Nyhet / 30.12.2021

Hesburger får Helens högeffektsladdstationer – nu kan du ladda elbilen medan du äter din hamburgare

Hesburger och energibolaget Helen inleder samarbete kring laddning av elbilar. I den första fasen installeras laddstationer som ägs av Helen på sju av Hesburgers restauranger. Senare utvidgas samarbetet så att också andra Hesburgerrestauranger får Helens laddstationer.

Hesburger-ziema-foto-15_lr.jpg
Hesburger och Helen inleder samarbete kring laddning av elbilar (Photo: Hesburger).

Helen ersätter laddstationerna på Hesburgers restauranger med effektivare modeller och är i fortsättningen operatör för dem. Hesburgers restauranger på Kalevankatu i Hyvinge, i Kråkkärret och på Kaskisvägen i Åbo, i Limingo, i Kånala i Helsingfors samt i Parkano och Pulkkila får nya, effektivare laddstationer under våren 2022. Senare utvidgas samarbetet så att också andra Hesburgerrestauranger får Helens laddstationer.

Att ladda elbilen är enkelt och bekvämt för kunden. Femton minuters högeffektsladdning ger i medeltal 100 km räckvidd. I praktiken hinner elbilen laddas medan kunden äter en hamburgare. På Helens publika laddstationer laddas elbilen med förnybar vindkraft.

- Laddstationerna för elbilar är en tilläggstjänst som en växande skara av våra kunder använder regelbundet. Vi valde att låta energiexperten Helen ta hand om laddningstjänsten för elbilar, så att vi själva kan fokusera på vår kärnkompetens. Samtidigt får våra kunder ännu bättre service: högeffektsladdstationerna laddar bilen supersnabbt, vilket passar ypperligt ihop med snabbmatskonceptet. För oss är det viktigt att vara med och möjliggöra grönare resor och transporter, säger VVD Jari Vuoti på Hesburger.

- Hesburgers drive-in restaurangers placering i tillväxtcentra och vid stora trafikleder stöder elbilisternas laddningsbehov på ett utmärkt sätt. För oss är Hesburger en viktig partner vid uppbyggnaden av ett riksomfattande laddningsnätverk. Med hjälp av partnerskapet kan vi placera ut laddningstjänster på just de platser där bilister gärna stannar för att ta en paus. Vi börjar med sju restauranger och utvidgar samarbetet under nästa år, säger Jere Jokinen, som är produktgruppschef för eldriven trafik på Helen.

Elbilarna ökar i svindlande takt

Framtidens trafik är eldriven. I år är 30 % av alla nyregistrerade personbilar eldrivna, och av dem är redan nästan en tredjedel renodlade elbilar (källa: Autoalan tiedotuskeskus). Helen påskyndar utvecklingen av eldriven trafik i form av laddningstjänster och -lösningar. Det är framför allt högeffektsladdstationer och ett vidsträckt nätverk av dem som gör vardagen smidigare för alla som kör renodlade elbilar.

- Vi vill bereda möjlighet att ladda elbilar över hela landet. På Helens snabb- och högeffektsladdstationer laddas bilen snabbt så att färden kan fortsätta. Nu har vi 270 publika laddstationer och målet är att år 2025 vara uppe i tusen, säger Sari Mannonen, direktör för Helens lösningsverksamhet.

Fakta om Hesburgers kommande laddstationer

  • Hesburger Hyvinge Kalevankatu Drive-in, 75 kW snabbladdning
  • Hesburger Åbo Kaskisvägen Drive-in, 75 kW snabbladdning
  • Hesburger Åbo Kråkkärret Drive-in, 75 kW snabbladdning
  • Hesburger Limingo Drive-in, 50 kW snabbladdning. Den nuvarande laddningsutrustningen förblir i bruk.
  • Hesburger Helsingfors Kånala Neste Express Drive-in, 200 kW högeffektsladdning
  • Hesburger Parkano HeseStoppi Drive-in, 200 kW högeffektsladdning
  • Hesburger Siikalatva Pulkkila Vorna, 200 kW högeffektsladdning

Läs mer om ämnet

Elektrisk trafik Klimatneutralitet