Nyhet / 14.8.2018

Gratis laddstation för elcyklar på Skatudden

Helen ger elcyklister en kostnadsfri laddstation vid Skatuddskajen i Helsingfors. Laddstationen för elcyklar är den första i sitt slag i Finland och fungerar med hjälp av solpaneler och ett ellager. Laddstationen står nu till stadsbornas förfogande och finns nära Allas Sea Pool, bredvid Flying Cinema.

Laddstationen får el från fyra solpaneler på taket. Överskottet lagras i ett batteri som levererar el för laddning av cyklar de dagar när solen inte skiner.

En solig sommardag producerar panelerna 4,24 kWh energi. Ett bra elcykelbatteri har en kapacitet på cirka 0,3–0,4 kWh, vilket betyder att panelerna kan ge upp till 14 laddningar per dag. Batterierna i ellagret har en kapacitet på 3,12 kWh, varje batteri ger alltså cirka 7–10 laddningar.

Cykelladdarna har vanligen cirka 80 watts effekt, vilket betyder att batterierna i ellagret kan ge oavbruten laddning i cirka 40 timmar. I praktiken är laddningstimmarna ännu fler, om man utgår från att cykeln inte är helt urladdad när den sätts på laddning.

Sähköpyörien latausasema Katajanokalla

Utsläppssnålare transportmedel för stadsborna

– Härligt att få mer ren el för cyklande helsingforsare! Det är också fint att laddstationen är helt självförsörjande och den första i sitt slag i Finland. Laddstationen ansluts inte till elnätet, vilket ger en bra bild av den förnybara elproduktionens egenskaper, säger produktchef Krista Jaatinen på Helen.

Laddstationen för elcyklar är framtagen i samarbete med ReSolar Oy, som även installerar stationen. Laddstationen byggs med Helens Miljöpennimedel

Laddstationen som fungerar med solenergi är en del av EU:s projekt mySMARTLife, som syftar till att hjälpa stadsborna att utnyttja hållbara energilösningar, minska utsläppen och öka mängden förnybar energi.

Ladda ner bildmaterial!