Fjärrvärmeutrustning och underhåll

Värme levereras till fjärrvärmekunderna med hjälp av varmvatten som cirkulerar i Helens fjärrvärmenät. Kundens fjärrvärmeutrustning fördelar denna värme till fastigheten. På den här sidan hittar du en visualisering av fjärrvärmeutrustningens delar samt anvisningar för justeringen av fjärrvärmeutrustning och deras energieffektiva användning.

Fjärrvärmeutrustning i kundens fastighet

Utrustningen i värmedistributionscentralen är vanligen hållbar och kräver inget särskilt underhåll. Det lönar sig att regelbundet övervaka fastighetens reglageutrustning och uppvärmning genom att kontrollera temperaturen på inkommande och utgående vatten i uppvärmningsnätet vid olika utomhustemperaturer. Genom att säkerställa att värmedistributionsutrustningen är korrekt justerad och i gott skick minskar du fastighetens energiförbrukning och kan också påverka din värmefaktura.

Fjärrvärmeutrustningen i fastigheten delas in i apparater som ägs av värmeleverantören och apparater som ägs av kunden.

Vanliga frågor om fjärrvärme i småhus

Använd piltangenterna för att ändra frågan. Du kan öppna och stänga svar med mellanslagstangenten.

Det lönar sig att regelbundet kontrollera fjärrvärmeutrustningens funktion. Utrustningens skick bör kontrolleras visuellt vartannat år. För utrustning som är äldre än 15 år är det bra att kontrollera dess skick varje år, och efter 25 år rekommenderar vi att utrustningen byts ut helt och hållet.

Om du vill kan du titta på Finska Energiindustrins video om fjärrvärmeutrustningens funktion på YouTube.

Temperaturen på inkommande fjärrvärmevatten varierar mellan 65 °C och 115 °C. Fjärrvärmevattnets temperatur beror på utomhustemperaturen.

Fjärrvärmevattnet är grönt. Det färgas grönt med livsmedelsgodkänt färgämne så att det är lättare att upptäcka eventuella läckor och rör- eller utrustningsbrott. Om du är fjärrvärmekund och upptäcker att det kommer grönt vatten ur duschen eller kranen, lönar det sig att genast kontakta vår kundtjänst eller vår feljour.

Ja. I lokaler som värms upp med värmepump kan radiatortermostaterna justeras nedåt så att man uppnår den önskade inomhustemperaturen.

Helen ansvarar för följande i kundens fastighet:

1. Rör för inkommande fjärrvärmevatten
2. Rör för utgående fjärrvärmevatten
3. Värmeleverantörens huvudavstängningsventiler
4. Flödesgivare
5. Filter mot föroreningar
6. Värmemängdsräknare
7. Temperaturgivare för fjärrvärme

Temperaturgivaren, värmemängdsräknaren och flödesgivaren utgör mätarcentralen som mäter den vattenmängd som cirkulerar genom kundens fjärrvärmeutrustning och beräknar mängden fjärrvärmeenergi som fastigheten förbrukar.

Filtrets uppgift är att filtrera bort eventuella föroreningar från fjärrvärmevattnet och förhindra att de kommer in i kundens fjärrvärmeutrustning.

Kundens fjärrvärmeutrustning:

8. Reglagecentral
9. Ventil för sommarstängning
10. Uppvärmningens reglerventil
11. Tappvattnets reglerventil
12. Kundens huvudavstängningsventiler
13. Säkerhetsventil
14. Expansionskärl
15. Uppvärmningens värmeväxlare
16. Tappvattnets värmeväxlare
17. Tappvarmvatten
18. Kallvatten
19. Pump
20. Uppvärmningsnät
21. Påfyllningsventil
22. Utomhustemperaturgivare
23. Tryck- och temperaturmätare

Värmeväxlaren är utrustningens centrala del. Fjärrvärmevattnet avger värme i värmeväxlaren till fastighetens uppvärmningsnät och tappvarmvatten samt till ventilationens värmekrets.

Primär- och sekundärsidan

Fjärrvärmeutrustningen i kundens fastighet är uppdelad i en primärsida och en sekundärsida. Primärsidan omfattar rörsystem och utrustning där fjärrvärmevatten flödar eller som påverkas av fjärrvärmenätets tryck. Sekundärsidan däremot omfattar rörsystem och utrustning där vattnet som värmts upp i värmeväxlaren flödar eller som påverkas av dess tryck.

Mer information

Med avkylning avses temperaturskillnaden mellan det inkommande och det utgående fjärrvärmevattnet. Vattnet som flödar genom kundens fjärrvärmeväxlare kyls med växlaren när det avger värme till vattnet i fastighetens nät.

Sommartid är 15–30 °C en bra avkylning. Då behövs det värme endast för att värma tappvattnet och temperaturskillnaden är som minst.

Under kalla vintrar kan avkylningen uppgå till 50–70 °C, tillfälligt upp till 80 °C beroende på byggnadens husteknik.

En mycket hög temperatur på utgående fjärrvärmevatten, dvs. liten avkylning, tyder på att reglerventilerna på primärsidan inte fungerar som de ska. Då flödar fjärrvärmevattnet genom värmeväxlarna med onödigt hög temperatur, vilket medför energisvinn och kan utgöra en olycksrisk i form av överhettat tappvarmvatten.

Vid behov får du hjälp med justering och underhåll av kundens utrustning från ett servicebolag för reglageutrustning eller från en av Helen godkänd fjärrvärmeentreprenör som kontrollerar och reparerar den defekta utrustningen.

Temperaturen på inkommande fjärrvärmevatten varierar enligt utomhustemperaturen mellan 65 och 115 grader. Ju kallare det är ute, desto varmare är fjärrvärmevattnet.

Om du upptäcker att temperaturen på det inkommande fjärrvärmevattnet inte överensstämmer med grafen kan det bero på en fjärrvärmebyggplats i ditt område. Kontrollera om det pågår ett planerat driftavbrott i ditt område. Om det inte är fråga om ett planerat avbrott ska du kontakta vår tekniska kundtjänst för att utreda problemet.

Finsk Energiindustri rf har förnyat sin anvisning "Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet" (publikation K1/2021). Enligt anvisningen kommer temperaturen på inkommande fjärrvärmevatten att sänkas från 115 grader celsius till 90 grader. Detta kommer att skapa ett ännu mer energieffektivt fjärrvärmesystem i framtiden och bidra till omställningen till klimatneutralitet.

Elförbrukningen för fjärrvärmeutrustningens pumpar varierar avsevärt beroende på byggnadstyp, pumpstyrning och pumpens effekt. Nedan hittar du vägledande uppskattningar av elförbrukningen för pumpar i olika typer av byggnader i kilowattimmar per år:

Egnahemshus

· Elförbrukning för pumpar i egnahemshus: 170–500 kWh/a.

Radhus (5–15 bostäder)

· Sammanlagd elförbrukning för pumpar i radhus: 250–700 kWh/a.

Höghus (30–60 bostäder)

· Höghus med 1 värmekrets: 300–1 100 kWh/a.
· Höghus P+IV: 400–1 400 kWh/a.

Höghus (80–100 bostäder)

· Med radiatorkrets: 650–3 100 kWh/a.
· P+IV: 900–4 200 kWh/a.

I större bostadsfastigheter och affärslokaler kan pumpstyrningen också ha en betydande inverkan på elförbrukningen. Följande är exempel på de vanligaste sätten att styra pumpar:

  • Standardkurva
  • Relativt tryck
  • Konstanttryck
  • Konstantflöde
  • Konstanttemperatur

För mer information om pumpar och olika styrsätt kan du kontakta till exempel VVS-planeraren eller leverantörerna av utrustningen.

1. Månadsvärme hem (under 50 MWh/a)

Du kan påverka drifteffektens storlek genom att minska förbrukningen bl.a. genom att se till att värmedistributionsutrustningen är i bra skick och inställningarna i regleringskurvan är korrekta, samt med värmeförbrukningsvanor. Fjärrvärmeenergi förbrukas för uppvärmning av lokaler och tappvarmvatten.

Värmedistributionsutrustningens skick: Kontrollera att värmedistributionsutrustningen är i gott skick och fungerar korrekt. Regelbundet underhåll och regelbundna inspektioner bidrar till att hålla utrustningen effektiv. Vid behov kan VVS-experter hjälpa till med inspektion, underhåll och modifieringar av utrustningen.

Utrustningen byts vanligtvis ut med cirka 20–25 års mellanrum. Året då utrustningen installerades kan kontrolleras till exempel i kopplingsschemat
Regleringskurvans inställningar: Kontrollera och justera inställningarna för värmesystemets regleringskurva. Korrekta inställningar säkerställer att värmesystemet fungerar optimalt och förbrukar mindre energi.

Förbrukningsvanor: Ägna uppmärksamhet åt dina värmeförbrukningsvanor. Till exempel kan en sänkning av rumstemperaturen med en grad minska förbrukningen av värmeenergi med cirka 5 procent. Att minska förbrukningen av tappvarmvatten kan också minska energiförbrukningen avsevärt.
Prissättningen av drifteffekten och grundavgiften för småhus hittar du via denna länk.

Du kan följa förbrukningsuppgifterna för din fastighets fjärrvärme i Oma Helen. På sidan hittar du utöver förbrukningen även uppgifter om fastighetens nuvarande drifteffekt och grundavgift.

2. Månadsvärme fastighet

Du kan påverka din drifteffekt genom att spara värmeenergi via förbrukningsvanor och genom att se till att värmedistributionsutrustningen är i gott skick och att utrustningens regleringskurva är korrekt inställd.
Fjärrvärmeenergi används för ventilation och uppvärmning av lokaler och tappvarmvatten.

Vid förbrukning av fjärrvärme lönar det sig att ägna uppmärksamhet åt energibesparingar och tidpunkten för förbrukningen så att man undviker stora förbrukningstoppar. Med förbrukningstoppar för fjärrvärme avses dagar då användningen av fjärrvärme är större än i genomsnitt.

Det är möjligt att påverka drifteffekten under uppvärmningssäsongen med sin egen verksamhet och den största nyttan kan uppnås under uppvärmningstoppar. De viktigaste åtgärderna som den boende själv kan vidta för att påverka sin drifteffekt är följande:

Förbrukningsvanor: Ägna uppmärksamhet åt dina värmeförbrukningsvanor. Till exempel kan en sänkning av rumstemperaturen med en grad minska energiförbrukningen avsevärt.

Undvik förbrukningstoppar: Försök att tidsinställa värmeförbrukningen jämnt och undvika stora förbrukningstoppar. Till exempel lönar det sig att försöka schemalägga den största tappvarmvattenförbrukningen utanför köldtopparna.
Inspektioner och justeringar som utförs före uppvärmningssäsongen kan förbättra utrustningens prestanda och minska den drifteffekt som krävs.

Åtgärderna nedan kan vid behov genomföras i samarbete med fastighetsskötseln eller VVS-planeraren/entreprenören.

Värmedistributionsutrustningens skick: Kontrollera att värmedistributionsutrustningen är i gott skick och fungerar korrekt. Regelbundet underhåll och regelbundna inspektioner bidrar till att hålla utrustningen effektiv. Utrustningen byts vanligtvis ut med cirka 20–25 års mellanrum. Året då utrustningen installerades kan kontrolleras till exempel i kopplingsschemat.

Regleringskurvans inställningar: Kontrollera och justera inställningarna för värmesystemets regleringskurva. Korrekta inställningar säkerställer att värmesystemet fungerar optimalt och förbrukar mindre energi

Justering av radiatornätverk: Vi rekommenderar att du kontrollerar radiatornätverkets funktion innan uppvärmningssäsongen börjar. Genom att göra nödvändiga justeringar samt balansera och lufta nätverket kan man eventuellt sänka temperaturen på vattnet som leds in vid kallt väder.

Övriga uppvärmningsnät: I fastigheter med ventilation eller golvvärmenät är det bra att före uppvärmningssäsongen kontrollera att även dessa fungerar. Även för dessa system kan till exempel luft som finns kvar i nätverket ha en kraftig inverkan på uppvärmningens funktion. Det är viktigt att balansera och lufta nätverket för att uppnå den största nyttan.

Prissättningen av drifteffekten och grundavgiften för husbolag hittar du via denna länk.

Du kan följa förbrukningsuppgifterna för din fastighets fjärrvärme i Yritys Helen. På sidan hittar du utöver förbrukningen även uppgifter om fastighetens nuvarande drifteffekt och grundavgift.

I nyare fjärrvärmesystem sköter automatiken avstängningen av radiatornätverk och andra värmenät på sommaren genom att styra reglerventilerna utifrån medeltemperaturen. Det är bra att "stimulera" cirkulationspumparna i värmekretsarna till exempel ungefär en gång i veckan. Pumpen kan ställas in så att den startar automatiskt till exempel för 10–15 minuter för att förhindra att den blir smutsig/beckig eller rostar fast. Det bästa är att låta systemet sköta dessa uppgifter.

Om automatik inte är tillgänglig i höghus och affärslokaler, sköts styrningen av sommarstängningsventilerna i regel av fastighetsskötseln. I egnahems- eller radhus ansvarar fastighetsägaren för sommarstängningen. Om du vill säkerställa att fjärrvärmevatten inte används för uppvärmning under sommaren, ska du stänga sommarstängningsventilerna för sommarmånaderna. Detta påverkar inte uppvärmningen av tappvatten.

Även ovan nämnda ”stimulans” av cirkulationspumpen är fastighetsägarens ansvar. För att förhindra att fällning ansamlas och att pumpen fastnar lönar det sig att starta pumpen för en liten stund några gånger under sommaren. Dessutom är det bra att öppna radiatortermostaterna då och då.
Det är viktigt att komma ihåg att tappvarmvatten inte får omjusteras.

Vattentemperaturen i nätet ska vara 55–58 °C och tappvarmvattencirkulationen ska alltid fungera normalt (i gamla fastigheter kan tappvattencirkulationens returtemperatur också vara minst 50 °C). Syftet med detta är att förhindra bildning av legionellabakterier i tappvattennätet.

Vattnet i fjärrvärmenätet har färgats grönt så att man ska kunna upptäcka rörläckor och eventuella utrustningsbrott så snabbt och enkelt som möjligt. Om du upptäcker läckage i värmedistributionscentralen ska du meddela fastighetsskötseln om detta eller kontakta VVS-entreprenören.
Det är möjligt att det kommer grönt vatten från blandaren. Detta kan innebära läckage i tappvattenväxlaren och att fjärrvärmevattnet blandas in i tappvattennätet.

Du kan använda vattnet för att tvätta dig, men du bör undvika att använda varmt vatten som hushållsvatten. Du kan dricka kallt vatten som vanligt från kranen om du låter vattnet rinna en stund. Kom ihåg att man som hushålls- och dricksvatten alltid annars också ska använda enbart kranvatten som man låtit rinna som kallt.

Grönt tappvarmvatten ska inte användas vid matlagning. Du kan dock duscha som vanligt. Du kan också använda disk- och tvättmaskinen som normalt, eftersom de vanligen själv värmer upp sitt tappvatten.
Kontakta fastighetens servicebolag eller VVS-entreprenören för att byta ut växlaren.

Ta kontakt

Vi hjälper dig gärna med frågor om byte av utrustning och användning av fjärrvärme.

Ta kontakt