Uutinen / 9.8.2018

Helenin voimaloista ennätysmäärä aurinkosähköä

Tänä vuonna aurinkoa on saatu talteen Helenin omissa aurinkovoimaloissa Kivikossa ja Suvilahdessa ennätysmäärä jo maaliskuusta lähtien. Usean vuoden ajan tuottoisin kuukausi aurinkovoimaloissa on ollut toukokuu.

Vaikka hellepäivien ennätysputki tehtiin tänä vuonna Suomessa kesä-heinäkuussa, tuottoisimmat päivät aurinkosähkössä osuivat toukokuulle. Tuolloin Helenin Kivikon aurinkovoimalassa tuotettiin aurinkosähköä yli 158 000 kilowattituntia, joka on voimalan koko historian suurin kuukausituotanto.

Helteisen heinäkuun tuotantomäärä oli 140 000 kilowattituntia, 13 prosenttia enemmän viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. Heinäkuun tuotantomäärä jäi kuitenkin kesä- ja toukokuusta.

- Aurinko on tänä kesänä hellinyt niin lomalaisia kuin aurinkosähkön tuottajiakin sateiseen viime kesään verrattuna. Heinäkuussa ilmalämpötilat nousivat kuitenkin jo niin korkeiksi, että paneeleiden hyötysuhde laski niiden lämpenemisen vuoksi. Tästä syystä toukokuu on kesäkuukausista aurinkotuotannon puolesta parhain, kertoo tuotepäällikkö Krista Jaatinen Helenistä.

Helenin nimikkopaneelikonsepti mallina muille

Helen lanseerasi Suvilahden aurinkovoimalan valmistuessa ensimmäisenä Suomessa nimikkopaneelikonseptin, joka on nyt levinnyt myös muualle Suomeen. Myös Kivikon voimala toimii nimikkopaneeliperiaatteella. Nimikkopaneelin vuokraamalla kuka tahansa voi ryhtyä aurinkosähkön tuottajaksi kuukausimaksulla.

Kivikon reaaliaikaiset tuotantotiedot

Suvilahden reaaliaikaiset tuotantotiedot

Faktat:

Kivikon aurinkovoimala

  • Kivikon aurinkovoimala otettiin käyttöön vuonna 2016
  • Aurinkopaneeleita 2992 kpl, teho 850 kWp

Suvilahden aurinkovoimala

  • Suvilahden aurinkovoimalan kattopaneelit otettiin käyttöön vuonna 2015, seinäpaneelit vuonna 2018
  • Kattopaneelit: aurinkopaneeleita 1194 kpl, teho 340 kWp
  • Seinäpaneelit: aurinkopaneeleita 84 kpl, teho 24 kWp, vaikutus koko Suvilahden voimalan tuotantoon + 5 %