Artikkeli / 19.12.2016

Tulevaisuuden teknologiaa

Climate Leadership Councilin toiminnanjohtaja Jouni Keronen näkee, että ilmastonmuutoksen hillintä tarjoaa yrityksille valtavasti mahdollisuuksia.
Teksti: Matti Välimäki Kuvat: Vesa Tyni

Pariisin ilmastokokouksessa päätettiin, että maapallon keskilämpötilan nousu tulee rajoittaa selvästi alle kahden asteen ja on pyrittävä toimiin, joilla päästäisiin alle 1,5 asteeseen.

Pariisissa sovittiin muun muassa globaalista raportointijärjestelmästä, yhteisten tavoitteiden tarkistuksesta viiden vuoden välein sekä pelisäännöistä, joilla päästökauppaa laajennetaan uusille alueille.

Climate Leadership Councilin toiminnanjohtaja, pitkän linjan energia-alan vaikuttaja Jouni Keronen näkee, että sopimus tarjoaa hyviä lähtökohtia ilmastonmuutoksen hillitsemiselle. Nämä eivät kuitenkaan yksinään riitä:

”Jos etenemme nykyisillä maakohtaisilla tavoitteilla, niin kahden asteen tavoitteen aikaikkuna sulkeutuu jo vuoden 2040 tienoilla. Meidän pitää tehdä paljon muutakin ja nopeasti.”

Puhdas teknologia tarjoaa mahdollisuuksia

Suomalainen, vuonna 2014 perustettu yhdistys Climate Leadership Council (CLC) auttaa elinkeinoelämää kehittämään ilmastonmuutokseen hillitsemiseen sopivia ratkaisuja ja liiketoimintamalleja.

”Puhdas teknologia tarjoaa yrityksille valtavasti mahdollisuuksia. Toisaalta ilmastonmuutosta ei pystytä hillitsemään riittävästi ilman uusia ratkaisuja”, Keronen korostaa.

Climate Leadership Counciliin kuuluu tällä hetkellä 28 organisaatiota. Näiden yhteenlaskettu liikevaihto (2014) on yli 90 miljardia euroa. CLC on mukana esimerkiksi laajassa kansainvälisessä We mean business -koalitiossa sekä Maailmanpankin Carbon Pricing Leadership -koalitiossa.

Yhdistys on allekirjoittanut myös esimerkiksi Pariisin kokouksen jälkeen julkaistun toimintalupauksen, johon sitoutuneet yli 800 yhteisöä ja yritystä lupaavat kamppailla yhdessä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Helen on Climate Leadership Councilin jäsen

Helen liittyi CLC:n jäseneksi joulukuussa 2015. CLC osallistuu esimerkiksi Sitran koordinoimaan Smart & Clean -hankkeeseen, jonka tavoitteena on luoda pääkaupunkiseudulle puhtaiden teknologioiden referenssialue.

Yhdistys auttaa jäseniään kehittämään puhtaita ratkaisuja ja uusia liiketoimintamalleja työryhmissään, jotka liittyvät muun muassa liikenteeseen, energiaan ja rakentamiseen.

”Jos yritys haluaa hioa ratkaisunsa myyntikuntoon, niin sen pitää olla liikkeellä jo vähintään 10–20 vuotta ennen lainsäädäntöä.”

”Edelläkävijä joutuu ottamaan riskejä, tekee varmasti myös virheitä, mutta voi saavuttaa todella paljon.”

”Helen tehnyt monia positiivisia juttuja”

Keronen näkee, että energia-alalla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

”Ensiksi kannattaa vähentää energiantuotantoa tehostamalla energian käyttöä. Sen jälkeen tarvittava energiamäärä pitää vaihtaa CO2-vapaisiin ratkaisuihin. Eli mitä enemmän tehostetaan, sitä vähemmän tarvitaan vaihtamista.”

Keronen on tyytyväinen Helenin linjauksiin: ”Helen on päättänyt sulkea Hanasaaren kivihiilivoimalan ja panostaa hajautettuun lämmöntuotantoon ja uusiutuviin polttoaineisiin. Yhtiö on aloittanut myös aurinkosähkön tuotannon. Myös uusiutuva kaukolämpö on hyvä uusi tuote, sillä se antaa asiakkaille mahdollisuuksia vaikuttaa valinnoillaan.”

”Helen on tehnyt monia positiivisia juttuja. Suunta on tosi hyvä”, hän summaa.

 

Lisätietoja Smart & Clean -hankkeesta >