Lämpö

Sitra valitsi uusiutuvan kaukolämmön

  • Teksti: Kati Särkelä
  • Kuvat:
  • 2017-02-16

Helenin biokaasulla tuotettu uusiutuva kaukolämpö täydentää hyvin Sitran hiilineutraalin toiminnan tavoitetta.

50-vuotias Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on valinnut juhlavuodelle 2017 kolme hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja ilmastonmuutoksen hidastamiseen liittyvää pääteemaa: Resurssiviisas kansalainen, Kiertotalouden vahvistaminen ja pääkaupunkiseudun Smart&Clean-projekti.

”Suomi voisi näyttää esimerkkiä muulle maailmalle”, johtaja Mari Pantsar Sitrasta sanoo. ”Suomalaisilla yrityksillä on hienoja ratkaisuja uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen liittyen. Uusiutuvan energian tuotannossa Suomi on yksi Euroopan edelläkävijöitä.”

Mari Pantsar / Sitra. Kuva Sitra/Jaanis Kerkis

Pantsar käyttää positiivista termiä hiilikädenjälki. Suomella on mahdollisuus luoda kansainvälinen hiilikädenjälki levittämällä ekologisia innovaatioita yhä laajempaan käyttöön. Suomen energia- ja ilmastopolitiikassa täytyisi kuitenkin huomioida viennin edistäminen nykyistä enemmän.

”Meillä on käynnissä Smart&Clean-projekti, jossa kerätään ikään kuin pääkaupunkiseudun näyteikkunaan Suomessa kehitettyjä projekteja, joita haluamme esitellä ja viedä kansainvälisille asiakkaille.”

Helsinki näyttää mallia ilmastoratkaisuissa

Pantsarin mukaan maailmalla ollaan turhaan odotuskannalla; uusia innovaatioita odotetaan, eikä ymmärretä ottaa käyttöön jo olemassa olevia päästöjä vähentäviä ratkaisuja.

Sitra on tehnyt selvityksen pohjoismaisista innovaatioista, joista muu maailma voisi ottaa oppia. Suomesta esimerkkeinä ovat mm. puupohjaisten sivuvirtojen käyttö lämmöntuotannossa sekä sähkön ja kaukolämmön yhteistuotanto.

”Jos maailmalla otettaisiin laajasti käyttöön Helenin uusiutuvan sähkön ja lämmön yhteistuotantomalli korvaamaan kivihiileen perustuvaa energiaa, päästöjä saataisiin vähennettyä valtavasti.”

Helenin monipuolinen energiajärjestelmä mahdollistaa uusia ratkaisuja, joiden avulla edetään kohti ilmastoneutraaliutta. Jo nyt lähes puolet kesäaikaan tarvittavasta lämmitysenergiasta tuotetaan Helsingissä uusiutuvalla energialla hukkalämpöjä hyödyntämällä. Lämpöä ja sähköä tuotetaan myös biokaasusta ja puupelleteistä.

Hiilineutraali Sitra

Sitra on hiilineutraali myös omassa toiminnassaan. ”Vuoden 2016 alussa aloimme tilata Heleniltä kotimaisella biokaasulla tuotettua uusiutuvaa kaukolämpöä. Uusiutuvan biokaasun lämmöntuotannon suorat hiilidioksidipäästöt ovat nolla”, Pantsar kertoo.

”Hienoa, että Helen laajentaa uusiutuvien energiamuotojen palettia ja tekee yhteistyötä Gasumin kanssa. Tartuimme yrityksille tarjottuun uusiutuvaan biokaasuun perustuvaan kaukolämpöön heti.”

”Biokaasulla on merkittävä rooli tehokkaasti toimivassa kiertotaloudessa. Yhtenä tärkeänä kriteerinä valita Helenin uusiutuva kaukolämpö oli myös sen kustannustehokkuus.”

Sitra toimii vuokratiloissa Helsingin Itämerenkadulla. Uusiutuvaa kaukolämpöä voi hankkia myös kiinteistön vuokralainen, vaikka varsinainen kaukolämpösopimus ei olisikaan tilojen käyttäjän nimissä.

Sitran pääkonttorin katolle on asennettu myös aurinkopaneelit.

”Sitran käyttämän energian osalta hiilidioksidipäästöt on nollattu hankkimalla kulutusta vastaava määrä sähkön tuulisertifikaatteja. Aurinkopaneelit pienentävät osaltaan koko kiinteistön ostosähkön määrää.”

Sitran työntekijät matkustavat paljon ympäri maailmaa. ”Liikematkoista syntyviä päästöjä kompensoimme WWF:n ilmastolaskurin mukaisesti, ja kokouksia hoidetaan mahdollisuuksien mukaan etäyhteyden kautta.”

Lue lisää: Helenin biokaasulla tuotettu kaukolämpö
Sitran kiertotalouden tiekartta

Kysy lisää!

Kiinnostuitko uusiutuvasta kaukolämmöstä? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Asiantuntijamme ovat palveluksessasi

Asiantuntijamme palvelevat yritysasiakkaita niin lämpöön, jäähdytykseen kuin sähköön liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä