
Tietoa varttihinnoitteluun siirtymisestä
Suomessa ja koko Euroopassa tullaan siirtymään 15 minuutin sähkömarkkinaan tämän hetken aikataulun mukaan 12.6.2025. Tältä sivulta löydät lisätietoa varttihinnoittelusta ja sen vaikutuksista Helenin sähkösopimuksiin.
Muutos pähkinänkuoressa
- Suomessa ja koko EU:n alueella siirrytään 15 minuutin sähkömarkkinaan tämän hetken aikataulun mukaan 12.6.2025. Muutoksen jälkeen pörssisähkön spot-hinnat perustuvat vartin hintoihin aikaisemman tunnin sijasta ja hinta seuraa Suomen hinta-alueen virallista markkinahintaa. Voit jatkossa seurata myös sähkönkulutustasi varttitasolla.
- Kaikki Helenin pörssipohjaiset sopimukset siirtyvät varttiinhinnoitteluun sähkömarkkinan siirtyessä varttiin. Löydät alapuolelta koosteen siitä, mitä muutos tarkoittaa omalle sähkösopimuksellesi. Sopimuksesi siirtyy automaattisesti varttihinnoittelun piiriin, ja voit jatkaa sähkönkäyttöäsi normaalisti.
- Varttimittaukseen siirtyminen vaatii käyttöpaikoille varttidataa tukevan sähkömittarin. Osa sähkömittareista tukee jo nyt varttimittausta, ja loputkin mittarit vaihdetaan tai päivitetään vuoden 2028 loppuun mennessä paikallisen sähköverkkoyhtiön toimesta. Nykyiset tuntipohjaiset mittarit toimivat normaalisti myös muutoksen jälkeen.
- Muutos varttihinnoitteluun ei vaikuta sähkösopimusten marginaaleihin, perusmaksuihin tai Valttisähkön kiinteän hinnan osuuteen.
- Muutos ei vaadi sinulta mitään toimenpiteitä.
Miksi muutos tehdään?
Muutoksen taustalla vaikuttaa EU:n sääntely, joka velvoittaa EU:n jäsenvaltioita siirtymään vartin taseselvitysjaksoihin.
Tavoitteena on päivittää sähkömarkkinamalli yhteensopivaksi nykyisen sähkön tuotantorakenteen kanssa, joka sisältää merkittävästi vaihtelevaa sähköntuotantoa, kuten tuuli- ja aurinkosähköä. Varttiin siirtymisen myötä myös sähköntuotannon ja -kulutuksen tasapainotus helpottuu, ja näin pystytään varmistamaan tehokas sähkömarkkina jatkossa.
Varaamme oikeuden muuttaa aikataulua, mikäli ilmoitettu siirtymäaika muuttuu Helenistä riippumattomista syistä.
Miten varttihinnoitteluun siirtyminen vaikuttaa minuun?
Muutoksen astuessa voimaan sinun ei tarvitse tehdä mitään, sillä me huolehdimme kaikista muutokseen liittyvistä asioista. Sähkömarkkinan siirtyessä varttiin pörssisähkösopimuksesi muuttuu automaattisesti varttihinnoittelun piiriin ja voit jatkaa sähkönkäyttöäsi normaalisti.
On kuitenkin hyvä huomioida seuraavat asiat, jotta saat parhaat hyödyt pörssisähkösopimuksestasi myös varttimittaukseen siirtymisen jälkeen:
Käyttöpaikan sähkömittari ja oman sähkönkulutuksen seuraaminen
Mikäli käyttöpaikallasi on varttimittausta tukeva sähkömittari, näet Oma Helenissä sähkönkäyttögraafilla tunnin sisällä neljä erillistä varttien kulutusta kuvaavaa palkkia. Myös laskutuksesi perustuu varttien sähkönkulutukseen. Sähkön hinta on jokaisella vartilla kulloinkin voimassa oleva hinta.
Mikäli käyttöpaikallasi ei vielä ole varttimittausta tukevaa sähkömittaria, näet Oma Helenissä sähkönkäyttögraafilla tunnin sisällä neljä tasaista sähkönkulutustasi kuvaavaa palkkia. Tunnin kulutus on jaettu graafille tasan vartteihin (mahdolliset jakojäännökset lisätään tunnin viimeiseen varttiin). Laskutuksesi perustuu yhden tunnin sisällä tapahtuneeseen sähkönkulutukseen. Sähkön hinta on tällöin koko tunnin keskihinta, joka on laskettu varttihintojen keskiarvosta. Voit kuitenkin edelleen tarkastella kulutustasi Oma Helenissä myös tuntitasolla.
Paikallinen sähköverkkoyhtiösi vastaa käyttöpaikkasi sähkömittarien vaihtamisesta ja päivittämisestä.
Pörssisähkön hinnan seuraaminen
Muutoksen jälkeen pörssisähköä hinnoitellaan vartin aikajaksoissa aikaisemman tunnin sijasta. Näet ajantasaiset hinnat Oma Helenistä, Pörssisähkön tuotesivulta sekä Sähkön hinta nyt -sivulta. Seuraavan päivän hintatiedot ovat saatavilla jo edellisenä päivänä, ja voit suunnitella ja optimoida sähkönkäyttöäsi etukäteen kuten tähänkin saakka.
Vinkit pörssisähkön käyttäjälle muutoksen jälkeen
Vaikka pörssisähkön hinta vaihtelee jatkossa useammin, on hyvä muistaa, että yksittäisten varttien sijasta kannattaa jatkossakin keskittyä pidempiin keskihinnaltaan edullisiin ajanjaksoihin. Automatiikkaa hyödyntäville optimoijille varttimittaus voi myös mahdollistaa entistä suurempia euromääräisiä säästöjä, sillä hintapisteitä on jatkossa vuorokauden sisällä aikaisemman 24:n sijasta 96.
Muutoksen astuessa voimaan sinun ei tarvitse tehdä mitään, sillä me huolehdimme kaikista muutokseen liittyvistä asioista. Sähkömarkkinan siirtyessä varttiin sopimuksesi muuttuu automaattisesti varttihinnoittelun piiriin ja voit jatkaa sähkönkäyttöäsi normaalisti.
Sopimuksesi kiinteän osan hinta säilyy entisellään. Myös käyttövaikutus muodostuu kuten aikaisemminkin, sillä erolla, että nyt varttikohtaista sähkönkulutustasi (aikaisemman tuntikohtaisen sähkönkulutuksen sijasta) verrataan pörssisähkön kuukausikeskiarvoon. Voit siis edelleen vaikuttaa käyttövaikutukseesi ajoittamalla omaa sähkönkulutustasi niille ajanjaksoille, kun pörssisähkön varttihinta on kuukausikeskiarvoa matalampi.
On myös hyvä huomioida seuraavat asiat, jotta saat parhaat hyödyt sopimuksestasi myös jatkossa:
Käyttöpaikan sähkömittari ja oman sähkönkulutuksen seuraaminen
Mikäli käyttöpaikallasi on varttimittausta tukeva sähkömittari, näet Oma Helenissä sähkönkäyttögraafilla tunnin sisällä neljä erillistä varttien kulutustasi kuvaavaa palkkia. Myös sopimuksesi käyttövaikutus lasketaan tämän, todellisen varttikohtaisen sähkönkulutuksesi perusteella.
Mikäli käyttöpaikallasi ei vielä ole varttimittausta tukevaa sähkömittaria, näet Oma Helenissä sähkönkäyttögraafilla tunnin sisällä neljä tasaista sähkönkulutustasi kuvaavaa palkkia. Tunnin kulutus on jaettu graafille tasan vartteihin (mahdolliset jakojäännökset lisätään tunnin viimeiseen varttiin). Sopimuksesi käyttövaikutus lasketaan käyttämällä koko tunnin sähkönkulutusta. Laskukaavassa sähkön hinta on tällöin koko tunnin keskihinta, joka on laskettu varttihintojen keskiarvosta.
Tarkemmat tiedot käyttövaikutuksen laskemisesta ja laskukaavasta löydät Määräaikainen Valttisähkö -sopimuksen sivulta.
Paikallinen sähköverkkoyhtiösi vastaa käyttöpaikkasi sähkömittarien vaihtamisesta ja päivittämisestä.
Sähkön hinnan seuraaminen
Muutoksen jälkeen pörssisähköä hinnoitellaan vartin aikajaksoissa aikaisemman tunnin sijasta. Näet pörssisähkön ajantasaiset hinnat Oma Helenistä, Pörssisähkön tuotesivulta sekä Sähkön hinta nyt -sivulta. Seuraavan päivän hintatiedot ovat saatavilla jo edellisenä päivänä, ja voit suunnitella ja optimoida sähkönkäyttöäsi kuten tähänkin saakka.
Vinkit Valttisähkön käyttäjälle muutoksen jälkeen
Käyttövaikutuksen osalta on hyvä muistaa, että vaikka pörssisähkön hinta vaihtelee jatkossa vartin välein, niin yksittäisten varttien sijasta kannattaa jatkossakin keskittyä pidempiin ajanjaksoihin, jolloin pörssisähkön varttihinta on kuukausikeskiarvoa matalampi. Automatiikkaa hyödyntäville optimoijille varttimittaus voi myös mahdollistaa entistä suurempia euromääräisiä säästöjä, sillä hintapisteitä on jatkossa vuorokauden sisällä aikaisemman 24:n sijasta 96.
Muutos varttihinnoitteluun ei vaikuta määräaikaisiin sähkösopimuksiin tai niiden hintoihin. Sopimuksesi jatkuu täysin ennallaan, eikä muutos vaadi sinulta mitään toimenpiteitä.
Varttihinnoittelu kuitenkin mahdollistaa myös määräaikaisen sähkösopimuksen omaaville muutamia uusia ominaisuuksia:
Mikäli käyttöpaikallasi on varttimittausta tukeva sähkömittari, näet Oma Helenissä sähkönkäyttögraafilla tunnin sisällä neljä erillistä varttien kulutusta kuvaavaa palkkia. Voit siis tarkastella sähkönkulutustasi jatkossa varttitasolla.
Mikäli käyttöpaikallasi ei vielä ole varttimittausta tukevaa sähkömittaria, näet Oma Helenissä sähkönkäyttögraafilla tunnin sisällä neljä tasaista sähkönkulutustasi kuvaavaa palkkia. Tällöin yhden tunnin sähkönkulutuksesi on jaettu graafille vartteihin, eli neljään osaan (mahdolliset jakojäännökset lisätään tunnin viimeiseen varttiin).
Huomioithan, että mikäli käytössäsi on käyttövaikutuksellinen sopimus (Määräaikainen Valttisähkö), löydät varttihinnoittelun vaikutukset sopimukseesi haitarista tämän kohdan yläpuolelta.
Muutos varttimittaukseen ei vaikuta toistaiseksi voimassa oleviin sähkösopimuksiin tai niiden hintoihin. Sopimuksesi jatkuu täysin ennallaan, eikä muutos vaadi sinulta mitään toimenpiteitä.
Varttimittaus kuitenkin mahdollistaa myös toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen omaavalle muutamia uusia ominaisuuksia:
Mikäli käyttöpaikallasi on varttimittausta tukeva sähkömittari, näet Oma Helenissä sähkönkäyttögraafilla tunnin sisällä neljä erillistä varttien kulutusta kuvaavaa palkkia. Voit siis tarkastella sähkönkulutustasi jatkossa varttitasolla.
Mikäli käyttöpaikallasi ei vielä ole varttimittausta tukevaa sähkömittaria, näet Oma Helenissä sähkönkäyttögraafilla tunnin sisällä neljä tasaista sähkönkulutustasi kuvaavaa palkkia. Tällöin yhden tunnin sähkönkulutuksesi on jaettu graafille vartteihin, eli neljään osaan (mahdolliset jakojäännökset lisätään tunnin viimeiseen varttiin).
Raaseporin Energian sähkönmyyntisopimukset siirtyivät Helenille 31.1.2025. Varttihinnoitteluun siirtymisen yhteydessä Helen siirtää kaikki pörssisähköpohjaiset tuotteet varttihinnoittelun piiriin, mikä vaikuttaa myös Raaseporin Energian pörssisähköpohjaisiin sähkösopimuksiin.
Nykyiset Raaseporin Energian pörssisähkötuotteet päätetään ja sopimukset siirretään Helenin vastaaville pörssisähkötuotteille. Uudessa sopimuksessasi marginaali on nykyistä sopimustasi edullisempi 0,49 c/kWh ja perusmaksu pysyy samana 4,96 €/kk. Myös Pörssisähkö Yritys -tuotteelle siirtyvillä hinta laskee: marginaali on jatkossa 0,39 c/kWh (alv 0 %) ja perusmaksu 3,95 €/kk (alv 0 %). Huomioithan, että sähkötuotteesi muuttuu Helenin tuotteelle 12.6.2025 riippumatta mahdollisesta muutoksesta varttihinnoittelun aikatauluun.
Muutos perustuu sähkönmyyntiehtojen kohtaan 8.4. ja 8.6. Sopimusehtojen mukaan toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla. Katso varttihinnoittelun aiheuttamat muutokset kohdasta pörssisähkö.
Jos sinulla herää kysyttävää sähkösopimukseesi liittyen, Raaseporin Energialta siirtyneitä asiakkaita palvelee kevään ajan oma asiakaspalvelu 30.5.2025 asti. Asiointi onnistuu soittamalla asiakaspalveluumme 09 617 8080 ja valitsemalla asiointivalikosta valinnan 3. Palvelemme sinua arkisin klo 10–14 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Muutoksen jälkeen sähköntuotantoa ja -kulutusta mitataan ja hinnoitellaan jatkossa 15 minuutin tarkkuudella. Muutos varttihinnoitteluun vaikuttaa myös aurinkosähkön myyntisopimuksiin, sillä muutoksen myötä maksamme tuotetusta sähköstä jatkossa pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool Spot) ilmoittaman varttikohtaisen Suomen hinta-alueen hinnan aikaisemman tuntikohtaisen hinnan sijasta. Sopimuksesi säilyy muilta osin ennallaan.
Jos käyttöpaikallasi on tuntimittari ja pientuotannon sopimus, kulutus ja ylijäämätuotanto netotetaan Datahubissa automaattisesti vartin tasolle. Kulutus- ja tuotantotietoja pystyy siis tällöin tarkastelemaan tunnin sijasta vartissa.
Kaikki yritysten pörssisähköpohjaiset sähkösopimukset siirtyvät varttihinnoitteluun 12.6.2025. Näitä sopimuksia ovat Spot-sähkö, Pörssisähkö Yritys ja Määräaikainen Valttisähkö Yritys. Muutoksen vaikutukset ovat samat kuin yllä kuvatuissa kuluttajasopimuksissa.
Muut yritysten sähkösopimukset säilyvät ennallaan.
Lisätietoa varttimittauksesta ja -hinnoittelusta

Sähkön hinnan seuraaminen
Näet pörssisähkön ajantasaiset hinnat jatkossakin totutusti Oma Helenistä, Pörssisähkön tuotesivulta sekä Sähkön hinta nyt -sivulta. Seuraavan päivän hinnat ovat tiedossa edeltävänä päivänä kello 15.00 mennessä, joten voit suunnitella tulevan päivän sähkönkulutustasi ennakkoon.
Muutos varttihinnoitteluun ei aiheuta muutoksia sähkösopimusten marginaaleihin, perusmaksuihin tai Valttisähkön kiinteän hinnan osuuteen.

Sähkömittarien vaihto ja päivitys
Sähkömittarien vaihdoista ja päivityksistä varttimittaukseen sopiviksi vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiösi. Mikäli tarvitset tietoa omasta sähkömittaristasi tai haluat varmistaa oman mittarisi päivitysaikataulun, olethan yhteydessä suoraan sähköverkkoyhtiöösi. Siirtymäaikaa mittarien päivityksille on vuoden 2028 loppuun saakka. Nykyiset tuntitason sähkömittarit toimivat normaalisti tuntitasolla varttimittaukseen siirtymisestä huolimatta.
Helsingin alueella sähkönsiirrosta ja sähkömittarien päivityksistä vastaa Helen Sähköverkko Oy.