Pellettisiilot saapuivat Hanasaareen

Kovan tuulen takia vuorokauden verran myöhästynyt merikuljetus saapui eilen perille, kun hinaaja toi proomuun kiinnitetyt pellettisiilojen osat turvallisesti Hanasaaren satamaan.
Pellettisiilot saapuivat Hanasaareen

Pellettisiilojen osat proomussa Hanasaaren satamassa.

Suurikokoisten ja painavien teräsrakenteiden siirtäminen proomusta lopulliselle paikalleen on ammattitaitoa vaativa työvaihe. Työssä tarvittiin suurta kuljetuslavettia, mobiilinosturia sekä henkilönostimia, joiden avulla nostovälineet päästiin kiinnittämään korkean taakan kattorakenteisiin.

 

Voimalaitoksen pihan ahtauden takia jouduttiin  Merihaan puolelle asennettava siilo nostamaan konepajarakennuksen yli. Viidensadan kuutiometrin pellettisiilon 26 tonnia painava yläosa siirtyi suunnitelmien mukaisesti lavetilta konepajan yli pihalle.

Pellettisiilot saapuivat Hanasaareen

Pellettisiilon yläosan nosto konepajan yli. 26 tonnia terästä koukun päässä. Siilon alaosa vasemmalla.

 

Koska koko Hanasaaren alue on täyttömaata, on kaikkien raskaiden rakenteiden perustukset paalutettava. Alueella on historian saatossa toiminut jos jonkinlaista teollisuutta puunkyllästämöistä kaasutehtaaseen, eikä ympäristöstä aiemmin välitetty kuten nykyään. Sen vuoksi alueella tehtävissä kaivutöissä joudutaan usein pilaantuneiden maa-ainesten käsittelyyn. Niin tälläkin kertaa, mutta aikataulut pitivät, perustukset valmistuivat viime viikolla ja ovat nyt valmiina odottamassa lähipäivinä tehtävää siilojen asennusta. Ainoastaan yksi ylä- ja alaosan välinen sauma on hitsattava työmaalla, muilta osin siilot ovat valmiiksi koottuja.

Siiloja odotellessa Hanasaaressa on jo asennettu sisäpuolisia pellettilaitteita paikoilleen. Tässä kuvassa nähdään pelletin syöttötaskut sekä vaakasuorat ruuvikuljettimet. Ylhäällä seinässä näkyvästä aukosta pelletti tulee siirtymään putkea pitkin varastosiilosta syöttötaskuun ja siitä edelleen ruuvikuljettimella hiilenjakajien kautta hiilimyllyille ja kattilaan polttoon.

Pellettisiilot saapuivat Hanasaareen

Pelletin syöttötasku ja ruuvikuljetin. Oikealla betoniset hiilisiilot.

 

Osa pelletin pudotusputkista on jo asennettu. Rinnakkaiset putket kuuluvat pelletin koepolttolaitteistoon, joka asennettiin kolme vuotta sitten. Koelaitteisto jää edelleen käyttöön, siinä voidaan hallitusti kokeilla uusia pellettilaatuja.

Pellettisiilot saapuivat Hanasaareen

Pelletin pudotusputket ruuvikuljettimilta hiilenjakajille.

 

Jos mitään odottamatonta ei tapahdu, Hanasaaren pellettijärjestelmä valmistuu suunnitelmien mukaisesti vuoden loppuun mennessä. Silloin tavoitteena on polttaa hiilen seassa 5–7 % pellettiä. Salmisaaren kokemusten perusteella tavoitteen saavuttamista heti ensimmäisenä talvena ei voi varmuudella luvata. Hiilivoimalan polttoainejärjestelmät, polttimet ja kattilat on kuitenkin suunniteltu hiilelle, eikä ”ohjeiden vastainen” käyttö aina suju niin kuin ajatellaan.

Hanasaaren koelaitteistossa on pellettiä poltettu jo reilusti yli 2000 tonnia. Niiden kokemusten perusteella voimme olla Hanasaaressa melko turvallisin mielin.

Kaj Luukko

Kaj Luukko

Kaj Luukko on monennäköisiä lämpövoimakoneita maalla ja merellä käyttänyt ja kunnossapitänyt energiatekniikan osaaja. Hanasaaressa hän huolehtii voimalaitoksen kunnossapidosta sekä rakenteilla olevien pelletti- ja päästövähennysinvestointien toteutuksesta. Vapaa-aika kuluu lasten kanssa ja ilmastotutkimuksen seuraamisessa. Kesäisin Kaitsun voi bongata pyörän satulasta, moottorilla tai ilman.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Vuosi 2014 toi aurinkoenergian ja pelletit pysyvästi Helsinkiin

Helsingin energiavuotta 2014 muistellessa päällimmäisenä mielessä on oikeastaan kaksi asiaa: aurinkoenergia ja puupelletit.

Pelletti palaa Hanasaareen

Tarkkasilmäisimmät ohikulkijat huomasivat jo syksyllä 2012 tämän kuvassa näkyvän, etäisesti avaruusrakettia muistuttavan rakennelman ilmestymisen Hanasaaren voimalaitoksen pihalle. Maaseudulla vastaavia laitteita käytetään viljan käsittelyyn, Hanasaaressa samaa tekniikkaa soveltamalla rakennettiin pelletin koepolttolaitteisto.
  • 19.12.2016

Vuosi 2014: Aurinkoa, puuta ja muuta

Tänä vuonna jatkamme selvityksiä biopolttoaineista, tuulivoimasta ja aurinkoenergiasta ja kehitämme edelleen uudenlaisia energiaratkaisuja.