Till dig som ska flytta

När du flyttar, flyttar vi med dig. Hos Helen kan du enkelt och billigt skaffa el till ditt nya hem. Vi erbjuder en smidig service och prisvärda förmåner till både våra nuvarande och nya kunder. 

muutto.png

Är du redan vår kund? Ta med dig ditt nuvarande avtal!

Du kan flytta över ditt nuvarande elavtal till ditt nya hem eller byta avtalstyp. Välj det bästa avtalet för din livssituation via länken ”uppdatera din avtalstyp” och ange i slutet av beställningen om du vill byta avtalstyp när du flyttar.

Överför enkelt ditt avtal Uppdatera din avtalstyp

imagegmexp.png

 Är du en ny kund och planerar att flytta?

Vi hjälper dig att välja ett passligt elavtal för ditt nya hem, enkelt och smidigt. Som kund hos Helen får du smidig service och många förmåner utöver ditt elavtal. Bekanta dig med våra elavtalstyper och gör din beställning enkelt på webben!

Teckna ett nytt elavtal

Så här smidigt går din flytt med Helen

Välj avtal

Överför ditt nuvarande avtal till din nya adress eller välj ett helt nytt avtal. Eftersom det är mycket att tänka på vid en flytt är det bra att teckna ett elavtal minst en vecka före flytten.

Flytta obekymrat

Om du behöver tid för att flytta eller renovera kan du behålla ditt nuvarande Helen elavtal överlappande på din nya och gamla adress.

Följ din elförbrukning

Elförbrukning i ditt nya hem kan vara annorlunda än i ditt gamla hem. Följ din förbrukning smidigt med appen Oma Helen.

Som kund hos Helen sparar du 20 procent på hemförsäkring

Hem är viktigt för oss alla. Som kund hos Helen får du en förmån på 20 procent på Fennias hemförsäkringar och motsvarande rabatt även på många andra försäkringar hos Fennia. Du får förmånen när du köper hemförsäkring på nätet efter köp av ett elavtal. Försäkringsrabatten gäller så länge som du är en elavtalskund hos Helen.

Du kan också njuta av andra prisvärda förmåner

 

Gratis Oma Helen-tjänst

Oma Helen-tjänsten ger dig en enkel helhetsbild över ditt nya hems elförbrukning och håller dig uppdaterad om dina energiärenden. Oma Helen betjänar dig dygnet runt när det passar dig bäst.

 

Elavtal i ditt nya och gamla hem

Du kan behålla ditt elavtal överlappande på din nya och gamla adress till samma pris som ditt gamla avtal, till exempel om du behöver renovera eller om du håller på att sälja din gamla bostad. Avtal kan överlappas i högst 3 månader.

 

Elolycksfallsförsäkring

Eftersom en elolycka kan hända vem som helst och när som helst erbjuder Helen en kostnadsfri elolycksfallsförsäkring till alla sina elavtalskunder vid ingåendet av avtal.

Vi hjälper med elrelaterade flyttärenden 24/7

Om du behöver hjälp till exempel med att välja avtal, kan du ringa vår flyttelefon som betjänar dygnet runt på numret 09 617 8020.

I flyttelefonen får du råd om elavtal och vi tar hand om dina elrelaterade flyttärenden för dig. Vår flyttelefon betjänar dig 24/7 till priset av ett lokalnäts- eller mobilnätssamtal.

Vanliga frågor

Använd piltangenterna för att ändra frågan. Du kan öppna och stänga svar med mellanslagstangenten.

När du har bråttom och behöver el snabbt, ring vår flyttelefon 09 617 8020 så får du ditt elavtal att träda i kraft genast. Vår flyttelefon betjänar 24/7 och vi svarar på ditt samtal varje dag dygnet och året runt. Du kan ringa flyttelefonen till priset av ett lokalnäts- eller mobilnätssamtal.


När du fyller i vår blankett för anmälan om elöverföring får du el till ditt nya hem samma dag. Se öppettiderna för vår kundtjänst.


Bland annat i Helsingfors-, Esbo- och Caruna-området får du starttidpunkten för ditt elavtal på samma dag kostnadsfritt. Avtalet kan börja kostnadsfritt överallt i Finland senast inom två vardagar efter beställning. I resten av Finland varierar det tidigaste startdatumet för elavtal och den eventuella inkopplingsavgiften beroende på det lokala nätbolaget. Nedan hittar du en lista över nätbolag där inkoppling av el samma dag är kostnadsfri:

 • Helen Elnät
 • Caruna Esbo
 • Caruna
 • Järvi-Suomen Energia
 • Kuoreveden Sähkö
 • Lehtimäen Sähkö
 • Nurmijärven Sähköverkko
 • PKS Sähkönsiirto
 • Raahen Energia
 • Rauman Energia Sähköverkko
 • Seiverkot
 • Tenergia
 • Tornion Energia
 • Vakka-Suomen Voima
 • Verkko Korpela
 • Vetelin Energia
 • Vimpelin Voima

Elavtal är knutna till en adress. Du kan samtidigt ha flera giltiga elavtal på olika adresser. Du kanske behöver el på två platser om du t.ex. renoverar din nya bostad men fortfarande bor kvar på din gamla adress. Som kund hos Helen kan du välja att behålla ditt elavtal på både din nya och gamla adress i upp till 3 månader till priset för ditt nuvarande avtal.

Det lönar dig att teckna elavtal för din nya bostad i god tid, helst så snart du vet flyttdagen. Men om tecknande av elavtalet lämnades till sista minuten, ring Helens flyttelefon 09 617 8020 så ordnar vi ditt elavtal strax.

Det lönar sig att meddela din nuvarande elförsäljare om uppsägningen av ditt gamla avtal så snart flyttdagen är bekräftad. Datumet för uppsägning av ditt gamla elavtal bör vara det datum då flytten och slutstädningen är slutförda. Om du inte själv säger upp avtalet upphör det att gälla senast när den som flyttar in efter dig tecknar ett eget avtal för adressen. Om du själv har sagt upp ditt gamla elavtal men den som flyttar in efter dig inte har tecknat ett nytt avtal för adressen, bryts strömmen på adressen.

Vanligtvis ingenting. Men om den som flyttar in efter dig inte har tecknat ett eget avtal för adressen, blir du tvungen att betala för personens elanvändning ända tills du säger upp avtalet eller tills personen tecknar ett eget elavtal för adressen.

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan för ditt elavtal, så fortsätter vi ditt tidsbundna avtal på din nya adress till samma pris ända tills avtalsperioden går ut. Du kan flytta elavtalet till en ny adress med blanketten eller genom att ringa flyttelefonen 09 617 8020.

När du gör flyttanmälan för ditt elavtal på blanketten gör vi upp ett avtal för den nya adressen som motsvarar ditt nuvarande avtal.


Om du vill byta elprodukt ska du välja en lämplig produkt i vårt sortiment. Fyll i beställningsblanketten och kryssa för att det är fråga om flyttning. Du kan också ringa flyttelefonen.

När du har skickat in din flyttanmälan för ditt elavtal via vår blankett och klickat på Skicka kommer du till en sida som bekräftar att dina uppgifter har tagits emot. När din beställning har trätt i kraft får du dessutom meddelande om saken via e-post.

Annat att tänka på inför flytten

Använd piltangenterna för att ändra frågan. Du kan öppna och stänga svar med mellanslagstangenten.

Via Postens tjänst kan du göra anmälan till Posten och Magistraten samtidigt.

www.muuttoilmoitus.fi

Kom ihåg att meddela disponenten i både ditt gamla och nya bostadsbolag att du ska flytta.

Många företag får den nya adressen från befolkningsdatasystemet, men det är bra att försäkra sig om saken genom att dessutom meddela varje företag separat. På Befolkningsregistercentralens webbplats kan du kontrollera vilka alla som får automatisk information om adressändringar.

Flyttfirmorna har alltid fullt upp i månadsskiftet och därför lönar det sig att vara ute i god tid.

Det kan krävas besök av en montör för att koppla in din internetförbindelse, och därför ska du i god tid meddela din tjänsteleverantör om flytten.

Se till att din hemförsäkring är tillräcklig också för ditt nya hem.

Om du flyttar till ett småhus ska du se till att det finns avtal om vattenleverans och avfallshantering. I Helsingfors ska du teckna avtal om överföring av fjärrvärme eller försäkra dig om att du har ett lämpligt elavtal.

I bostadsbolag ska disponenten underrättas om större renoveringar. Om du äger din bostad är det tillåtet att måla och tapetsera väggarna, men i en hyreslägenhet måste du särskilt komma överens om saken med din hyresvärd.