Uutta voimaa -blogi

Blogissa kerromme matkastamme kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.

 Sähkömarkkinat, sopimukset ja hinnat - mistä tässä on kyse?

Sähkömarkkinat, sopimukset ja hinnat - mistä tässä on kyse?

Tänä syksynä on aiheestakin ihmetelty, miten sähkömarkkinat oikein toimivat, miten sähkön hinta muodostuu ja miksi sähkö on niin kallista. Aikaisemmin stabiili sähkömarkkina ei ole ollut kovin kiinnostava. Nyt se on. Helenin vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Maiju Westergren kertoo mistä tässä kaikessa on kyse.

Aiemmat blogipostaukset

Kestävä energiajärjestelmä edellyttää biodiversiteetin huomioimista

”Ihmiskunta on nyt vauraampi kuin koskaan, mutta samalla luonnon monimuotoisuus hupenee nopeammin kuin kertaakaan ihmiskunnan historiassa. Seuraukset ovat vakavat ja kauaskantoiset paitsi ihmisten terveyden ja elannon, myös talouden näkökulmasta.” Tämän viime vuonna julkaistun Dasguptan raportin ydinsanoma herätti laajaa keskustelua ja nosti biodiversiteettikysymykset talouden kovaan ytimeen samalla tavalla kuin Sternin raportti teki ilmastohaasteen suhteen 15 vuotta sitten.

Johtamisen suunta energia-alan murroksessa

Energia-alan murroksen kerroksellisuus näkyy juuri nyt monitahoisesti. Uudenlaista epävarmuutta ja volatiliteettia ovat aiheuttaneet muiden muassa Ukrainan sota, ilmastonmuutos ja osaajamarkkinaan liittyvät haasteet. Muutos haastaa johtajuutta, mutta antaa edelläkävijöille uudenlaisen paikan vaikuttaa.

Kysynnän ja tarjonnan tasapainottaminen on tylsä ja toimiva ratkaisu energiakriisiin

Yhteispohjoismaiset sähkömarkkinat ovat palvelleet Suomea hyvin. Nyt markkinat ovat kriisissä, ja poliittinen paine keksiä nopeita ratkaisuja on kova. Sähkön kulutuksen vähentäminen on kuitenkin ainoa nopea keino energian hinnannousun hillitsemiseen.

Meriveden lämmöntalteenottohanke kehitysvaiheeseen - ainutlaatuisen hankkeen raami täydentyy yksityiskohdilla

Ainutlaatuinen on oikea sana kuvaamaan Helenin Salmisaareen suunniteltua meriveden lämmöntalteenottohanketta, joka on edennyt noin kaksi vuotta kestävään suunnittelu- ja kehitysvaiheeseen. Hankkeessa Salmisaareen rakennettaviin lämpöpumppuihin johdettaisiin merivettä ympäri vuoden. Lämpöpumput hyödyntävät jopa alle +2-asteista merivettä sekä sähköä kaukolämmön tuotantoon.

Viisi keinoa päättäjille varmistaa puhdas, toimitusvarma ja kohtuuhintainen energia

Nopea siirtymä pois fossiilisesta energiasta edellyttää myös päättäjiltä määrätietoisia toimenpiteitä, joita Suomen hallituksen varautumisen ministeriötyöryhmä onkin jo tehnyt. Erityisesti vihreiden investointien luvituksen nopeuttaminen ja suomalaisen kestävän bioenergian saatavuuteen tähtäävät linjaukset ovat erinomaisia.

Rajatonta energiaa World Economic Forum talousfoorumissa

Yksi maailman merkittävimmistä talousfoorumeista, World Economic Forum (WEF), järjestettiin toukokuun lopulla Sveitsin Davosissa. Paikalle kokoontui kaiken kaikkiaan yli 2 000 johtajaa ja johtavaa asiantuntijaa ympäri maailmaa. Minulla oli kunnia olla mukana osana Finnish Flown organisoimaa Suomen delegaatiota yhdessä tiimiläiseni Kristiina Siilinin kanssa, joka edusti Davosissa Suomea Finnish Flow -ohjelman kautta. Kristiina oli yksi ohjelman kahdeksasta nimetystä alle 35-vuotiaasta muutoksentekijästä.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin