Kaukolämpölaitteet
Kaukolämpöasiakkaille toimitetaan lämpöä Helenin kaukolämpöverkossa kiertävän kuuman veden avulla. Asiakkaan kaukolämpölaitteisto jakaa tätä lämpöä kiinteistöön. Tältä sivulta löydät havainnekuvan kaukolämpölaitteiston osista sekä ohjeita kaukolämpölaitteiden säätöihin ja niiden energiatehokkaaseen käyttöön.
Kaukolämpölaitteet asiakkaan kiinteistössä
Lämmönjakokeskuksen laitteisto on yleensä kestävä eikä vaadi erityistä huoltoa. Kiinteistön säätölaitteiden ja lämmityksen toimintaa kannattaa valvoa säännöllisesti tarkistamalla lämmitysverkoston meno- ja paluuveden lämpötiloja eri ulkolämpötiloilla. Varmistamalla oikeat lämmönjakolaitteiden säädöt ja laitteiden kunnon vähennät kiinteistösi energiankulutusta ja voit vaikuttaa myös lämpölaskuusi.
Kiinteistössä olevat kaukolämpölaitteet jaotellaan lämmönmyyjän omistamiin sekä asiakkaan omistamiin laitteisiin.
Helenin laitteet (vas) ja asiakkaan laitteet (oik)
Helenin vastuulla asiakkaan kiinteistössä on
1. Kaukolämmön menoputki
2. Kaukolämmön paluuputki
3. Lämmönmyyjän pääsulkuventtiilit
4. Virtausanturi
5. Lianerotin
6. Lämpömäärän laskin
7. Kaukolämmön lämpötila-anturit
Lämpötila-anturit, lämpömääränlaskin ja virtausanturi muodostavat mittauskeskuksen, joka mittaa asiakkaan kaukolämpölaitteiden läpi kiertävän vesimäärän ja laskee kiinteistön kuluttaman kaukolämpöenergian määrän.
Lianerottimen tehtävä on suodattaa kaukolämpövedestä mahdollisia epäpuhtauksia ja estää niiden pääsyn asiakkaan kaukolämpölaitteistoon.
Asiakkaan kaukolämpölaitteita ovat
8. Säätökeskus
9. Kesäsulku
10. Lämmityksen säätöventtiili
11. Käyttöveden säätöventtiili
12. Asiakkaan pääsulkuventtiilit
13. Varoventtiili
14. Paisunta-astia
15. Lämmityksen lämmönsiirrin
16. Käyttöveden lämmönsiirrin
17. Lämmin käyttövesi
18. Kylmä vesi
19. Pumppu
20. Lämmitysverkko
21. Täyttöventtiili
22. Ulkolämpötila-anturi
23. Paine- ja lämpötilamittarit
Laitteiston keskeinen osa on lämmönsiirrin. Kaukolämpövesi luovuttaa lämpöä lämmönsiirtimessä kiinteistön lämmitysverkostoon ja lämpimään käyttöveteen sekä ilmanvaihdon lämmityspiiriin.
Ensiö- ja toisiopuoli
Asiakkaan kiinteistössä olevat kaukolämpölaitteet on jaettu ensiö- ja toisiopuoleen. Ensiöpuoli käsittää putkistot ja laitteet, joissa kaukolämpövesi virtaa tai joihin kaukolämpöverkoston paine vaikuttaa. Toisiopuoli taas käsittää putkistot ja laitteet, joissa asiakkaan lämmönsiirtimissä lämmitettävä vesi virtaa tai joihin sen paine vaikuttaa.
Lisätietoa
Jäähtymällä tarkoitetaan kaukolämmön meno- ja paluuveden välistä lämpötilaeroa. Asiakkaan kaukolämpösiirtimen läpi virtaava vesi jäähtyy siirtimellä luovuttaessaan lämmön kiinteistön verkon veteen.
- Kesäaikana hyvä jäähtymä on 15–30 °C. Silloin lämpöä tarvitaan vain käyttöveden lämmittämiseen, jolloin lämpötilaero on pienimmillään.
- Talvipakkasilla jäähtymä voi olla 50–70 °C, hetkittäin jopa 80 °C riippuen rakennuksen talotekniikasta.
Erittäin korkea kaukolämmön paluuveden lämpötila, eli pieni jäähtymä viittaa siihen, että ensiöpuolen säätöventtiilit eivät toimi toivotulla tavalla. Tällöin kaukolämpövesi virtaa lämmönsiirtimien läpi tarpeettoman kuumana aiheuttaen turhaa energiahukkaa, sekä mahdollisen tapaturmavaaran ylikuumenneen käyttöveden muodossa.
Tarvittaessa saat apua asiakaslaitteiden säätöön ja huoltoon säätölaitehuoltoyhtiöltä tai Helenin hyväksymältä kaukolämpöurakoitsijalta, joka tarkistaa ja korjaa vialliset laitteet.
Graafien avulla löydät paluuveden lämpötilan suositusarvot eri ulkolämpötiloilla. Esimerkiksi patterilämmitteisessä vuonna 1980 rakennetussa kiinteistössä patteriverkoston paluuveden suosituslämpötila on noin 40 °C kun ulkolämpötila on 0 °C.
'
Kaukolämmön tuloveden lämpötila vaihtelee ulkolämpötilan mukaan 65 ja 115 asteen välillä. Mitä kylmempi ulkolämpötila, sitä kuumempaa on kaukolämpövesi.
Jos huomaat, että kiinteistöösi tulevan kaukolämpöveden lämpötila ei ole kuvaajan mukainen, se voi johtua alueellasi olevasta kaukolämpötyömaasta. Tarkista, onko alueellasi käynnissä suunniteltu käyttökatko. Jos kyseessä ei ole suunniteltu katko, ota yhteys tekniseen asiakaspalveluumme asian selvittämiseksi.
Energiateollisuus ry on uusinut ohjettaan "Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet” (Julkaisu K1/2021). Ohjeen mukaan kaukolämmön tuloveden lämpötilaa tullaan laskemaan 115 celsiusasteen lämpötilasta 90 celsiusasteeseen. Tämä luo tulevaisuudessa entistäkin energiatehokkaamman kaukolämpöjärjestelmän ja edistää siirtymää kohti hiilineutraaliutta.
Katso videolta, kuinka kaukolämpö tulee käytännössä kerrostaloon
Videolla näet lämmönjakohuoneen laitteiston toimintaa sekä saat vinkkejä vikatilanteiden varalle.
Kaukolämmön laitteet uusitaan yleensä 20-25 vuoden välein
Kaukolämpölaitteiden keskimääräinen käyttöikä on noin 20-25 vuotta. Suosittelemme vanhojen lämmönvaihtimien ja niihin liittyvien muiden lämmönjakohuoneen laitteiden uusimista tehokkaan toiminnan takaamiseksi. Laiteuusinta ja kaukolämpölaitteiden ylläpito hoituu nyt entistä huolettomammin uudella palvelullamme, jolla tarjoamme älykkään lämmönjakokeskuksen taloyhtiön käyttöön kiinteää kuukausimaksua vastaan.
Kaukolämpöasiakkaanamme saat meiltä neuvoja ja apua kaikissa taloyhtiönne lämmitykseen liittyvissä kysymyksissä maksutta. Haluamme varmistaa vaivattoman, edullisen ja asumismukavuutta lisäävän kaukolämmön käytön taloyhtiössänne. Seuraamme koko asiakkaidemme energiankulutusta hyödyntäen etäluennalla kerättyä mittausdataa. Tavoitteenamme on pitää huolta siitä, että asiakkaillamme on laadukas ja turvallinen lämmitysjärjestelmä.
Lue Motivan opas suunnitelmalliseen lämmönjakokeskuksen uusimiseen.
Lue lisää Motivan sivuilta