Kuivausrummut ja kuivauskaapit

Koneellisen pyykinkuivauksen vaihtoehdot

Koneellisen pyykinkuivauksen vaihtoehtoja ovat ilman tai kylmäaineen avulla kosteuden tiivistävä kuivausrumpu, kuivauskaappi tai kuivaava pyykinpesukone.

Kuivausrummussa puhallin kierrättää ilmaa lämmitysvastuksen kautta. Kuivattavasta pyykistä haihtuva kosteus tiivistyy kosteudentiivistimessä huoneilman avulla vedeksi. Lämpöpumpputekniikalla toimiva kuivausrumpu tiivistää kosteuden kylmäaineen avulla. Vesi menee tyhjennettävään vedenkeruuastiaan tai poistoletkua pitkin viemäriin.

Useimmat kuivauskaapit ovat hormiin liitettäviä. Niiden ilmamäärän virtausnopeus (11-17 l/min) on melko pieni eikä se yleensä aiheuta ongelmia ilmanvaihtoon. Hormiin poistavia kuivausrumpuja on muutama, mutta rummun kosteudenpoisto hormiin on vaikeampi järjestää. Mahdollisuus hormiliitäntään on syytä selvittää ennen kuin hankkii laitteen.

Kuivausrumpu kuivaa pyykit nopeammin ja pienemmällä sähkönkulutuksella kuin kuivauskaappi. Kaappia voi käyttää kuivauspaikkana myös ilman lämpöä. Siellä voi kuivata muutakin kuin pyykkiä, mutta kuivattavat on aina ripustettava. Rumpukuivauksessa ripustamisen vaivaa ei ole. Rummussa ei suositella kuivattavaksi pellavaa, villaa, silkkiä eikä elastaania sisältäviä tekstiilejä.

Energiamerkintä

Energiamerkintää voi käyttää apuna kuivausrummun valinnassa. Merkintä ei koske kuivaavia pesukoneita. Kuivauskaapeilla ei ole energiamerkintää.

Kuivausrummun energiamerkissä on:

  • Tavarantoimittajan nimi ja mallitunniste
  • Energiatehokkuusluokka A+++ - D
  • Energiankulutus kWh/vuosi (160 kuivauskertaa)
  • Kuivausrummun tyyppi (sähkö)
  • Kuivausaika min/kerta
  • Täyttömäärä kg
  • Äänitaso dB(A) re 1 pW
  • Kondensointitehokkuusluokka (kondensoiva kuivausrumpu)

Sijoitus

Kuivausrumpu sijoitetaan lattialle tai pesukoneen päälle. Pesutornissa pesukoneen ja kuivausrummun tulisi olla samaa merkkiä, koska kiinnityssarjat ovat merkkikohtaisia. Tarjolla olevassa pienessä kuivausrummussa on teline myös seinälle kiinnittämistä varten. Luukun tai kuivauskaapin oven aukeamissuunta kannattaa tarkistaa, koska se ei kaikissa malleissa ole vaihdettavissa.

Ilman avulla kosteuden tiivistävä kuivausrumpu tarvitsee aina hyvin ilmastoidun tilan ja riittävästi korvausilmaa. Pienen huonetilan ovi kannattaa jättää raolleen. Ympäristön lämpötilan nousu yli 30 °C hidastaa kuivausta ja sähkönkulutus voi jopa kaksinkertaistua. Lämpöpumpputekniikalla toimivan kuivausrummun sähkönkulutukseen käyttöympäristön lämpeneminen ei vaikuta. Kuivaava pesukone sijoitetaan samalla tavalla kuin tavallinen pyykinpesukone.

Sähköliitäntä ja sähkönkäyttö

Noudata asennus- ja käyttöohjeita. Kun liitäntäteho on alle 2,3 kW, riittää 10 A sulake. Suurempi liitäntäteho edellyttää 16 A sulaketta. Kun pyykinpesukoneella ja kuivauslaitteella on omilla sulakkeilla suojatut pistorasiat, niitä voidaan käyttää toisistaan riippumatta. Jos sulakkeita on vain yksi, laitteita voi käyttää vuorotellen.

Hyvin lingottu pyykki on edellytys taloudelliselle pyykinkuivaukselle. Kuivauksen sähkönkulutus pienenee ja kuivausaika lyhenee, kun pesukoneen linkousteho kasvaa. Jäännöskosteudessa 60 % (lingottu 1000 kierrosta/min) 5 kg puuvillapyykkiä sisältää 3 kg vettä. Ilman avulla kosteuden tiivistävällä kuivausrummulla kuivausaika on noin 1h 40 min ja sähkönkulutus noin 3 kWh. Jos jäännöskosteus on 45 % (linkous 1600 kierrosta/min) kuivausaika on noin 1h 20 min ja sähkönkulutus noin 2,3 kWh.

Energian käyttö ja kuivausaika vaihtelevat eri tavoilla pyykkiä kuivattaessa. Energiataloudellisinta on kuivattaa pyykki ulkona.

Kuivaustapa Kuivausaika Energiankäyttö
Ulkona   0 kWh
Lämpöpumppukuivausrumpu 1 h 20 min 1,0 kWh sähköä
Perinteinen kuivausrumpu 1 h 10 min 2,1 kWh sähköä
Kuivauskaappi 1 h 30 min 2,2–2,8 kWh sähköä
Narulla kuivaus huoneilmassa 8 h 1,4 kWh lämpöä

Pyykkimäärä 3 kg, jäännekosteus n. 65 %. Lähde: Työtehoseura.

Kuivausrummun ohjelmat ja käyttö

Useimmissa kuivausrummuissa on sekä automaattisia että ajan valintaan perustuvia kuivausohjelmia. Automaattiohjelmien kosteudentunnistus perustuu pyykin sähkönjohtokykyyn. Käyttäjä valitsee esim. kaappi-, silitys- tai mankelikuivan ohjelman. Rumpu pysähtyy, kun haluttu kuivuusaste on saavutettu. Aikavalintaisissa kuivausohjelmissa kuivausaika valitaan annetuista vaihtoehdoista tai käyttäjä säätää kuivausajan. Rumpu pysähtyy, kun valittu aika on kulunut loppuun. Käyttökelpoisimmat ohjelmat selviävät kokeilemalla eri vaihtoehtoja ja tunnustelemalla vaatteita kuivumisen aikana.

Puuvillaohjelman lämpötila on 70 - 80 °C ja siliävien ohjelman 50 - 60 °C. Jäähdytysvaiheessa rummussa kiertää kylmää ilmaa. Jos pyykkiä ei oteta rummusta ohjelman päätyttyä, seuraa rypistymisen estovaihe, jossa rumpu pyörähtelee tietyin väliajoin. Lämpöherkille tekstiileille suositellaan alennetun lämpötilan ohjelmaa, jossa lämmitysvastuksen teho on pienempi ja kuivausaika pidempi. Pika-, teho-, lyhyt- tai erittäin kuiva -ohjelmat sopivat lämpöä hyvin kestävien tekstiilien nopeaan kuivaukseen. Sileytys- tai tuuletusohjelma poistaa ryppyjä ja raikastaa. Pöyhintäohjelma (2-3 min.) kuohkeuttaa villatekstiilejä pesun jälkeen ja nopeuttaa kuivumista.

Monet erikoisohjelmat on nimetty tietyn tyyppiselle kuivattavalle pyykille kuten paidoille, farkuille tai vuodevaatteille. Käyttömukavuutta lisäävät merkkiääni ja rummun sisävalo. Konepestäviä villavaatteita voi kuivata rummussa kuivauskoriin taiteltuna.

Kuivausohjelman kestoon vaikuttavat tekstiilien ominaisuudet, pyykin määrä ja jäännöskosteus kuten myös valittu kuivuusaste ja kuivausteho. Suurilla vaatekappaleilla on pidempi kuivausaika. Siliävissä ja tekokuitutekstiileissä on vähemmän jäännöskosteutta ja siten lyhyempi kuivausaika. Rummussa on yleensä erityyppisiä vaatteita, joten tasainen kuivaustulos saavutetaan harvoin. Liian kuivaksi kuivaaminen lisää sähkönkulutusta, vaikeuttaa vaatteiden sileytystä ja jopa vahingoittaa tekstiilejä.

Kuivaava pesukone

Kuivaava pesukone on ensisijaisesti pesukone, jossa voi kerralla kuivata puoli koneellista pestyä pyykkiä. Yhden erän kuivaus voi kestää yli kaksi tuntia. Koko koneellisen pesuun ja sen kuivaukseen kahdessa erässä kuluu aikaa yhteensä yli kuusi tuntia. Sähköä kuivaukseen kuluu 3 – 5 kWh. Perinteinen kuivaava pesukone käyttää vettä myös kuivauksen aikana. Kuumailmapuhallus tiivistää kosteuden pyykistä höyryksi. Höyry tiivistyy kylmän veden avulla ja johdetaan poistoletkun kautta viemäriin. Markkinoilla on myös energiataloudellisempia, lämpöpumpputekniikalla kuivaavia pesukoneita.

Kuivausrummun hoito

Kuivausrummun vedenkeruuastia tyhjennetään ja nukkasihti puhdistetaan aina käytön jälkeen. Nukkasihtiin kertyneestä pölystä vain 10 % on rumpukuivauksen aiheuttamaa. Allergiselle on hyötyä siitä, että rumpukuivauksessa pöly saadaan pois tekstiileistä eikä se leiju huoneilmassa. Kosteudentiivistin / lämmönvaihdin puhdistetaan säännöllisesti käyttöohjeen mukaan. Kokeile puhdistettavien osien irrottamista ja paikalleen laittamista.

pyykin kuivaus 2.PNG