Artikkeli / 23.5.2022

Biljoonas tonni -taideteos ravistelee ympäristötietoisuuteen

Felipe de Ávila Francon teos on nähtävillä Maanala-näyttelyssä Amos Rexissä Helsingissä 21.8. asti. Käy katsomassa, mihin lukemaan Felipen laskuri on ehtinyt nousta.

Teksti: Jouko Vuorela Kuvat: Timi Kousmanen

"Teokseni Biljoonas tonni (1 000 000 000 000.) koostuu kahdeksasta tonnista hiiltä, jotka on pakattu kahdeksaan polyuretaanista kudottuun säkkiin. Ne muodostavat seinämän, johon on heijastettu hiililaskuri.

Laskuri näyttää ihmisen aiheuttamien, ilmakehään levinneiden hiilidioksidipäästöjen määrän. Huhtikuun puolivälissä se oli yli 668 379 500 000 hiilidioksidiekvivalenttia. Laskuria pitävät yllä Oxfordin yliopiston ympäristönmuutosinstituutin tutkijat. Hiilidioksidiekvivalentti on ilmastotieteessä käytetty suure, joka kuvaa kasvihuonekaasujen ilmastoa lämmittävää vaikutusta.

Hiilen polttaminen aiheuttaa 46 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Hiilen osuus energiateollisuuden aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä on 72 prosenttia.

Hiiltä voi pitää teollisen vallankumouksen ja modernin aikakauden tärkeänä alullepanijana mutta myös nykyisen ympäristökriisimme aiheuttajana.

Helen auttoi Biljoonas tonni -teokseni synnyssä. Se toimitti teoksessa käytetyn hiilen ja auttoi tarkistamaan, että alustavissa tutkimuksissani saamani luvut ovat oikeita. Motivaatiota työlleni antoi myös se, että kumppanina oli energiayhtiö, joka on siirtämässä toimintojaan hiilestä puhtaaseen energiaan.

Kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä kasvaa koko ajan huimaa vauhtia. Ilmastotutkijat ennustavat, että nykyisellä vauhdilla biljoonan tonnin raja ylittyy vuoteen 2040 mennessä. Jos se tapahtuu, ilmastonmuutoksen ja sen tuhoisien vaikutusten pysäyttäminen saattaa olla enää mahdotonta.”

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus