Nyhet / 9.8.2018

Rekordmycket solkraft från Helens kraftverk

I år har Helens egna solkraftverk i Stensböle och Södervik producerat rekordmycket solkraft ända sedan mars. Maj har i flera års tid varit den produktivaste månaden för solkraftverken.

Även om årets rekord för antalet varma dagar i rad i Finland sattes i juni-juli, inföll de produktivaste dagarna för solkraftens del i maj. Då producerade Helens solkraftverk i Stensböle över 158 000 kilowattimmar solkraft, vilket är den största månadsproduktionen i kraftverkets hela historia.

Under juli månad producerades 140 000 kilowattimmar, vilket är 13 procent mer än under juli månad i fjol. Produktionsvolymen var emellertid mindre i juli jämfört med juni och maj.

- I sommar har solen gynnat både semesterfirare och solkraftsproducenter jämfört med fjolårets sommar som regnade bort. Men i juli blev lufttemperaturen så hög att panelerna värmdes upp, vilket försämrade deras verkningsgrad. Av den här orsaken är maj den bästa sommarmånaden med tanke på produktion av solkraft, säger produktchef Krista Jaatinen på Helen.

Helens panelbokningskoncept modell för andra

När Söderviks solkraftverk blev färdigt var Helen först i Finland med att lansera ett koncept där kunderna kan boka en egen solpanel. Senare har konceptet också spritt sig till andra delar av landet. Också Stensböle kraftverk fungerar enligt samma princip. Genom att boka en egen panel kan vem som helst bli solkraftsproducent mot en månadsavgift.

Produktionssiffror från Stensböle i realtid

Produktionssiffror från Södervik i realtid

Fakta:

Stensböle solkraftverk

  • Stensböle solkraftverk togs i drift 2016

  • Solpaneler 2992 st., effekt 850 kWp

Söderviks solkraftverk

  • Takpanelerna på Söderviks solkraftverk togs i drift 2015, väggpanelerna 2018

  • Takpaneler: solpaneler 1194 st., effekt 340 kWp

  • Väggpaneler: solpaneler 84 st., effekt 24 kWp, inverkan på hela Söderviks kraftverks produktion + 5 %

Läs mer om ämnet

Företag Klimatneutralitet Solenergi