Blogi / 19.12.2016

Oletko jo kuullut höyrypelleteistä?

Tutkimme parhaillaan vaihtoehtoja tavalliselle vaalealle puupelletille. Haussa on biomassasta valmistettu pelletti, joka olisi vähemmän sitkeää ja muistuttaisi enemmän kivihiiltä, eli käytännössä biohiilipelletti.  Torrefioidun eli paahdetun biomassan lisäksi olemme kiinnostuneita myös höyrypellettistä. Mistä tämä ”höyry” sitten tulee?

Valkoisen pelletin haaste

Vaaleiden kotitalous- tai teollisuuslaatuisten puupelletien rajoittavin tekijä kivihiilivoimalaitoksissamme on se, että ne eroavat ominaisuuksiltaan merkittävästi kivihiilestä. Vaalea pelletti on sitkeää ja kuitumaista verrattuna hauraaseen kivihiileen, mikä vaikeuttaa polttoaineen jauhamista pölyksi.

Höyryräjäytys

Höyryräjäyttämällä biomassasta saadaan enemmän kivihiilen kaltaista. Höyryräjäytyksessä märkä biomassa lämmitetään ja paineistetaan suljetussa tilassa. Paine lasketaan nopeasti, jolloin vesihöyryn tilavuus kasvaa. Biomassan sisällä olevan vesihöyryn vaatiessa lisää tilavuutta voidaan sanoa, että höyry räjähtää. Tämän räjäytyksen yhteydessä osa biomassan kuiduista rikkoutuu, mikä tekee biomassasta hauraampaa.

Lopputulos

Höyryräjäytysmenetelmällä saadaan siis biomassaan kaivattuja ominaisuuksia. Käsittelyn lopputuloksena on tummentunut biomassa, jota voidaan tarvittaessa pelletöidä. Höyryräjäytyksen lisäksi biohiiltä voidaan valmistaa myös paahtamalla, eli lämpökäsittelyllä, jolloin lopputuloksena on torrefioitua biomassaa.

Testikäyttö

Tällä hetkellä höyrypelletin tuotanto on rajoitettua ja sitä tuotetaan lähinnä koe-eriä. Tarkoituksenamme on kuitenkin testata näiden pellettien sopivuutta Hanasaaren voimalaitoksessa. Höyrypelletin ei pitäisi imeä kosteutta samalla tavalla kuin valkoinen pelletti. Tämä tarkoittaa, että höyrypellettiä voitaisiin varastoida taivasalla kivihiilen tapaan. Myös tätä tullaan kevään aikana testaamaan.

Helsingin Energian tarina pelleteistä siis jatkuu, pysy kuulolla!

Teksti: Sofia Grönroos

Lue lisää aiheesta

Lämpö Hiilineutraalisuus