Uutinen / 12.6.2018

Ensimmäiset aurinkopaneelipenkit Helsinkiin

Helen toi Helsinkiin viisi aurinkopaneelipenkkiä, joissa voi ladata sähköpyörän tai mobiililaitteen. Penkit sijoitetaan Teurastamolle, Kalasatamaan ja Kauppatorille, ja ne ovat ensimmäiset laatuaan Suomessa.

Aurinkopenkissä on keskellä aurinkopaneeli, jonka päällä voi istua. Penkissä voi ladata laitettaan silloinkin, kun aurinko ei paista, sillä aurinkopaneelin tuottama sähkö varastoituu penkissä olevaan akkuun. Penkissä on kaksi USB-pistoketta ja kaksi 230-volttista pistoketta.

Kaksi aurinkopenkkiä sijoitetaan Teurastamolle, kaksi Kalasataman Parrulaiturille ja yksi Allas Sea Poolin eteen Kauppatorille.

- Penkkien sijainnit on suunniteltu yhteistyössä Helsingin kaupungin Kalasatama-projektin kanssa. Kalasatama valikoitui yhdeksi paikaksi penkeille, sillä alue on älykkään kaupungin keulakuva, missä pilotoidaan yhdessä kaupunkilasten kanssa asumista helpottavia ja elämän laatua parantavia älykkäitä ratkaisuja, kertoo projektipäällikkö Kristiina Siilin Helenistä.

Aurinkopenkki Teurastamolla


Penkit on suojattu ilkivallalta; mm. pleksi suojaa paneelia ja varmistaa, että penkki ei ole liian kuuma istua esim. shortsit jalassa.

Aurinkopenkkien mahdollistajia ovat Helenin Ympäristöpenni-asiakkaat. Ympäristöpenni-tuotteen tavoite on kohdentaa varoja erityisesti aurinko- ja tuulivoiman lisärakentamiseen.

Penkit ovat osa mySMARTLife-EU-hanketta. Yhtenä hankkeen tavoitteena on tukea kaupunkilaisten puhtaampaa liikkuvuutta. Helen hankki aurinkopenkit yhteistyössä hollantilaisen Ecotapin Suomen-edustajan MH-Wheelsin kanssa.


Faktat

  • Aurinkopenkin malli: Ecotap Solar Bench
  • Aurinkopaneelin teho: noin 250 Wp (wattipiikkiä)
  • Akun koko: noin 230 Ah (ampeerituntia)
  • Penkin paino: 800 kg
  • Aurinkopaneelipenkit ovat ensimmäiset Suomessa.

Aurinkopenkit ovat osa hanketta, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta rahoitussopimuksen No 731297 mukaisesti.

 

 

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia Älykkäät ratkaisut