Aurinko

Omien aurinkopaneelien tuotanto talteen pilvisen päivän varalle

  • Teksti: Krista Jaatinen
  • 2020-07-15

Kun aurinkosähkön tuottajat harmittelivat, ettei kaikkea omaa ylituotantoa pysty käyttämään itse esimerkiksi sateisten päivien aikana, otimme pientuottajien ongelman ratkaistavaksemme. Toimme energiamarkkinoille uuden innovatiivisen palvelun, Virtuaaliakun, jonka avulla Suomen pientuottajat voivat viimeinkin tehostaa oman aurinkosähkönsä käyttöä.

Aurinkopaneelit

Pari vuotta sitten huomasimme aurinkosähkön tuottajien harmittelevan, ettei kaikkea omaa tuotantoa pysty aina hyödyntämään, vaan se valuu sähköverkkoon. Samalla omaa tuotantoa ei ole saatavilla, kun sähkölle olisi tarvetta esimerkiksi sateisena päivänä. Se, ettei omaa ylituotantoa pääse hyödyntämään myöhemmin, oli monelle jopa syy olla hankkimatta aurinkopaneeleja.

Koska Helenillä tavoitteenamme on mahdollistaa hiilineutraali energiatuotanto sekä asiakaslähtöiset uudet palvelut, otimme pientuottajien ongelman ratkaistavaksemme. Lanseerasimme energiamarkkinoille innovatiivisen palvelun, jonka avulla Suomen pientuottajat voivat viimeinkin tehostaa oman aurinkosähkönsä käyttöä.

Aurinkopaneelien ylituotanto hyödynnettävissä vuoden pimeinä kuukausina

Helenin Virtuaaliakku varastoi omien aurinkopaneelien ylituotannon ilman tarvetta investoida fyysiseen sähkövarastoon. Virtuaaliakun avulla se osuus tuotannosta, jota aurinkosähkön tuottaja ei käytä välittömästi, on hänen hyödynnettävissään myöhempänä ajankohtana. Oman aurinkosähkön hyödyntäminen takautuvasti sateisina päivinä ja syksyn pimeinä kuukausina on nyt todellista totta. Lisäksi Virtuaaliakku avaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi sähköautoilijoille, kun päivällä varastoitua omaa aurinkosähköä voi hyödyntää illalla sähköauton latauksessa kodin omalta latauspisteeltä. Oman aurinkosähkön käytön tehostamisen mahdollisuudet tekevätkin asiakkaistamme oman energiansa valtiaita!

Virtuaaliakun käyttöä voi seurata Helenin Oma Tuotanto -näkymästä, josta näkee yhdellä silmäyksellä tiedot kodin sähkön kulutuksesta, Virtuaaliakun käytöstä sekä omien paneelin tuotannosta. Oman energiankäytön kokonaisvaltainen seuranta auttaa optimoimaan energiankäyttöä.

Miksi Virtuaaliakkua tarvitaan?

Osa aurinkopaneelien tuotannosta siirtyy oman kodin käytöstä sähköverkon puolelle, sillä aurinkopaneelit tuottavat keskipäivällä enemmän sähköä kuin kotona kulutetaan. Myös Suomen laki on toistaiseksi ohjannut suuntaa, jossa asiakas voi tuottaa aurinkosähköä sähköverkkoon ja joutua samalla ostamaan sähköä sähköverkosta. Me Helenillä halusimme etsiä tähän ratkaisua itse, jotta asiakkaamme voisivat hyödyntää aurinkosähkön tuottonsa paremmin. Päädyimme kehittämään uuden palvelun, jossa myös fyysiset, kotiin sijoitettavat sähkövarastot toimisivat osaratkaisuna ongelmaan. Asiakkaamme ovat jo kerran tehneet merkittävän investoinnin aurinkosähköjärjestelmäänsä aurinkopaneelinsa ostaessaan, ja järjestelmää pitäisi pystyä hyödyntämään paremmin.

Asiakkaat kehityksen keskiössä

Koska tarve palvelulle tuli asiakkailtamme, uskomme heidän olevan palvelumme parhaat asiantuntijat. Toimme yhdessä asiakkaidemme kanssa ensimmäisen version Virtuaaliakusta jo vuonna 2018, jolloin palvelu oli saatavilla sähkövarastojen yhteydessä. Kuluneina vuosina olemme saaneet arvokasta tietoa palvelusta ja tarjoamme sitä edelleen myös sähkövarastojen yhteydessä. Näemme, että fyysiset sähkövarastot ovat vastaus 100% omavaraisuuteen kesäisin, ja Virtuaaliakku puolestaan tehostaa oman tuotannon käyttöä muina vuodenaikoina.  

Palvelukehityksen aikana asiakkaamme ovat olleet haastateltavina, osallistuneet nettikyselyihin, testanneet Virtuaaliakun prototyyppejä ja käyttäneet palvelua kehitystyön aikana. Näin varmistamme, että palveluun rakentuvat oikeat ominaisuudet ja asiakkaidemme todelliset tarpeet täyttyvät. Asiakkailta saatavien kehitysehdotusten myötä Helenin on mahdollista jatkaa palvelun kehittämistä entistäkin paremmaksi.  

Tavoitteenamme on olla Suomen uusiutuvan energian määrää lisäävien pientuottajiemme energiakumppani ja mahdollistaa heille alan parhaimmat, kokonaisvaltaisimmat ja innovatiivisimmat palvelut. Tässä tavoitteessa Virtuaaliakku on vasta alkua. Tule sinäkin mukaan uuden energia-aikakauden rakentajien joukkoihin!

Kiinnostuitko Virtuaaliakun käyttöönotosta ja haluat lisätietoja? Haluatko olla mukana palvelun kehittämisessä? Jätä meille vapaamuotoinen viesti täältä, niin olemme sinuun yhteydessä!