
Sähköauton latauspiste omakotitaloon
Teimme sähköauton latauspisteen hankinnasta helppoa ja nopeaa: asennamme latauspisteen seitsemän arkipäivän sisällä tilauksesta ja opastamme alkuun sen käytössä. Tutustu tarjontaamme ja lataa alta ostajan opas, josta löydät tärkeää tietoa hankinnan tueksi.
Sähköauton lataus kotona onnistuu nyt muitta mutkitta

Helppokäyttöinen ja turvallinen latauspiste kaikille sähköautoille
Sähköauton lataaminen kotona tulee olla yhtä helppoa ja miellyttävää, kuin sähköautolla ajaminen. Siksi tarjoamme täyssähkö- ja hybridiautoille sopivan latauspisteen omakotitaloosi asennettuna.
Asennamme ja testaamme jokaisen latauspisteen, jotta lataus on helppoa ja turvallista. Sinä voit keskittyä nauttimaan puhtaista kilometreistä. Suomalaisena sähköautoilun edelläkävijänä haluamme mahdollistaa sähköautoiluun siirtymisen mahdollisimman monelle. Siksi toimitamme latauspisteitä kaikkialle Suomeen.

Tehokas sähköauton lataus nyt ja tulevaisuudessa
Helenin käyttämä Garon helppokäyttöinen latauslaite soveltuu erinomaisesti kotilataukseen. Lataat sillä niin täyssähköauton kuin ladattavan hybridin – se on siis yhteensopiva myös seuraavan sähköautosi kanssa.
- Sähköammattilaisen tekemä asennus tarvikkeineen sisältyy hintaan
- Laite ei vaadi tunnistautumista, lataamaan pääsee heti
- Viiden metrin kiinteä tyypin 2 latauskaapeli helpottaa latausta – ei tarvetta erilliselle latausjohdolle
- Sopii sekä ladattaville hybrideille että täyssähköautoille
- Tarvittava teho lataamiseen 3,7 kW:sta aina 22 kW:iin.

Latauspiste omakotitaloon avaimet käteen -periaatteella
Tarjoamme latauspisteen omakotitaloosi hintaan 1 450 e, mikä sisältää asennuksen, tarvikkeiden ja toiminnan varmistamisen lisäksi huolto- ja käyttökoulutuksen, jotta pääset nauttimaan sähköisestä latauksesta saman tien ja turvallisesti.
Asennustyöstä on mahdollista saada 200 euron kotitalousvähennys.
Suosittelemme tutustumaan ostajan oppaaseen, josta löydät hyödyllistä tietoa latauspisteen hankintaan liittyen.
Latauspisteet taloyhtiöihin ja laaja Helen Lataus -verkosto
Sähköauton latauspisteen hankinta on helppoa ja nopeaa omakotitalon lisäksi myös taloyhtiöihin asumismuodosta riippumatta.
Kun olet tien päällä, varmistaa Helen Latauksen kattava latausverkosto, ettei matka katkea kesken. Kun lataat sähköautosi Helen Latauksella, ajat ympäristöystävällisellä tuulivoimalla.
Lataus taloyhtiössä Helen Lataus -verkosto
Sähköauton latausaika määräytyy lataustehon mukaan
Sähköauton latausaika riippuu saatavilla olevasta lataustehosta ja sähköauton tyypistä.
Ladattavan hybridisähköauton pienempää akkua ladataan matalammalla latausteholla, kun taas täyssähköauton järeämpää akkua voidaan ladata korkeammalla teholla.
Suurin mahdollinen latausteho määräytyy asiakkaan sähköliittymän kapasiteetin ja sähköauton lataustehon mukaan. Latauslaitteen teho säädetään sopivaksi asennuksen yhteydessä.
Tarjoamme latauspisteen ostajalle myös huippuedullisen sähkösopimuksen.
Latausteho | Ladattavan hybridin latausaika | Täyssähköauton latausaika |
3,7 kW | 3 h | 12 h |
7,4 kW | 1,5 h | 6 h |
11 kW | 4 h | |
22 kW | 2 h |
Sähköauton latauspisteen hankkiminen omakotitaloon
Toimitamme sähköauton latauspisteet helpolla avaimet käteen -periaatteella. Varmistamme, että käyttöönotto sujuu turvallisesti ja vaatimusten mukaisesti. Tarvittaessa kartoitamme kohteen sopivan ratkaisun pohjaksi. Katso tästä miten latauspisteen hankkiminen etenee.
Esiselvitys
Alla lueteltujen seikkojen selvittäminen nopeuttaa sopivan ratkaisun löytymistä*.

Yhteydenotto
Ilmoita kiinnostuksesi latausratkaisun hankintaan.

Latausratkaisun valinta
Esiselvityksen pohjalta valitsemme juuri sinulle parhaan latausratkaisun. Tarvittaessa oikea ratkaisu varmistetaan kohdekartoituksella*.

Tilaus
Tilaa latausratkaisu tekemämme tarjouksen perusteella ja jo reilun viikon päästä voit ladata autoasi omakotitalosi pihalla.

Toimitus ja asennus
Asennamme ja käyttöönotamme latauspisteen turvallisesti ja vaatimusten mukaisesti sekä opastamme sen käytössä.

Nauti sähköisestä autoilusta!
*1) Mikä on kiinteistön pääsulakkeen koko? 2) Mikä on kiinteistön lämmitysmuoto? 3) Mitä muita sähkökäyttöisiä laitteita kiinteistössä on? 4) Haluatko latauslaitteen kiinteällä 5 m Type 2 -latauskaapelilla vai Type 2 –pistorasialla, jolloin käytät omaa latauskaapeliasi? 5) Latauslaitteen sijoituspaikan etäisyys sähkökaapista (oletuksena seinäasennus max. 15 m päähän sähkökaapista)? 6) Onko sähkökaapissa tilaa tarvittaville lisäkomponenteille (voit lähettää meille valokuvan sähkökaapista asian selvittämiseksi)?
*Tapauksissa, joissa on epäselvää onko perusasennuspaketti riittävä, suositellaan tehtävän kohdekartoitus. Kauppaan johtava kohdekartoitus on ilmainen, muutoin kartoituksesta velotetaan 100€ (alv 24%).
Lisätietoa sähköautoilusta

Näistä syistä sähköauto on monelle sopiva menopeli
Sähköautoilu yleistyy vauhdilla. Suomen teillä huristelee jo noin 25 000 sähköautoa. Voisiko sähköauto sopia sinullekin?

Jopa 90 prosenttia matkoista voitaisiin tehdä jo nyt sähköautoilla
Uudet henkilöautot sähköistyvät nyt Suomessakin nopeaa vauhtia, kun sähköautojen hinnat laskevat ja latauspisteitä tulee lisää.

Sähköauton lataus taloyhtiössä yhä useamman toive
Liikenne sähköistyy, ja niin sähköistyvät myös taloyhtiöiden autopaikat. Helenin latauspalvelu tarjoaa helpoimman tavan varmistaa sähköauton lataus taloyhtiössä.
Usein kysyttyä sähköautoilusta
Sähköautoiluun liittyviä yleisiä kysymyksiä
Tyypillisimpiä sähköauton latauspaikkoja ovat koti ja työpaikat eli paikat, joissa auto on parkkeerattuna pidempiä aikoja. Tutkimusten mukaan sähköautoa ladataan kotona päivittäin ja työpaikallakin säännöllisesti. Tämän lisäksi tarvitaan myös julkisia latauspisteitä, joista autoa voi ladata vaikkapa työ- tai lomamatkalla ollessa. Heleniltä löytyvät ratkaisut kaikkiin edellä mainittuihin kohteisiin.
Helenin julkisten sähköautojen latausverkoston käyttäjäksi pääsee helposti rekisteröitymällä Helen Latauksen asiakkaaksi. Latauspisteverkostomme käsittää tällä hetkellä yli 150 pistettä, joista osa on pikalatauspisteitä ja osa keskinopeita latauspisteitä. Helen Latauksen asiakkaana käytössäsi on myös Virran Euroopan laajuinen sähköautojen latausverkosto.
Sopiva latausratkaisu määritellään aina asiakaskohtaisesti, mutta yksi oleellisimmista kysymyksistä on, miten ladatusta sähköstä aiheutuvat kustannukset jaetaan. Omakotitalossa asuva maksaa sähkölaskun todennäköisimmin yksin, jolloin latauspisteen kautta kulutettua sähköä ei tarvitse erikseen määritellä ja latauspistekin voi olla yksinkertaisempi. Muissa asumismuodoissa ladatusta sähköstä syntynyt kustannus on voitava kohdentaa oikein, jolloin vaaditaan selkeästi älykkäämpi latauspiste.
Kahden auton latausmahdollisuus tulee varmistaa kohdekartoituksella. Kuormanhallinta ja pitkä latausaika yhdessä todennäköisesti mahdollistavat kahdenkin auton lataamisen, mutta kiinteistön peruskuorma ja vapaana oleva kapasiteetti määrittelevät millaisella latausteholla sähköautoja olisi mahdollista ladata.
Sähköauton latauspisteen valinta
Tärkein latausnopeuteen vaikuttava tekijä on sähköauton oman sisäänrakennetun laturin teho. Auto päättää siis kotilatauspisteen tehosta riippumatta itse, kuinka nopeasti akun voi ladata, kuten myös sen, lataako se yhdestä, kahdesta vai kolmesta vaiheesta. Muita latausnopeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. akun varaustila latauksen alussa, akun lämpötila sekä ulkolämpötila.
Toinen tapa on valita kiinteistön sulakekokoon perustuen mahdollisimman tehokas latauslaite.
Yleensä latauslaite valitaan molempien yllä mainittujen tapojen perusteella huomioiden myös, että auto on pysäköitynä kotiin tai työpaikalle keskimäärin 12 tuntia päivässä, mikä on helposti riittävä aika useimpien lataustarpeeseen.
Omakotitaloissa tyypillinen pääsulakkeiden koko on 3x25A (tai 3x35A). Se sallii myös sähköauton lataamisen, kunhan kohteen perusominaisuudet on huomioitu latausratkaisua valittaessa. Huomioitavia asioita ovat mm. kiinteistön lämmitysmuoto ja se, onko siellä muita merkittäviä sähkönkuluttajia. Tarvittaessa käyttöön otetaan kuormanhallinta, jonka avulla vapaana olevaa kapasiteettia saadaan jatkuvasti hyödynnettyä auton latauksessa automaattisesti, optimaalisesti ja turvallisesti.
Perussääntö kuitenkin on, että latauspisteen sallitun nimellisvirran tulee olla selkeästi vähemmän kuin pääsulakkeen koko. Esimerkiksi jos kiinteistön sulakekoko on 3x25A (tai 3x35A), suositeltava latauslaite on 3x16A tai vähemmän. 3x16A latauslaitteesta saadaan jo 11kW latausteho ja 1x16A latauslaite antaa 3,6kW lataustehon.
Haastavampiin asennuskohteisiin meiltä voi tilata myös kohdekartoituksen. Sen avulla varmistetaan, että kaikki hoituu kerralla kuntoon.
Kuormanhallinnalla tarkoitetaan kyvykkyyttä seurata omakotitalon kokonaiskulutusta ja rajoittaa lataustehoa kokonaiskulutuksen kasvaessa liian suureksi. Omakotitalossa kuormanhallinta suojelee talon pääsulaketta, sallien kuitenkin olosuhteisiin nähden tehokkaimman mahdollisen lataamisen.
Seuraavat kysymykset auttavat tarjousten vertailussa:
Mikä on maksimi sallittu latauspisteen asennuspaikan etäisyys sähkökaapista?
Mitkä ovat sallittuja seinämateriaaleja seinäasennuksessa?
Sisältääkö tarjous myös kaikki tarvittavat sähkökomponentit? SFS-EN 61851-1 mukaan latauslaitetta asennettaessa jokainen latauspiste on suojattava:
- B-tyypin vikavirtasuojalla TAI
- A-tyypin vikavirtasuojalla JA DC-vikavirtaa havaitsevalla laitteella
- Lisäksi SFS 6000-7-722:2017 mukaisesti jokaista liitäntäpistettä on syötettävä erikseen ryhmäjohdolla, joka on suojattava ylivirtasuojalla (johdonsuojakatkaisija)
- Yllä mainitut komponentit voivat olla integroidut latauslaitteeseen tai lisätty syöttävään keskukseen
Salliiko latauspiste lataamisen 1-vaihesta vai 3-vaihesta, mikä on latauslaitteen maksimi latausteho ja onko tätä tarvittaessa mahdollista rajoittaa?
Turvallisuussyistä sähköalan asiantuntijat ja vakuutusyhtiöt eivät suosittele tavallisesta pistorasiasta lataamista muutoin kuin hätätilanteessa. Euroopassa julkisissa latauspisteissä vaaditaan sähköautonlataukseen suunniteltu Type 2 –pistorasia tai -pistokytkin. Näin ollen se on luonteva ja turvallinen valinta myös kotilatauspisteeseen.
Helenin kotilatauslaitteissa ei ole MID-standardin mukaista energiamittaria, mutta Heleniltä löytyy tuotetarjoamasta myös tällaisia laitteita. Vaihtoehtoisesti voidaan kotilatauspisteen yhteyteen asentaa erillinen, manuaalisesti luettavissa oleva energiamittari sähkökeskukseen. Ota yhteyttä myyntiin tarkempien tietojen saamiseksi.
Helenin tuotetarjoaman omakotitaloihin suunnattu latauspiste on mahdollista kytkeä voimavirtapistorasian tilalle. Asennus tehdään kiinteästi, jolloin varsinainen voimapistorasia poistuu käytöstä.
Latauspisteen hankinta ja toimitus
Perusasennettavan latauspisteen toimitusaika on seitsemän arkipäivää.
Toimitamme latauspisteen avaimet käteen –periaatteella. Perusasennus pitää sisällään:
- Latauspisteen asennuksen seinään max 15 metrin etäisyydelle sähkökaapista
- Sähkökaapeloinnin pintavetona
- Yhden läpiviennin puurakenteeseen
- Tarvittavat asennustarvikkeet
- Latausaseman toiminnan varmistamisen
- Huolto- ja käyttökoulutuksen
Mikäli perusasennus ei ole riittävä, voidaan ennen latauspisteen tilaamista tehdä kohdekartoitus. Sen avulla varmistetaan, että kaikki hoituu kerralla kuntoon. Kartoitusta kannattaa harkita, mikäli asennusta ei voida tehdä seinään, kohteessa on tarve lista-asennuksille tai asennuksen yhteydessä tarvitaan maansiirtotöitä. Mahdolliset yllättävät lisätyöt sovitaan ja veloitetaan aina erikseen, myös perusasennuksen tapauksessa.
Kohdekartoitus on maksuton kauppaan johtavissa tapauksissa, muutoin kohdekartoituksesta velotetaan 100€/kartoitus (alv 24%).
Laitteissa on 2 vuoden takuu ja se alkaa, kun laitteet ovat asennettu ja käyttöönottovalmiit.
Asennustyöstä on mahdollista saada 200 euron kotitalousvähennys. Lisäksi 1.1.2021 alkaen työsuhdeauton kotilatauspiste katsotaan osaksi auton verotusarvoa, muiden lisävarusteiden tapaan. Tähän liittyvät tarkennukset ovat verottajalla työnalla.