Nyhet / 12.6.2018

Helsingfors får landets första solpanelbänkar

Helen förser Helsingfors med fem solpanelbänkar som kan användas för att ladda elcykeln eller mobilen. Bänkarna placeras ut vid Slakthuset, i Fiskehamnen och på Salutorget och är de första i sitt slag i Finland.

Mitt i solbänken finns en solpanel som man kan sitta på. På bänken kan man ladda sin apparat också när solen inte skiner, eftersom elen som solpanelen producerar lagras i ett batteri i bänken. Bänken har två USB-uttag och två 230 volts uttag. 

Två solbänkar placeras vid Slakthuset, två vid Bjälkkajen i Fiskehamnen och en på Salutorget framför Allas Sea Pool.

– Bänkarnas placering bestämdes i samråd med Helsingfors stads projekt Fiskehamnen. Fiskehamnen valdes som en av platserna eftersom området är en galjonsfigur för den smarta staden, där man tillsammans med stadsborna gör pilotförsök med smarta lösningar som underlättar boendet och förbättrar livskvaliteten, berättar projektchef Kristiina Siilin på Helen. 

Aurinkopaneelipenkki

Bänkarna är skyddade mot ofog; bl.a. har de ett plexiglas som skyddar panelen och ser till att bänken inte blir för het att sitta på t.ex. i shorts.

Helens Miljöpennikunder har bidragit till att möjliggöra solbänkarna. Syftet med Miljöpenniprodukten är att särskilt inrikta medel på utbyggnad av sol- och vindkraft.

Bänkarna är en del av EU-projektet mySMARTLife. Ett av målen för projektet är att stödja renare resor för stadsborna. Helen skaffade solbänkarna i samarbete med MH-Wheels, som är holländska Ecotaps representant i Finland.

Fakta

  • Solbänkens modell: Ecotap Solar Bench 
  • Solpanelens effekt: cirka 250 Wp (watt peak) 
  • Batteriets storlek: cirka 230 Ah (amperetimmar) 
  • Bänkens vikt: 800 kg 
  • Solpanelbänkarna är de första i Finland.   

Solbänkarna är en del av ett projekt som har fått finansiering ur Europeiska unionens forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020 enligt finansieringsprogram Nr 731297.

 

Läs mer om ämnet

Solenergi Smarta lösningar