Pörssisähkö – aina markkinahintainen

Pörssisähkö on sähkösopimus, jossa sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin markkinahinnan mukaan. Pörssisähkön hinta on aina kilpailutettu ja ajan tasalla.

Tilaa nyt

Sopimuksen tiedot

Pörssisähkön hinnat ovat tyypillisesti edulliset iltaisin, öisin ja viikonloppuisin, joten omilla kulutustottumuksilla voit suoraan vaikuttaa maksamaasi sähkön hintaan. Seuraavan päivän tuntihinnat ovat tiedossa edeltävänä päivänä kello 15.00 mennessä, joten voit suunnitella tulevan päivän sähkönkulutustasi ennakkoon. Pörssisähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva.

Kun valitset Pörssisähkön, maksat sähköstä aina markkinahinnan mukaan. Sopimuksen hinta muodostuu perusmaksusta ja energiahinnasta. Energianhinta muodostuu tunneittain toteutuneen pörssin spot-hinnan ja sähkönkäyttösi perusteella, ja siihen lisätään kulloinkin voimassa oleva marginaali per kWh sekä arvonlisävero.

Alla olevat hinnat sisältävät alv. 24 %. 30.4.2023 asti alv. on 10 %.

Pörssisähkö on toimitusvelvollisuustuotteemme.

Vinkkejä Pörssisähkön asiakkaille

  • Pörssisähkön avulla voit hyötyä edullisista tuntihinnoista omaa kulutusta optimoimalla. Ajoita paljon energiaa kuluttavat toiminnot, kuten pyykinpesu, saunominen. sähköauton lataus tai sähkölämmitys, mahdollisuuksien mukaan iltoihin, öihin ja viikonloppuihin, jolloin Pörssisähkö on edullisempaa.
  • Selvitä tämänhetkiset kulutustietosi, ja tarkastele tuntikohtaisia kulutustottumuksiasi. Oikeat kulutustiedot auttavat tekemään järkeviä energiatehokkuustoimia, ja jo pienillä toimilla voit vähentää energiankulutusta merkittävästi.
  • Seuraa energiankulutustasi Oma Helen -sovelluksessa ja suunnittele energiankäyttöäsi ennakkoon: seuraavan päivän tuntihinnat näkyvät aina tällä sivulla edeltävänä päivänä kello 15.00 mennessä.

Pörssisähkö

Sähkön hinta määräytyy tunneittain sähkön markkinahinnan perusteella. Vuoden 2022 toteutunut sähköpörssin spot-keskihinta oli 18,81 c/kWh (sis. alv, ei marginaalia).
Spot-hinta +
0,38 c/kWh
Perusmaksu 3,93 €/kk
Tilaa nyt

Lisätiedot

Pörssisähkö-sopimuksessa hinta muodostuu energiahinnasta ja sähkösopimuksen perusmaksusta

Energiahinta muodostuu tunneittain toteutuneesta sähköpörssin tuntihinnasta, johon lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero ja marginaali. Energiahinta määräytyy jokaiselle vuorokauden tunnille erikseen, joten laskutettava hinta perustuu energiankulutukseesi kyseisen tunnin aikana. Voit omalla sähkönkulutuksellasi vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen hyödyntämällä ne vuorokauden tunnit, jossa energiahinta on alhaisempi.

Sähkösopimuksen perusmaksu on kiinteä kuukausimaksu, joka ei ole riippuvainen sähkönkulutuksen määrästä. Voit tarkistaa voimassa olevan perusmaksun sopimustiedoiltasi, jotka löydät Oma Helen -palvelustamme.

Laskusta näet kuukauden toteutuneen keskihinnan. Kuukaudessa on noin 720 tuntia, joista jokaiselle muodostuu oma hinta. Siksi niitä ei näytetä erikseen laskulla. Keskihinta saadaan, kun painotetaan kuukauden jokaisen tunnin hinta kyseisen tunnin energiankäytöllä.

  • Sopimus: toistaiseksi voimassa
  • Alkuperä: Suomen tuotantojakauman mukainen
  • Hinta: mukailee sähkön spot-hinnan kehitystä tunneittain

Katso sähkön hinnastot ja ehdot


Pörssisähkön hinnan määräytyminen

Pörssisähkön energiahinta määräytyy pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool Spot) ilmoittamasta Suomen hinta-alueen hinnasta. Tuntihintaan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero ja marginaali.

Pörssisähkö on hyvä valinta silloin, kun sähkön markkinahinta lähtee voimakkaaseen laskuun esimerkiksi päästöoikeuksien hintojen alentuessa tai vesitilanteen nopeissa muutoksissa. Tällöin muiden sähkötuotteiden hinnat eivät välttämättä reagoi hinnanlaskuun yhtä nopeasti kuin Pörssisähkö.

Päinvastaisessa tilanteessa Pörssisähkön hinnat reagoivat ensimmäisinä ylöspäin. Tämä riski on hyvä tiedostaa.

Pörssisähkö-sopimuksen edellytyksenä on, että käyttöpaikassa sähkö mitataan ja rekisteröidään tunneittain.

Sähkölaskustasi näet toteutuneen kulutuksen ja yhteenvedon toteutuneesta hinnasta. Oma Helenissävoit seurata sähkön käyttöäsi jopa tuntitasolla ja hoidat myös helposti sopimustasi koskevan asioinnin tarvittaessa. Palvelu on ilmainen.

Kirjaudu Oma Heleniin

Pörssisähkön hinta näkyy Oma Helenissä kaikille asiakkaille riippumatta sopimustyypistä.

Oma Helen -selainversiossa pörssisähkön hintakuvaaja löytyy "Sähkö" -välilehden alaosasta.

Oma Helen -sovelluksessa pörssisähkön hinta löytyy helposti sovelluksen etusivulta "Sähkön pörssihinta nyt" -kortilta. Klikkaamalla etusivun korttia saat auki tarkemman kuvaajan ja lisätietoa kuluvan päivän sekä menneiden päivien pörssisähköhinnoista.

sahkon_porssihinta2.jpg  sahkon_porssihinta.jpg

Sähkön alkuperä

Sähkön alkuperä perustuu Suomessa tuotetun sähkön tuotantojakaumaan, josta on vähennetty alkuperältään varmennettu uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö. 

Sähkön hiilidioksidin ominaispäästö on 471,3 g/kWh ja käytetyn ydinpolttoaineen määrä 0,6 mg/kWh. Katso myös kaiken myydyn sähkön alkuperä ja ominaispäästöt.

Energiamuoto %
Ydinvoima 18
Fossiiliset 70
Uusiutuvat 12

Sähköpörssin tuntihinnat tänään

Kaaviossa näytetään Pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool) Suomen aluehinnat. Pörssisähkö-tuotteessa Suomen aluehintoihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero ja marginaali. Pörssisähkön normaalihintainen marginaali on 0,38 c/kWh (0,34 c/kWh ajalla 1.12.22-30.4.23).

Helenin asiakkuus kannattaa

Luotettava energiayhtiö

Olemme asiakkaiden luotettava ja toimintavarma kumppani energiamurroksessa yli 100 vuoden kokemuksella. Tarjoamme asiakkaillemme parhaat energiaratkaisut ja digitaaliset palvelut laajasta valikoimastamme.

Ilmainen Oma Helen -palvelu

Oma Helen -palvelussa saat helposti kokonaiskuvan sähkönkäytöstäsi ja pysyt ajan tasalla energia-asioistasi. Oma Helen palvelee sinua ympäri vuorokauden juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Sähkötapaturmavakuutus koko perheelle sisältyy sopimukseen

Koska sähkötapaturma voi sattua kenelle ja milloin tahansa, kaikki Helenin sähköasiakkaat saavat maksuttoman sähkötapaturmavakuutuksen sopimuksen yhteyteen.

Hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä

Saavutamme hiilineutraalin tulevaisuuden yhdessä asiakkaidemme kanssa hyödyntämällä tekoälyä, kulutusta ohjaavaa dataa, älyverkkoa, hukkalämpöä ja uusiutuvia energialähteitä maalla, merellä ja ilmassa.