Uutinen / 7.6.2018

Lisää uusiutuvaa energiaa Klåsarön vesivoimalaitoksesta

Kymijoen Klåsarön vesivoimalaitos uudistetaan. Vesiturbiinien modernisoinnilla jatketaan laitoksen elinikää ja lisätään uusiutuvan energian määrää.

Klåsarön vesivoimalaitos sijaitsee Kymijoessa, Ahvenkosken vesivoimalaitoksen yläpuolella. Vesivoimalaitoksen teho on 2 x 2,3 MW ja vuosienergia 32 000 MWh. Laitos on otettu käyttöön vuonna 1983. Laitoksen turbiinit ovat alkuperäiset, ja ne ovat nyt peruskunnostusvaiheessa.

Klåsarön vesivoimalaitoksen omistaja on Helen Oy:n tytäryhtiö Oy Mankala Ab.

Energiatehokkuutta lisää

Perusparannus- ja energiatehokkuusinvestoinnissa molempien turbiinien juoksupyörät uusitaan ja säätöhydrauliikka muutetaan. Modernisoitujen koneiden käyttöiäksi arvioidaan 40 vuotta.

- Uudistuksella saamme lisättyä laitoksen uusiutuvan energian määrää 17,5 % nykyisestä. Projektin asennustyöt on tarkoitus toteuttaa kesän 2019 ja 2020 aikana, kertoo vesivoimapäällikkö Jari Kottonen Helenistä.

- Vesivoima on hyvä uusiutuvan energian lähde ja myös erinomainen kumppani tuuli- ja aurinkovoimalle, jotka lisääntyvät lähivuosina merkittävästi. Vesivoiman hyvä säädettävyys ja joustavuus ovat jatkossa entistä tärkeämpiä ominaisuuksia energiajärjestelmässä, sanoo johtaja Maiju Westergren Helenistä.

Helen hankkii vesisähköä Kymijoelta ja Kemijoelta sekä Ruotsista Indalsälven-joelta. Kymijoen vesivoimalaitokset sijaitsevat Ahvenkoskella, Mankalassa, Klåsarössä ja Ediskoskella. Kymijoen vesivoimalaitokset on rakennettu 1930–1990. Niiden teho on yhteensä 60 MW.

Faktat:

Klåsarön vesivoimalaitoksen modernisointi

Sijainti: Kymijoessa, Ahvenkosken vesivoimalaitoksen yläpuolella

Teho: 2 x 2,3 MW ja vuosienergia 32 000 MWh

Otettu käyttöön: 1983

Molempien turbiinien juoksupyörät uusitaan kokonaan.

Modernisoitujen koneiden käyttöikä: 40 vuotta

Asennustyöt: kesällä 2019 ja 2020

Kuva Klåsarön vesivoimalaitoksesta median käyttöön. Kuvaaja Lauri Eriksson.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Yritykset Yritykset