Kinkku uuniin ja joulusauna päälle – paljonko kuluu sähköä?
Jokaisella on nykypäivänä omat rakkaat tapansa ja perinteensä juhlistaa joulua. Siksi myös sähköä kuluu eri määriä erilaisissa perheissä.
Joulun aika ei näy sähkön kulutushuippuina, niin kuin ennen vanhaan, koska tavat ovat muuttuneet. Kaikille samanlaista joulunviettotapaa enää ole.
Monelle todellinen joulu alkaa edelleen siitä, kun saa valvoa aaton vastaisen yön kinkun paistumista uunissa. Moni tekee porkkana-, peruna- ja lanttulaatikoita sekä valmistaa tortut itse.
Perinteiden rinnalle on tullut uusia tottumuksia. Yhä useampi syö jouluna kasvispainotteista ruokaa ja esimerkiksi ruokaisia salaatteja, jolloin uunia ei edes tarvita. Onpa sellaisiakin perheitä, joissa perinteiset jouluruuat korvataan vaikkapa sushilla.
Kinkun paistaa noin eurolla
Helenin asiakkaana voit seurata sähkönkulutustasi Oma Helenissä jopa tuntikohtaisesti. Voit tarkistaa oman kotisi sähkönkulutuksen joulun ajalta jopa tunnin tarkkuudella: näkyykö siinä piikkejä verrattuna tavanomaiseen viikonloppuun.
Sähkönkulutusta voi arvioida itsekin. Laatikkoruuan paistaminen kuluttaa 1,5 kilowattituntia eli maksaa sähkön nykyhinnalla noin 25 senttiä. Kinkun paistaminen kestää useita tunteja mutta lämpötila on matalampi, joten kustannus on euron luokkaa. Lieden käyttö maksaa noin 15 senttiä, jos sitä käyttää tunnin pari.
Nykyaikana on tarjolla käteviä oikoteitä, joilla jouluvalmisteluissa voi säästää aikaa ja energiaa – myös omaa energiaa. Kymmenen kilon kinkun sijaan moni valitseekin kompaktin juhlakinkun, josta ei jää viikkokausiksi tähteitä. Sitä ei tarvitse pitää uunissa tuntikausia.
Laatikoita varten voi ostaa juuressoseet kaupasta – ellei sitten osta laatikoita täysin valmiina ja tuunaa kermalla joulupöytää varten, jolloin ne valmistuvat uunissa pikaisesti. Rosollinkin voi ostaa valmiina, jolloin liettä ei tarvita.
Kylmälaitteet koetuksella
Jääkaappi ja pakastin kannattaa pitää puhtaina ja jäättöminä – niin jouluna kuin muutenkin. Jääkaapin suosituslämpötila on noin +5 astetta ja pakastimen –18 astetta.
Erityisesti jouluna on hyvä muistaa, että liian täyteen ahdettu jääkaappi kuluttaa enemmän sähköä kuin väljästi täytetty. Tosin jääkaapin ja pakastimen ruokaähkyä helpottaa se, että kaupat ovat aina auki, eikä edes jouluruokia tarvitse hamstrata.
Ruokia ei pidä jättää liian pitkään huoneenlämpöön, vaan nostaa ne mahdollisimman nopeasti jääkaappiin. Jos ulkona ei ole pakkasta, parvekkeellakin voi väliaikaisesti säilyttää ruokia hyvin suojattuna ja säästää jääkaapin kapasiteettia.
Entä joulusauna? Kerrostalon saunavuoro ei kasvata kotitalouden sähkölaskua. Omaan saunaan kannattaa mennä heti, kun se on lämmin, eikä vasta sitten, kun on ensin katsottu jouluelokuva tai syöty riisipuuroa.
Puolitoista tuntia päällä oleva sauna kuluttaa energia 8 kilowattituntia, mikä maksaa noin 1,20 euroa. Jos sauna on päällä tuntikausia, energiaa kuluu turhaan.
Juttuun haastateltiin Helenin energia-asiantuntija Marja Einesaloa.
Näin käytät sähköä fiksusti jouluna - 5 vinkkiä
- Paista jouluruuat ja leivonnaiset kerralla. Uunin lämmittäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen.
- Suosi puolivalmiita juuressoseita, jotta sinun ei tarvitse pestä, kuoria, pilkkoa ja keittää lanttuja, perunoita sekä porkkanoita. Säästät sähköä ja omaa energiaasi joulunviettoon!
- Siivoa jääkaappi ja säädä lämpötila riittävän viileäksi. Karsi turhat ja vanhentuneet ruuat pois ja tee tilaa isommille ruokamäärille. Sopiva lämpötila on noin viisi astetta; voit joutua viilentämään lämpötilaa normaalista, jos ruokaa on paljon.
- Etukäteen tehdyn ruuan voi pienelle porukalle mainiosti lämmittää mikroaaltouunissa. Isot laatikot kuumenevat kätevimmin kiertoilmauunissa.
- Keskitä saunominen niin, että kaikki saunovat kerralla tai ihan peräkkäin.