Tähtisadetta ja aurinkoa

  • 2016-12-19

Suomen kaukolämpöjärjestelmä sai taas kansainvälistä tunnustusta. Tällä kertaa Kansainväliseltä energiajärjestöltä IEA:lta, joka antoi maiden välisessä vertailussa Suomen kaukolämpö-, kaukojäähdytys- ja yhteistuotantojärjestelmille parhaan mahdollisen arvosanan eli täydet viisi tähteä.

Teksti: Pirjo Jantunen

Suomen kaukolämmön ja sähkön yhteistuotanto käyttää noin kolmanneksen vähemmän polttoainetta erillistuotantoon verrattuna. Myös päästöt ovat yhteistuotannossa noin kolmanneksen pienemmät. Hieno juttu, mutta vielä on varaa parantaa!

Helsingissä kaukolämpöä täydentää jäähdytys

Helsingissä kaukolämpöön on yhdistetty kaukojäähdytys. Uudet, energiatehokkaat rakennukset pitävät lämmön hyvin sisällään, mutta samalla jäähdytyksen tarve kasvaa. Tehokkain tapa jäähdyttää kiinteistöjä on kaukojäähdytys, sillä sen ansiosta ylimääräinen lämpö voidaan hyödyntää kaukolämmityksessä, eikä lämpöä mene harakoille. Siis siirretään lämpöä sieltä, missä sitä on liikaa, sinne, missä sitä tarvitaan.

Jäähdytyksellä auringon lämpö talteen

Rakennuksista kaukojäähdytyksen avulla kerätty hukkalämpö koostuu sähkölaitteiden, ihmisten ja auringon tuottamasta lämmöstä. Kesällä 2013 kaukojäähdytyksen avulla kerättiin kolmen kuukauden aikana ylimääräistä lämpöenergiaa 32 000 megawattituntia. Tästä määrästä noin puolet oli auringon suoraan rakennukseen tuottamaa lämpöä.

Kesän aikana hukkalämmöistä tuotetun kaukolämmön määrä vastaa noin 15 000:n 80-neliöisen kerrostalohuoneiston vuotuista lämmöntarvetta. Aurinkoenergiaa voidaan siis hyödyntää myös ilman aurinkopaneeleja ja -keräimiä!

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Kaukojäähdytys, hurraa!

Syksy on nyt täällä, taas valitellaan kylmää – säätieteilijät uhkailivat jo yöpakkasilla jopa täällä etelässä.
  • 19.12.2016

Näin se onnistuu: optimoi energiatehokkuuden kokonaisuus

Päästöjen vähentämisessä pelkkä rakennusten energiatehokkuuden optimointi ei riitä. Tarvitaan sekä rakennusten että alueiden integrointia. Kokonaisuus ratkaisee sen, onnistuuko energiatehokkuuden parantaminen. Parhaiten energiatehokkuuden optimointi onnistuu, kun hankkeeseen saadaan mukaan kaikki osapuolet.
  • 19.12.2016

Kaikki lähti heitosta

Nollaenergia-omakotitaloja on jo pystyssä, mutta miten nollaenergia voidaan toteuttaa tiiviissä kaupunkirakenteessa? Helposti.