Vuokralaisen oikeudet – Saanko asentaa laminaattilattian, tehdä seiniin reikiä tai osallistua yhtiökokouksiin?
Löysin aika kivan vuokra-asunnon! Voinko asua siinä ihan kuin omistusasunnossa – mitkä ovat vuokralaisen oikeudet? Otimme selvää.
Remonttisormea syyhyttää. Voinko maalata seinät tai vaihtaa muovimaton laminaattilattiaan?
Et voi. Asunnon seiniä ei saa maalata tai lattiapintoja vaihtaa ilman vuokranantajan lupaa.
Onneksi moni vuokranantaja ymmärtää, että mitä paremmin vuokralainen viihtyy asunnossaan, sitä pidempi ja vakaampi vuokrasuhde on luvassa. Halu maalata seiniä tai tehdä uusi lattia kertoo, että tahdot satsata asuntoon ja pitää siitä huolta.
Voit myös yrittää sopia vuokranantajan kanssa kirjallisesti, että saat maalata seinät tai vaihtaa lattiamateriaalit, mutta palautat ne entiselleen vuokrasuhteesi päättyessä.
Lempitaulu pitäisi ripustaa. Saanko hakata sitä varten naulan seinään?
Kyllä. Taulut kuuluvat tavalliseen elämään eivätkä pysy seinässä ilman nauloja, joten se on ok. Myös verhotangon voit asentaa, jos sellainen puuttuu, ja suihkuverhollekin tarvitaan paikka. Yhtä lailla naulakko pitää kiinnittää seinään, ellei sellaista ole valmiiksi.
Vuokralaisen oikeudet toteutuvat parhaiten, kun alku- ja lopputarkastuksesta tehdään kirjalliset muistiot. Niistä tulee käydä ilmi, miltä asunto näytti ennen muuttoa ja muuton jälkeen – ja mikä on ollut normaalia kulumista ja mikä ei. Muistion liitteeksi kannattaa ottaa valokuvia, joista näkyy huoneiston kunto ennen muuttoa.
Haluan vaikuttaa ja osallistua taloyhtiön kokouksiin. Käykö se päinsä?
Kyllä. Saat asunto-osakeyhtiössä osallistua niihin kokouksiin, joissa käsitellään sinun asumisesi kannalta tärkeitä asioita. Jos vuokranantaja on kirjoittanut sinulle valtakirjan, voit osallistua muihinkin taloyhtiön kokouksiin. Hallituksen kokouksiin et saa mennä, ellet ole tullut valituksi taloyhtiön hallitukseen.
Kiinteistöosakeyhtiöissä pidetään asukaskokouksia, joihin voit osallistua.
Valoa taloon… Teenkö itse oman sähkösopimukseni?
Kyllä. Jos olet jo Helenin asiakas, riittää, että teet muuttoilmoituksen Helenin nettisivuilla – sähkösopimus seuraa sinua uuteen kotiisi automaattisesti.
Jos et ole vielä Helenin asiakas, tee netissä edullinen sähkösopimus, ja Helen hoitaa kaiken muun.
Muuttopuhelin palvelee sähkösopimusasioissa niin Helenin nykyisiä kuin uusia asiakkaita 24/7 numerossa 09 617 8020. Siellä voit tehdä sähkösopimuksen uuteen kotiisi mihin vuorokauden aikaan tahansa.
Kodin palvelusopimuksella puolestaan saat sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen kätevästi samassa paketissa.
Aion hankkia sähköauton. Onko vuokralaisella oikeus käyttää taloyhtiön sähköauton latauspaikkaa?
Kyllä. Sähköauton latauspaikan pitäisi olla kaikkien asukkaiden yhdenvertaisessa käytössä. Jos taloyhtiöstä puuttuu latauspaikka, voit pyytää vuokranantajaa edistämään asiaa. Helen tarjoaa taloyhtiöille helpon ja turvallisen ratkaisun sähköautojen lataamiseen.
Haluan pienentää asumiseni hiilijalanjälkeä. Voinko vaikuttaa siihen, millä asuntoni lämpiää ja valita uusiutuvaa energiaa?
Kyllä, jos asut Helsingissä. Voit valita uusiutuvan kaukolämmön, on kotisi kerrostalossa tai rivitalossa, vuokrattu tai oma.
Mitä jos haluaisin asentaa parvekkeelleni aurinkopaneelit?
Julkisivua muuttavia isoja aurinkopaneeleita ei saa laittaa kerrostaloissa näkyville ilman erillisiä lupia, mutta pienet paneelit, jotka eivät näy ulospäin, ovat sallittuja.
Aurinkosähkön tuottajaksi voit ryhtyä myös vuokraamalla oman nimikkopaneelin Kivikon, Suvilahden tai Messukeskuksen aurinkovoimalasta. Me hyvitämme paneelin tuoton sähkölaskullasi.
Olen rakastunut! Voiko uusi kumppani muuttaa vuokra-asuntooni?
Kyllä. Puolison ja perheen kanssa saa käyttää yhteistä asuntoa. Muuttoilmoitus pitää kuitenkin muistaa tehdä, sillä asunnon vesimaksu määräytyy henkilömäärän mukaan. Ja jos siis haluatte myöhemmin hankkia lapsia, ette tarvitse siihenkään vuokranantajan lupaa.
Saanko järjestää bileet?
Kyllä. Vuokralaisen oikeudet sallivat juhlien järjestämisen, eikä bileistä edes tarvitse ilmoittaa vuokranantajalle. Naapureille sen sijaan kannattaa asiasta kertoa etukäteen kohteliaalla viestillä.
Vuokranantaja ilmoitti tulevansa katsomaan asuntoa. Onko hänet pakko päästää sisään?
Kyllä. Ajankohdan sovitte kuitenkin yhdessä: vuokranantajan ei sovi tupsahtaa yllätysvisiitille.
Vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista kertoi toiminnanjohtaja Anne Viita Vuokralaiset ry:stä.