Kokemuksia / 19.12.2016

Kaukojäähdytys tuli Presidentinlinnaan

Presidentinlinna viilenee Kaukojäähdytyksellä. Presidentinlinnassa ei hikoilla yhtä paljon kuin ennen. Remontissa uusittiin koko talotekniikka ilmanvaihtoa ja jäähdytystä myöten.

Teksti: Laura Kosonen Kuvat: Nea Ilmevalta

Tervetuloa Presidentinlinnaan! Pääsisäänkäynti Pohjois-Esplanadilla on entistä juhlavampi ja valoisampi. Sisään pääsee kuivin jaloin sankimmassakin lumipyryssä, sillä nupukivien alle on asennettu sulanapitojärjestelmä. Linnan etu- ja sisäpiha pysyvät sulana kaukolämmön avulla.

Presidentinlinna remontoitiin perustuksista kattoon saakka vuoden 2014 aikana. Aiempaa kirkkaammin valaistu portaikko johdattaa vieraat linnan toisen kerroksen edustustiloihin. Salien värimaailmassa on palattu alkuperäisiin, tummempiin empireajan sävyihin. Ne korostavat tilojen arvokkuutta.

Suurin urakka on kuitenkin katseilta piilossa: arvo­rakennuksen talotekniikka uusittiin kokonaan, ja sen piilottamiseksi nähtiin paljon vaivaa. Nyt Presidentin­linnassa on vihdoin käytössä nykyaikainen ilmanvaihto-  ja jäähdytysjärjestelmä.

Linna liitettiin Kaukojäähdytykseen

Sinisen salin nurkassa hurisee lämpöpatterin kokoinen, pyörillä liikuteltava laite. Presidentinkanslian kiinteistöpäällikkö Juha Klingberg esittelee siirrettävää jäähdytyskonsolia.

”Konsoli kytketään seinän sisään piilotettuun jäähdytysjärjestelmään, joka on liitetty kaukojäähdytysverkkoon. Kaukolämpö ja -jäähdytys olivat itsestään selviä valintoja linnan remontissa”, Klingberg kertoo.

Jäähdytyksen toteutus vaati tarkkaa suunnittelua. Harkinnassa oli myös jäähdytysputkisto lattiaan, mutta siitä luovuttiin kondensoitumis- eli kosteudentiivistymisvaaran vuoksi.

”Päädyimme siirrettäviin jäähdyttimiin. Tilaisuudesta riippuen laite voi olla päällä koko ajan tai sitten tilat jäähdytetään etukäteen, ja konsolit viedään pois näkyvistä”, Klingberg sanoo.

Siirrettävillä jäähdyttimillä viilennetään linnan eteläpuolen pieniä saleja. Ne kuumenevat eniten auringossa. Linnan kaltaisessa rakennuksessa jäähdytys on paljon suurempi haaste kuin lämmitys. Lämpötilan säätelyssä auttavat myös uudet ikkunat, jotka heijastavat suurimman osan auringon lämpösäteistä.

”Ennen linnan saleissa ei ollut lainkaan jäähdytystä. Nyt lämpötila pysyy tasaisempana myös aiempaa tehokkaamman ilmanvaihdon ansiosta”, Klingberg kertoo.

Jäähdytysjärjestelmän putket on piilotettu seinien rakenteisiin.

Jäähdytysjärjestelmän putket on piilotettu seinien rakenteisiin.

Ilmanvaihto on piilotettu taitavasti

Ilmanvaihtoratkaisut on mietitty sali salilta. Esimerkiksi kimaltavassa peilisalissa kookas ilmanvaihtoputkisto kulkee parvelle piilotettuna, Klingberg esittelee. ”Parven kaiteita korotettiin hieman, ja kulku yhdellä sivustalla on nyt estetty ilmanvaihdon vuoksi. Alhaalta sitä ei kuitenkaan huomaa.”

Tulo- ja poistoilmaritilät on rakennettu huomaamattomiksi ja sisustukseen hyvin uppoaviksi. Ilmanvaihdossa hyödynnettiin talon vanhoja hormeja, jotka sukitettiin.

Peilisaliin on itsenäisyyspäivänä katettu notkuvat herkkupöydät. Salissa järjestetään myös hallituksenvaihtojuhlallisuudet sekä erilaisia tilaisuuksia. Tilan kimallus pääsee nyt aiempaa paremmin oikeuksiinsa uusitun valaistuksen ansioista. Remontin yhteydessä valotehoa lisättiin kaikkialla linnassa.

”Aiemmin kaikki lamput olivat hehkulamppuja, nyt ne on vaihdettu halogeenilampuiksi sellaisissa valaisimissa, joissa valonlähde on näkyvillä”, Juha Klingberg kertoo.”Testasimme myös energiatehokkaita ledivaloja, mutta niissä ei vielä ole riittävän hyviä himmennysominaisuuksia. Ledejä käytetään piilossa olevassa valaistuksessa.”
Valaistuksen säätely tapahtuu tietokoneelta. Koneelle voi ohjelmoida myös erityyppisiin tilaisuuksiin sopivia valaistusohjelmia. ”Valolla luodaan tunnelmaan viimeinen silaus”, Klingberg huomauttaa.

Siirrettävä jäähdytyskonsoli voidaan jättää juhlien ajaksi paikalleen tai viedä jäähdytyksen jälkeen pois näkyvistä, kertoo Presidentinkanslian kiinteistöpäällikkö Juha Klingberg.

Siirrettävä jäähdytyskonsoli voidaan jättää juhlien ajaksi paikalleen tai viedä jäähdytyksen jälkeen pois näkyvistä, kertoo Presidentinkanslian kiinteistöpäällikkö Juha Klingberg.

Parvella helpompi hengittää

Arvokkaassa Valtiosalissa katosta roikkuu valtavat, yli satavuotiaat kattokruunut. Ne purettiin kristalli kristallilta osiin ja puhdistettiin käsityönä. Kun itsenäisyyspäivänä Valtiosalissa kajahtavat Tonava kaunoisen sävelet, näyttää siltä kuin kattoikkunoista hohtaisi tanssijoiden päälle myös luonnonvalo. ”Efekti on saatu aikaan tehokkailla ledivaloilla, jotka ovat omassa tilassa kattoikkunoiden takana”, Klingberg kertoo.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto on linnassa vuoden päätapahtuma. Rakennus joutuu koville, ja juhlijoilla piisaa lämpöä. Juha Klingberg uskaltaa kuitenkin luvata, että nyt juhlissa on aiempaa viileämmät oltavat.

”Talotekniikka on suunniteltu huomattavasti pienemmille vierasmäärille kuin itsenäisyyspäivänä. Tehokas ilmanvaihto kuitenkin takaa, ettei ilma tunnu niin raskaalta kuin ennen.”

Haasteena on erityisesti suuren ihmismassan tuottama kosteus. Linnan jäähdyttäminen aloitetaan vajaa viikko ennen itsenäisyyspäivän juhlia.

Käyttömukavuutta lisää myös paranneltu akustiikka. Kaikumista vähentämään on käytetty akustorappausta salien katto- ja seinäpinnoilla. Nyt orkesteri voi soittaa huoletta Valtiosalin parvella.

Presidentinlinna kunnostettiin aina perustuksista kattoon saakka

  • Presidentinlinna remontoitiin 20 kuukauden aikana vuosina 2013–2014.

  • Linnassa on kerrosalaa 6 672 neliömetriä. Ennen remonttia salit mallinnettiin kolmiulotteisella kameratekniikalla senttimetrin tarkkuudella.

  • Talotekniikkaa uusittiin laajasti. Esimerkiksi ilmanvaihto ja jääh­dytys rakennettiin kokonaan uusiksi.

  • Linna liitettiin remontissa kaukojäähdytysverkostoon.

  • Remontin yhteydessä entisöitiin 40 prosenttia kalusteista. Työtä jatketaan tulevina vuosina.

  • Remonttibudjetti oli 45 miljoonaa euroa. Budjetti ja aikataulut pitivät suunnitellusti.

Lue lisää aiheesta

Yritykset Hiilineutraalisuus Lämpö