. Sähköä tarvitaan, sillä talossa vierailee päivässä jopa 30 000 ihmistä.

Teksti: Marjukka Puolakka Kuvat: Marko Rantanen

Energiankäytön tehostaminen ja uusiutuvan energian käyttö ovat osa Messukeskuksen vuosia jatkunutta ympäristötyötä. Vuonna 2009 Messukeskus sai ensimmäisenä suomalaisena tapahtumatalona ISO 14001 -ympäristösertifikaatin. Vuosien 2011–2016 energiansäästöohjelmansa tavoitteet se ylitti reippaasti. Parhaillaan Messukeskus on Helsingin ilmastokumppanina mukana rakentamassa hiilineutraalia pääkaupunkia.

”Energian käyttöä on tehostettu investoimalla moderniin talotekniikkaan ja panostamalla käytön optimointiin asiakkaiden viihtyvyydestä tinkimättä”, kertoo Messukeskuksen viestintä- ja markkinointijohtaja Maria Mroue.

”Myös jäteasioiden eteen on tehty paljon töitä. Kiinteistön jätteistä 99 prosenttia menee hyötykäyttöön.”

Haaste: Sahaava sähkökuorma aiheuttaa kulutuspiikkejä

Messukeskuksessa järjestetään vuosittain noin sata tapahtumaa ja 1 500 kokousta ja kongressia. Talo on toiminnassa ympäri vuoden, ja vieraita käy vuodessa 1,2 miljoonaa. Päivässä kävijöitä on jopa 30 000.

”Tapahtumien aikana talo on täynnä ihmisiä ja koneisto pyörii täysillä. Valmistamme ruokaa kymmenille tuhansille ihmisille, ja energiaa kuluu niin lämmityksessä, jäähdytyksessä ja ilmanvaihdossa kuin tapahtumien AV-tekniikassakin”, Mroue toteaa.

Tapahtumien päätyttyä alkavat rakenteiden purku- ja uudelleenrakennustyöt, jolloin energiantarve on huomattavasti pienempi.

”Sähkönkäytön profiilimme on hyvinkin sahaava. Siksi tarvitsemme hyvän energiakumppanin, joka ymmärtää tarpeemme ja jonka kanssa pystymme taklaamaan kulutushuippuja”, sanoo Messukeskuksen kiinteistöyksikön päällikkö Patrik Kuhlman.

Messukeskuksessa on jo pitkään tutkittu aurinkosähkön mahdollisuuksia ja seurattu tekniikan kehitystä.

”Aurinkosähkössä on paljon mahdollisuuksia myös Suomen leveysasteilla”, Mroue kertoo.

Ratkaisu: Yhdistetään voimat Helenin kanssa aurinkovoimalan rakentamisessa

Päätöstä aurinkovoimalan rakentamisessa helpotti tieto siitä, että Helen on toteuttanut jo useita isoja aurinkosähköhankkeita – ja niistä on hyviä kokemuksia. Kotitaloudet ovat ottaneet innolla vastaan Helenin nimikkopaneelit, joita voi vuokrata myös Messukeskuksen katon uudesta voimalasta.

”Helenistä löysimme kumppanin, joka on energiantuotannon ja -siirron asiantuntija. Meillä on iso kiinteistö, jonka katolle asennettava aurinkovoimala tuo sähkön tuotannon fiksulla tavalla lähelle kulutusta”, toteaa Mroue.

Messukeskuksen aurinkovoimalan kapasiteetti on 500 kWp ja vuotuinen energiantuotanto 445 MWh. Voimalan korkean hyötysuhteen yksikidepaneelit ovat teholtaan 315-wattisia.

Helenin avainasiakaspäällikkö Mika Kanniston mukaan Helenin ja Messukeskuksen energiakumppanuus on ympäristövastuullista yhdessä kehittämistä, jossa optimoidaan kiinteistön koko energiajärjestelmän toimintaa. Helen tarjoaa Messukeskukselle pitkäjänteisesti edullisen ja ennustettavan sähkön hinnan. Aurinkovoimala auttaa leikkaamaan sähkön käytön huippuja päivisin, jolloin ostosähkön hinta on yleensä korkeampi.

”Ison kiinteistömme energiankäyttö on hyvin vaihtelevaa. Energiakumppanina Helenillä on paras näkemys sähkön käyttö- ja ostotarpeistamme. Meille on tärkeää, että haluamme molemmat tehdä töitä ympäristön eteen”, Kuhlman kertoo.

Lopputulos: Aurinkovoimala valmistuu kelluville telineille syyskuussa 2019

Aurinkovoimala asennetaan kahden messuhallin katolle, joista paneelit kattavat noin 2 600 neliömetriä. Ennen asennusta katto peruskorjataan.

”Uusi kattomateriaali parantaa katon lämmöneristävyyttä, ja samalla varmistamme, että katon kantavuus kestää paneelien painon sekä niiden alla olevat isot ja vaihtelevat ripustuskuormat. Uuden katon päälle on hyvä tuoda pitkäikäinen aurinkovoimala”, sanoo Kuhlman.

Aurinkopaneelien telineet ovat kelluvia, joten ne eivät vahingoita katon vesieristettä, ja ne mahdollistavat veden vapaan virtaamisen katolla. Aurinkoisina päivinä paneelien varjostava vaikutus vähentää rakennuksen jäähdytyksen tarvetta. Aurinkovoimalan turvallisuus on huippuluokkaa, mikä on Helenin voimaloiden tärkein kriteeri.

Kattoremontti käynnistyy alkukeväällä, ja sen jälkeen alkaa aurinkovoimalan rakentaminen. Tavoitteena on, että syksyyn 2019 mennessä Messukeskus pääsee käyttämään omalla katolla tuotettua sähköä.

”Mietimme seuraavia investointeja samalla, kun keräämme kokemuksia uudesta voimalasta. Kattopinta-alaa meillä riittää, joten aurinkovoimalan laajennus voi hyvinkin olla jatkossa mahdollista."

Lue lisää aiheesta

Yritykset