Artikkeli / 6.10.2022

Energiankäyttö vaikuttaa merkittävästi taloyhtiön hoitovastikkeeseen - Näin taloyhtiö voi saavuttaa lämmityskuluissa jopa 60 prosentin säästöt

Energiakulut lohkaisevat taloyhtiön hoitovastikkeesta lähes kolmanneksen. Jokainen asukas voi vaikuttaa lämmityskuluihin omilla arjen valinnoillaan. Joskus taas taloyhtiön kannattaa toteuttaa kattavampi urakka, Energiaremontti, jotta taloyhtiön energia-asiat saadaan kerralla kuntoon. Energiaremontin avulla erään helsinkiläisen taloyhtiön lämmityskulut laskivat 64 % ja hoitovastike 24 %.

Teksti: Marjukka Puolakka

Energiaremontin hyödyt taloyhtiölle:

  • Hoitovastike pienenee
  • Asumismukavuus paranee
  • Kiinteistön arvo nousee
  • Päätöksenteko helpompaa vs. yksittäiset ja monet remontit
  • Säästöt energiakustannuksiin
  • Alemmat päästöt

Tutustu Helenin tarjoamaan Energiaremonttiin

Taloyhtiön energiakulujen muodostuminen ja niihin vaikuttaminen

Energia-asiat ovat nyt monissa taloyhtiöissä tapetilla, kun energian hinnat ovat korkealla, talvi tekee tuloaan ja asukkaat ovat huolissaan yhtiövastikkeen korotuksista. Kiinteistön hoito- ja ylläpitokuluja kattavan hoitovastikkeen lisäksi yhtiövastike sisältää usein rahoitusvastikkeen.

Taloyhtiössä lämmityskulut muodostavat hoitovastikkeesta tyypillisesti 20-25 prosenttia. Mitä korkeampi huonelämpötila ja mitä enemmän lämmintä vettä käytetään, sitä suurempi hoitovastike.

”Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella vastaa noin viiden prosentin säästöä lämmityskuluissa. Huoneistojen lisäksi muutoksia voidaan tehdä yleisissä tiloissa ja esimerkiksi, porrastilojen lämpötila voi olla useitakin asteita huonelämpötiloja matalampi”, kertoo Helenin tuotepäällikkö Johannes Isohookana.

Osa lämpöenergiasta kuluu veden lämmitykseen. Lämmintä vettä kuluu paljon suihkussa, joten lyhyemmät suihkuajat säästävät selvästi energiaa. Taloyhtiö voi ryhtyä toimiin vaihtamalla kaikki vesikalusteet pienemmän virtaaman laitteisiin. Huoneistokohtaiset vesimittarit ovat hyvä kannustin oman vedenkäytön tarkkailuun.

Taloyhtiössä kiinteistösähkön kulut muodostavat hoitovastikkeesta tyypillisesti 3-6 prosenttia.

”Taloyhtiön kiinteistösähkölaskua pienentää merkittävästi se, että turhat saunatunnit karsitaan pois ja saunan lämpötila pidetään 70-80 asteessa. Ja jos ledit eivät vielä valaise yhteistiloja, on nyt aika siirtyä niiden käyttöön”, Isohookana sanoo.

Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen estää lämpöhukkaa. Energiaa ei kannata päästä harakoille myöskään ilmanvaihdon kautta. Ilmavaihdon ei tule jatkuvasti olla täysillä, vaan tehostettu ilmanvaihto voidaan automaattisäädöillä rajata esimerkiksi aamu- ja iltatunteihin, jolloin kodeissa on paljon ruuanlaittoa ja muutakin puuhastelua.

Energia-asiat kerralla kuntoon

Päivittämällä uudempiin lämmitysratkaisuihin, taloyhtiö voi saada säästöä. Samalla kannattaa tarkastaa taloyhtiön energiaratkaisut kokonaisuutena. Energiaremontti on Helenin avaimet käteen -kokonaisratkaisu, jolla taloyhtiön energia-asiat hoidetaan kerralla kuntoon. Helenin asiantuntijat selvittävät, mitkä ovat sinun taloyhtiöllesi parhaiten soveltuvat ja kustannustehokkaimmat vaihtoehdot Energiaremontin toteuttamiseen. Katso Helenin webinaari taloyhtiön kustannusten pienentämisestä.

"Energiaremontti laski taloyhtiön lämmityskustannuksia 64 prosenttia ja hoitovastiketta 24 prosenttia."

Energiaremontti suunnitellaan aina taloyhtiökohtaisesti ja voi tarkoittaa esimerkiksi kaukolämmön vaihtamista maalämpöön tai nykyisen lämmityksen tehostamista poistoilmalämpöpumpuilla. Samalla voidaan myös asentaa taloyhtiölle oma aurinkovoimala ja rakentaa sähköautojen latauspisteet. Oman aurinkovoimalan tuottama sähkö voidaan hyödyntää maalämmön hyväksi, jolloin takaisinmaksuaika lyhenee.

Kaikkien parannusten/urakoiden niputtaminen yhteen remonttiin lisää kustannustehokkuutta, helpottaa taloyhtiön päätöksentekoa ja vähentää erillisistä remonteista asukkaille aiheutuvia häiriöitä.

Lämmitys, sähköautojen lataus ja aurinkovoimala vaikuttavat kaikki kiinteistöön tarvittavaan sähköliittymän kokoon. Energiaremontin yhteydessä nämä kaikki osa-alueet huomioidaan kerralla ja sähköpääkeskus sekä kiinteistökeskus päivitetään kokonaisuuteen sopivaksi.

”On järkevää mitoittaa sähköliittymän kapasiteetti kerralla riittäväksi ja päivittää sähköjärjestelmä myös tulevaisuuden tarpeisiin. Liittymän päivitys vaatii usein kaivuutöitä, joita tehdään myös maalämmön ja sähköautojen latauspisteiden asentamisen yhteydessä. Kun remontit tehdään yhdessä, avataan piha vain kerran”, toteaa Isohookana.

Energiaremontti laski hoitovastiketta 24 prosenttia

Helsinkiläinen taloyhtiö päivitti Energiaremontissa vuonna 1972 rakennettujen kiinteistöjensä energiaratkaisut kerralla 2020-luvulle ja varautui myös tuleviin tarpeisiin.

”Lämmitysjärjestelmä uusittiin maalämpöön, jonka valvonnan ja huollon taloyhtiö ulkoisti Helenille. Katolle asennettiin ostosähkön tarvetta vähentävä aurinkovoimala. Pihan kaikille autopaikoille asennettiin sähköauton latausvalmius ja osaan paikoista asennettiin latauslaitteet”, sanoo Helenin tuotekehityspäällikkö Minna Hellström.

Energiaremontti laski taloyhtiön lämmityskustannuksia 64 prosenttia. Hoitovastike aleni 24 prosenttia, kun ilman remonttia sitä olisi jouduttu nostamaan 22 prosenttia (1 €/m2 kuukaudessa).

"Mitä suurempi taloyhtiö, sitä suuremmat säästöt Energiaremontilla voidaan saavuttaa."

Toisen Helsingissä sijaitsevan taloyhtiön kaukolämpöjärjestelmä vaihdettiin Energiaremontissa neljään maalämpökaivoon sekä poistoilman hyödyntämiseen lämmön talteenotolla. Sähköä saadaan nyt omasta aurinkovoimalasta. Helen huolehtii maalämpöjärjestelmästä, valvonnasta, huollosta ja Helenin Kiinteistövahti asuntojen olosuhteiden hallinnasta. Energiaremontti laski taloyhtiön lämmityskustannuksia 60 prosenttia ja hoitovastiketta 16,5 prosenttia.

Energiaremontti pienentää hoitovastiketta, mutta kasvattaa investointina rahoitusvastiketta. Lähtökohtana on aina, että yhtiövastike ei nouse vaan parhaassa tapauksessa jopa laskee.

Mitä suurempi taloyhtiö, sitä suuremmat säästöt Energiaremontilla voidaan saavuttaa. Lue täältä, minkälaisille taloyhtiöille Energiaremontti sopii ja miksi.

”Energiaremontti lisää asumismukavuutta ja nostaa kiinteistön arvoa, kun pihalla voi ladata sähköautoja, ja katolla on oma aurinkovoimala ja maasta saadulla energialla lämmitetään kiinteistö. Pienempi hoitovastike puolestaan houkuttaa tulevia asunnon ostajia. Energiaremontti on myös asumisen päästöjä selkeästi vähentävä ilmastoteko”, Hellström sanoo.

Testaa tietosi Energiaremontista ja opi lisää! 

Kiinnostuitko Energiaremontista taloyhtiöönne? Sen avulla taloyhtiön energia-asiat hoituvat kerralla kuntoon avaimet käteen -palvelulla ja kustannukset alenevat.

Lue lisää Energiaremontista

Lataa Energiaremontin ostajan opas