Uutinen / 29.8.2018

Sinnemäki vihki käyttöön Helenin maanalaisen lämpö- ja jäähdytyslaitoksen

Apulaispormestari Anni Sinnemäki vihki tänään käyttöön Helenin maanalaisen lämpö- ja jäähdytyslaitoksen, joka sijaitsee Esplanadin alla. Laitoksen isoilla lämpöpumpuilla tuotetaan kaukolämpöä ja -jäähdytystä.

KeX - vihkiäiset

Esplanadin lämpöpumppulaitoksen rakentaminen aloitettiin keväällä 2017. Laitos on ollut käytössä alkukesästä saakka, ja tänään se vihittiin käyttöön virallisesti.

Lämpöpumppulaitos sijaitsee Esplanadin puiston alla noin 50 metrin syvyydessä. Sen yhteydessä sijaitsee myös jättimäinen, 25 miljoonan litran kylmävesivarasto. Yhdessä ne muodostavat maanalaisen Esplanadin lämpö- ja jäähdytyslaitoksen.

- Hukkalämpöä hyödyntävä jäähdytyslaitos vähentää Helsingin riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, kuten kivihiilestä ja ottaa askeleen kohti kestävämpää energiantuotantoa ja energiansäästöä. Tällainen kiertotalous sopii hyvin maailman toimivimmalle kaupungille, ja se tukee hyvin Helsingin kunnianhimoista hiilineutraaliustavoitetta, sanoi apulaispormestari Anni Sinnemäki vihkiäispuheessaan.

- Kun ilmasto lämpenee ja jäähdytyksen tarve lisääntyy myös Suomessa, ainoa kestävä tapa on käyttää viilennykseen hukkalämpöä. Kuluneen kesän hellepäivien myötä jäähdytyksen tarve huomattiin niin helsinkiläisissä kodeissa kuin työpaikoillakin, sairaaloista puhumattakaan. Kaukojäähdytys on viisas tapa viilentää, kun sen avulla saadaan kiinteistöjen hukkalämmöt kierrätettyä hyödynnettäväksi kaukolämpöverkossa, Sinnemäki totesi.

- Helenin tavoitteena on ilmastoneutraali energiantuotanto, ja tämä uusi lämpöpumppulaitos on yksi tärkeä askel tavoitetta kohti. Olemme yksi Suomen suurimmista investoijista ja tulemme seuraavan 10 vuoden aikana investoimaan noin puoli miljardia euroa, kun siirrymme kivihiilestä biopolttoaineisiin, hukkalämpöjen hyödyntämiseen sekä toivottavasti myös muihin, uusiin päästöttömiin energiaratkaisuihin, sanoi toimitusjohtaja Pekka Manninen vihkiäispuheessaan.

 

FAKTAT

Esplanadin lämpö- ja jäähdytyslaitos

  • Kaksi uutta lämpöpumppua: 2 x 11 MW lämpöä ja 2 x 7,5 MW jäähdytystä.
  • Lämpöpumput kasvattavat Esplanadin lämpö- ja jäähdytyslaitoksen jäähdytystehon yhteensä 50 megawattiin (uudet lämpöpumput 15 MW ja olemassa oleva kylmävesivarasto 35 MW).
  • Lämpöpumppujen toimittaja on Johnson Controls Finland Oy.
  • Kokonaisinvestoinnin arvo on yli 10 miljoonaa euroa.
  • Helenillä on nyt kaksi isoa maanalaista lämpöpumppulaitosta, joissa tuotetaan kaukolämpöä ja -jäähdytystä; laitokset sijaitsevat Esplanadilla ja Sörnäisissä

Lue lisää aiheesta

Lämpö Yritykset