Asiakaspalvelumme palvelee normaalisti verkossa ja puhelimitse, asiakaspalvelupiste Helsingin Kampissa on toistaiseksi suljettu.
Takaisin

Lisää uusiutuvaa energiaa Klåsarön vesivoimalaitoksesta

Kymijoen Klåsarön vesivoimalaitos uudistetaan. Vesiturbiinien modernisoinnilla jatketaan laitoksen elinikää ja lisätään uusiutuvan energian määrää.

Klåsarön vesivoimalaitos sijaitsee Kymijoessa, Ahvenkosken vesivoimalaitoksen yläpuolella. Vesivoimalaitoksen teho on 2 x 2,3 MW ja vuosienergia 32 000 MWh. Laitos on otettu käyttöön vuonna 1983. Laitoksen turbiinit ovat alkuperäiset, ja ne ovat nyt peruskunnostusvaiheessa.

Klåsarön vesivoimalaitoksen omistaja on Helen Oy:n tytäryhtiö Oy Mankala Ab.

Energiatehokkuutta lisää

Perusparannus- ja energiatehokkuusinvestoinnissa molempien turbiinien juoksupyörät uusitaan ja säätöhydrauliikka muutetaan. Modernisoitujen koneiden käyttöiäksi arvioidaan 40 vuotta.

- Uudistuksella saamme lisättyä laitoksen uusiutuvan energian määrää 17,5 % nykyisestä. Projektin asennustyöt on tarkoitus toteuttaa kesän 2019 ja 2020 aikana, kertoo vesivoimapäällikkö Jari Kottonen Helenistä.

- Vesivoima on hyvä uusiutuvan energian lähde ja myös erinomainen kumppani tuuli- ja aurinkovoimalle, jotka lisääntyvät lähivuosina merkittävästi. Vesivoiman hyvä säädettävyys ja joustavuus ovat jatkossa entistä tärkeämpiä ominaisuuksia energiajärjestelmässä, sanoo johtaja Maiju Westergren Helenistä.

Helen hankkii vesisähköä Kymijoelta ja Kemijoelta sekä Ruotsista Indalsälven-joelta. Kymijoen vesivoimalaitokset sijaitsevat Ahvenkoskella, Mankalassa, Klåsarössä ja Ediskoskella. Kymijoen vesivoimalaitokset on rakennettu 1930–1990. Niiden teho on yhteensä 60 MW.

Faktat:

Klåsarön vesivoimalaitoksen modernisointi

Sijainti: Kymijoessa, Ahvenkosken vesivoimalaitoksen yläpuolella

Teho: 2 x 2,3 MW ja vuosienergia 32 000 MWh

Otettu käyttöön: 1983

Molempien turbiinien juoksupyörät uusitaan kokonaan.

Modernisoitujen koneiden käyttöikä: 40 vuotta

Asennustyöt: kesällä 2019 ja 2020

Kuva Klåsarön vesivoimalaitoksesta median käyttöön. Kuvaaja Lauri Eriksson.

Julkaistu: 07.06.2018 13.49
Jaa: