Pyykinpesukoneet

Konetyypit, täyttömäärä, kulutus ja linkous

Pyykinpesukoneet ovat joko edestä tai päältä täytettäviä. Tyypin valinnan ratkaisee yleensä sijoituspaikka. Päältä täytettävä mahtuu pienempään tilaan. Myös edestä täytettävistä löytyy syvyyssunnassa vähemmän tilaa vieviä sekä muutama pesualtaan alle sopiva malli. Pesuominaisuuksissa ja kestävyydessä ei ole eroa konetyyppien välillä.

Pesukoneiden ilmoitetut täyttömäärät ovat kasvaneet. Käytännössä kilo valko- tai kirjopyykkiä tarvitsee 13 litraa tilaa pesurummussa (täyttösuhde 1:13), että pesutulos on hyvä. Jos pesurummun tilavuus on 60 litraa, sopiva määrä kuivaa pyykkiä on 4,5 kiloa. Käytännössä tämä määrä on kolmen vuoteen alus- ja pussilakanat sekä tyynyliinat. Kone on sopivasti täytetty, kun käsi mahtuu rumpuun pyykkien päälle. Hienopyykkiä ja siliäviä tekstiilejä laitetaan vain puolet tästä ja konepesun kestäviä villavaatteita kolmasosa.

Pyykinpesukoneen sähkönkäyttö vaihtelee pesuohjelman ja lämpötilan mukaan. Keskimäärin 40 °C asteen pesuohjelmalla sähköä kuluu 0,5 kWh, 60 °C asteen ohjelmalla 1 kWh ja 90 °C asteen ohjelmalla 2 kWh. Määräautomatiikka säätää vesimäärän sopivaksi pesuohjelman ja pyykin määrän mukaan.

Pesukoneet linkoavat 1000 - 1800 kierrosta minuutissa. Lingon kierrosluvun kasvaessa pyykkiin jäävän veden määrä vähenee, kuivuminen on nopeampaa ja kuivausrummun ja -kaapin sähkönkulutus pienenee. Kuivauslaitteen käyttö on silloin taloudellista ja ripustettunakin pyykki kuivuu nopeasti.

Energiamerkintä

Energiamerkin tietoja voi käyttää apuna koneen valinnassa. Oma käyttötapa ja pyykinpesukoneen ominaisuudet vaikuttavat toteutuvaan energiatehokkuuteen.

Energiamerkissä on:
- Tavarantoimittajan nimi ja mallitunniste
- Energiatehokkuusluokka A - G
- Energiankulutus / 100 pesua (kWh)
- Vedenkulutus l/vuosi
- Eko-ohjelman kapasiteetti (kg)
- Eko-ohjelman kesto (h, min)
- Linkouksen tehokkuusluokitus A-G
- Linkouksen äänitaso dB(A) ja äänitasoluokka
- QR-koodi

Sijoitus

Paras sijoituspaikka pesukoneelle toiminnan, kestävyyden ja turvallisuuden kannalta on kuiva, hyvin ilmastoitu, lämmin ja lattiakaivollinen tila. Kosteassa tilassa pesukone ruostuu ja siihen voi pesiytyä hometta. Suojaa kone veden roiskumiselta. Pesukone on painava ja siksi se sijoitetaan lattialle. Säädettävillä jaloilla kone saadaan kaltevalla lattialla suoraan.

Tarkista, että kone mahtuu oviaukosta sisälle. Osa edestä täytettävistä malleista on syvyysmitaltaan tavallista litteämpiä. Edestä täytettävän mallin voi sijoittaa pöytätason alle tai kuivausrumpu sen päälle. Kuivausrummun tulee olla samaa merkkiä, koska kiinnityssarjat ovat merkkikohtaisia. Pesukoneen luukun aukeamissuunta kannattaa tarkistaa, koska luukun kätisyys ei ole vaihdettavissa. Koneen eteen tarvitaan myös käyttötilaa. Päältä täytettävän mallin kannen aukaisu vaatii tilaa yläpuolelle. Monissa päältä täytettävissä malleissa on esille otettavat siirtopyörät, joten alustan siivous sujuu helposti. Tarkista sijoituspaikan mukaan koneen ulkomitat, täyttö- ja poistoletkun sekä liitosjohdon riittävä pituus ja näiden tarvitsema tila.

Sähkö- ja vesiliitäntä

Noudata asennus- ja käyttöohjeita. Useimmiten pyykinpesukoneelle riittää 10 A sulake. Yli 2,3 kW:n liitäntäteho vaatii 16 A sulakkeen. Pesukonehanan tulee olla koneen lähellä näkyvissä. Sulje hana aina käytön jälkeen. Vedenpaine rasittaa muuten koneen letkua ja venttiiliä. Sähkölämmitteisessä talossa voi ajastimella hyödyntää edullisempaa yösähköä. Pyykinpesukonetta ei saa jättää päälle ilman valvontaa.

Poistoletku on nostettava ohjeen mukaiselle korkeudelle. Jos letku on liian alhaalla, syntyy lappo eikä vesi pysy koneessa. Jos se on liian korkealla, kone ei jaksa poistaa vettä. Uusissa viemärijärjestelmissä on liitäntä poistoletkulle. Vedenpoiston voi järjestää myös muoviputkesta, joka kiinnitetään seinään ja johdetaan lattiakaivoon tai poistoletku liitetään viemäröintirenkaalla pesualtaan alle.

Pesu- ja huuhtelutulosa

Pesu- ja huuhtelutulokseen vaikuttavat mm. pyykin lajittelu, oikean ohjelman ja pesuaineen valinta sekä pesuaineen annostelu. Ihorasva, hiki, tahrat ja hajua aiheuttavat bakteerit lähtevät pyykistä parhaiten vähintään 60 °C asteen ohjelmalla. Pesukoneiden vedenkäytön vähenemisen myötä huuhtelutulos on heikentynyt. Herkkäihoiset hyötyvät lisähuuhteluvalinnan käytöstä. 

Ohjelman valinta ja peruspesuohjelmat

Tutustu pesukoneen ominaisuuksiin ja ohjelmiin käyttöohjeen avulla, niin saat koneestasi parhaan hyödyn. Pesuohjelman valinta on hankalaa, jos koneen ohjaustaulun merkinnät ovat epäselviä tai ohjelmien käyttötarkoitus ja sisältö eivät selviä käyttöohjeesta. Erillinen pesuvaihenäyttö osoittaa ohjelman etenemisen ja aikanäyttö kertoo jäljellä olevan pesuajan, jolloin ohjelman arvioitu kesto selviää jo konetta käynnistettäessä. Hyvin likainen pyykki voi tarvita esipesun. Pyykinpesukoneen perusohjelmia ovat valko- ja kirjopesu-, siliävä- ja hienopesu- sekä villaohjelma.

Erikoisohjelmat ja lisävalinnat

Tavallisin erikoisohjelma on pikapesu, jota käytetään pienelle määrälle vähän likaista pyykkiä. Ekosuunnitteluvaatimusten mukaan koneissa on oltava 20 asteen pesuohjelma kevyesti likaantuneelle pyykille. Matalan lämpötilan nopea ohjelma ei korvaa peruspesuohjelmia, joissa ohjelma-aikaa voi usein säätää. Monet erikoisohjelmat on nimetty tietyn tyyppiselle pyykille kuten paidoille, farkuille, urheiluvaatteille tai alusasuille. Erikoisohjelmien tarve on talouskohtaista. Pyykinpesukoneessa voi olla mahdollisuus säätää lämpötilaa, lyhentää tai pidentää ohjelmaa, lisätä vettä pesu- tai huuhteluvaiheeseen, valita lisähuuhteluita, säätää linkousta tai poistaa se kokonaan. Yöohjelma ei linkoa pyykkiä. Höyryohjelmalla voi raikastaa tekstiilit tai sileyttää kuivaa pyykkiä.

Kuivaava pesukone

Kuivaava pesukone on ensisijaisesti pesukone, jossa voi kerralla kuivata puoli koneellista pestyä pyykkiä. Yhden erän kuivaus voi kestää yli kaksi tuntia. Koko koneellisen pesuun ja sen kuivaukseen kahdessa erässä kuluu aikaa yhteensä yli kuusi tuntia. Sähköä kuivaukseen kuluu 3 – 5 kWh. Kuivaava pesukone käyttää vettä myös kuivauksen aikana. Kuumailmapuhallus tiivistää kosteuden pyykistä höyryksi. Höyry tiivistyy kylmän veden avulla ja johdetaan poistoletkun kautta viemäriin. Kone käyttää vettä kuivaukseen keskimäärin 50 litraa. Jos pyykkiä on paljon, kuivaus on käytännöllisempää järjestää muulla tavalla.

Hoito

Pyykinpesukoneeseen kertyvät, hajua aiheuttavat saostumat kannattaa poistaa pari kertaa vuodessa sitruunahapolla, jota saa apteekista. Annostele 100 g sitruunahappoa pesuainelokeroon. Pese tyhjä kone korkean lämpötilan (90 - 95 °C) ohjelmalla. Puhdista pesu- ja huuhteluainekotelo, täyttöaukon kumikaulus, roskaloukku tai nukkasihti ja vesiliitännän tulovesisihti säännöllisesti käyttöohjeen mukaan. Jos pesurummussa on tarkastusluukku, sen kautta voi poistaa pesualtaaseen joutuneet esineet. Käytön jälkeen jätä pesukoneen luukku auki, että kone kuivuu.

Pyykinpesuaineet

Pesukoneissa vesimääriä on pienennetty. Mittaa pesuaine aina huolellisesti, koska ylimääräinen aine heikentää huuhtelutulosta. Suomessa vesi on yleensä pehmeää. Annostelua voi vähentää myös, jos pyykki on kevyesti likaantunutta tai pestään vajaa koneellinen. Vaalealle pyykille tarvitaan pesujauhe, jossa on valkaisuaine värillisille tahroille. Värilliselle pyykille on tarjolla jauheita ja nesteitä, jotka eivät haalista kirjopyykin värejä. Villa ja silkki pestään nestemäisellä pesuaineella, joka ei sisällä entsyymejä.

Lue lisää vinkkejä muistakin kodinkoneista ja niiden hankinnasta!