• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Paljon ihmisiä, paljon energiaa

  • 2016-12-19

Helsingissä asuu yli 600 000 ihmistä. Tällainen väkiluku tarvitsee merkittävän määrän sähköä ja lämpöä.

Paljon ihmisiä, paljon energiaa

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Lauri Rotko

Teksti: Seija Uusitalo

Helsingissä asuu yli 600 000 ihmistä. Tällainen väkiluku tarvitsee merkittävän määrän sähköä ja lämpöä. Miten se on järkevää tehdä?

Tällä hetkellä suurin osa helsinkiläisistä kodeista, yli 90 prosenttia, lämmitetään kaukolämmöllä, joka on tuotettu Helsingissä. Vuosaaren, Salmisaaren ja Hanasaaren voimalaitoksissa lämpöä tuotetaan samassa prosessissa sähkön kanssa. Samasta polttoainemäärästä saadaan yhteistuotannossa enemmän energiaa hyötykäyttöön verrattuna siihen, että sähkö ja lämpö tuotettaisiin erikseen.

Helsingin yhteistuotantovoimalaitoksissa polttoaineen energiasta käytetään hyödyksi yli 90 prosenttia. Esimerkiksi Saksassa ja Kiinassa on runsaasti kivihiilivoimaloita, joilla tuotetaan pelkästään sähköä. Niiden käyttämästä polttoaineesta saadaan energiaa talteen vain noin kolmasosa. Sähkön tuotannon yhteydessä syntyvä lämpö lauhdutetaan ilmaan harakoille tai veteen kaloille.

Lämpökeskukset täydentävät yhteistuotantoa

Kylminä pakkaspäivinä pääkaupunkiin tarvitaan vielä lisää lämmitystehoa voimalaitosten lisäksi. Lämpökeskuksia on 11 eri puolilla kaupunkia. Ne varmistavat sen, että kodit pysyvät lämpiminä myös poikkeustilanteissa: huippupakkasilla tai voimalaitosten mahdollisissa tuotantohäiriöissä.

Sähkön ja lämmön yhteistuotanto perustuu energiatehokkuuteen ja energian hyötykäyttöön. Se on hyvä tekniikka, jota voidaan edelleen parantaa polttoainevalikoimaa kehittämällä ja laajentamalla. Kivihiilikattilassa palaa jo pelletti, tulevaisuudessa ehkä myös biohiili ja maakaasuverkossa voi jatkossa kulkea myös biokaasu.

Tutustu tarkemmin yhteistuotantoon uusimman Helen-lehden viimeisellä aukeamalla!

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Negawatit ovat tärkeä osa hiilineutraalia tulevaisuutta

Helsingin energiajärjestelmän energiatehokkuus on viritetty huippuunsa, mutta tavoitteena on parantaa sitä edelleen.
  • 19.12.2016

Tähtisadetta ja aurinkoa

Suomen kaukolämpöjärjestelmä sai taas kansainvälistä tunnustusta. Tällä kertaa Kansainväliseltä energiajärjestöltä IEA:lta, joka antoi maiden välisessä vertailussa Suomen kaukolämpö-, kaukojäähdytys- ja yhteistuotantojärjestelmille parhaan mahdollisen arvosanan eli täydet viisi tähteä.

Suomella valtava päästövähennyspotentiaali sähkön ja lämmön yhteistuotannossa

Vuoden 2014 joulukuussa julkaistiin mediassa valitettavan vähälle huomiolle jäänyt CODE2-hankkeen tiekartta sähkön ja lämmön yhteistuotannon edistämisestä.