Energiansäästöä lapsiperheessä
Energia-asiantuntija vieraili Lähiömutsi-bloggaaja Hanne Valtarin nelihenkisen perheen kotona. Kodin suurimmat sähkösyöpöt löytyivät kylpyhuoneesta.
Essuun pukeutunut neljävuotias tyttö sekoittaa innokkaasti kaurakeksitaikinaa Hanne Valtarin mittaillessa aineksia joukkoon. Kaksi vuotta nuorempi kuopus seuraa äidin ja siskon touhuja vierestä, mutta tyytyy kokkailuun leikkikeittiössä. Tavallisesti keittiössä häärii Valtarin mies, mutta leipominen on äidin ja esikoisen yhteinen juttu.
”En ole oikein leikkijätyyppiä, joten leipominen on meille molemmille mielekästä yhdessä tekemistä”, Lähiömutsi-bloggari ja yrittäjä sanoo nostellessaan taikinanokareita pellille.
Herttoniemessä sijaitseva koti on pieni ja persoonallinen, 57 neliöön on mahdutettu kaikki, mitä nelihenkinen perhe tarvitsee. Läpitalon kaksion ikkunoista avautuu näkymä lenkkipoluille ja metroradalle, jota pitkin hurauttaa Helsingin keskustaan kymmenessä minuutissa. Kesällä matkat taittuvat sähköpyörällä, jonka kyydissä kulkevat niin lapset kuin kauppakassitkin.
Leipomisen lisäksi Valtarin perhe viettää mielellään yhdessä aikaa retkeilemällä ja kesäisin kaupunkiviljelmillä Suvilahdessa.
”Kaupunkiviljely on meidän perheen yhteinen harrastus. Se on lapsille aivan ihanaa, kun saa istuttaa siemenet multaan ja kastella niitä omalla kastelukannulla”, Valtari sanoo.
Hanne Valtari saa Sari Loukasmäeltä vinkkejä Sävel Mobiilin käyttöön.
Sävel mobiili auttaa säästämään sähköä
Tänään Valtarin perheen pienessä keittiössä leipomispuuhia on seuraamassa myös energia-asiantuntija Sari Loukasmäki. Hän on tullut antamaan perheelle vinkkejä energiatehokkaampaan sähkönkäyttöön.
”Olen pitkään miettinyt, miten meillä on niin paljon isompi sähkölasku kuin muilla. Lasten synnyttyä laskut kasvoivat hurjasti”, Valtari sanoo.
Totuus perheen sähkönkulutuksesta selviää muutamalla napin painalluksella Sävel mobiili -palvelusta. Sävel mobiilin avulla oman kodin sähkön kulutusta voi seurata tunnin tarkkuudella.
”Seuraamalla omaa sähkönkulutusta on helpompi huomata asioita, jotka omassa kodissa vievät paljon energiaa. Kun asiat ovat tiedossa, niihin on helpompi puuttua”, Loukasmäki sanoo.
Valtarille palvelu ei ole ennestään tuttu. Loukasmäki näyttää, miten sähkönkulutusta pääsee seuraamaan puhelimesta käsin. Selviää, että Valtarin perheen viime vuoden sähkönkulutus oli 3 600 kilowattituntia. Valtarin korviin luku kuulostaa isolta, mutta Loukasmäki rauhoittelee.
”Kun verrataan muihin samankokoisissa kodeissa asuviin samantyyppisiin perheisiin, lukemat ovat usein tätä luokkaa.”
Päiväkohtaisesta seurannasta näkee nopeasti, että tässä perheessä aikaa vietetään paljon kotona. Valtari teki aiemmin töitä kotoa käsin, ja nyt mies on vuorostaan perhevapaalla.
”Monissa perheissä sähkönkäyttö painottuu iltoihin ja viikonloppuihin, koska perheet ovat päivisin menossa. Teillä käyttö on selvästi erilaista, koska täällä ollaan kotona arkipäivisinkin”, Loukasmäki sanoo.
Kun kauralastut on saatu taputeltua pellille, Valtari nostaa leipomukset kuumaan uuniin. Loukasmäki antaa Valtarille vinkkejä kiertoilmauunin käyttöön.
”Kiertoilmauunissa ruokaa kannattaa valmistaa useammalla eri tasolla samaan aikaan ja hyödyntää jälkilämpöä. Uuniruokien ja hiivaleivonnaisten kanssa uunin esilämmitystä ei välttämättä tarvita ollenkaan”, Loukasmäki kertoo.
”Ei vai? Minulle ei ole tullut mieleenkään laittaa ruokia kylmään uuniin”, Valtari hämmästelee.
Loukasmäki kehottaa Valtaria lisäksi pohtimaan, voisiko ruuanlaitossa lieden tai uunin käyttöä korvata silloin tällöin mikrolla. Valtari ei ihan heti lämpene ajatukselle, mutta lupaa harkita asiaa.
”Menen ruuanlaitossa aina maku ja nautinto edellä. Jos laitan lapsille esimerkiksi valmiita pinaattilättyjä, niin pyöräytän ne voissa pannulla mikron sijaan”, Valtari sanoo.
Kuivausrumpu pelasti arjen
Isoimman siivun tämän kodin sähkönkulutuksesta haukkaa pyykinpesu. Perheen kuopus käyttää kestovaippoja, minkä takia energiaa säästävät pesuohjelmat eivät tule kuuloonkaan, vaan pyykkiä pestään lähes aina korkeissa lämpötiloissa esipesun kera. Loukasmäki kehottaa Valtaria kiinnittämään huomiota siihen, että pestävät koneet ovat täysiä.
”Kyllä nämä lapset pitävät huolen siitä, että meillä ei vajaita koneita pestä”, Valtari sanoo nauraen.
Pyykinpesukoneen lisäksi kylpyhuoneessa energiaa vie myös kuivausrumpu, joka hankittiin perheen arkea helpottamaan kuopuksen synnyttyä.
”Kuivausrumpu on varmasti paras hankinta, minkä olemme tehneet. Sitä ennen meillä oli kuivausteline olohuoneessa jatkuvana sisustuselementtinä, ja kaikki ovenkarmit oli vuorattu pyykillä. Välillä asunnossa oli niin kosteaa, että ikkunat menivät huuruun”, Valtari kertoo.
Loukasmäki on samaa mieltä energiatehokkaan lämpöpumpulla toimivan kuivausrummun kannattavuudesta. Vaikka rummun käyttö korottaakin hieman sähkölaskua, se pienentää asunnon kokonaisenergiankulutusta huoneilmassa kuivaamiseen verrattuna.
Lattialämmitys kohdilleen
Kylpyhuoneessa keskustelu kääntyy nopeasti jalkojen alla aavistuksen lämpimältä tuntuviin lattialaattoihin. Niihin kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä jo parin kolmen neliön kokoisessakin kylpyhuoneessa lattialämmityksen muutaman asteen lämmön pudotus tekee pidemmällä aikavälillä tuntuvan eron sähkölaskuun.
Tässä kodissa kylpyhuoneeseen mennessä ei koskaan tiedä, onko vastassa jääkylmä vai suloisen lämmin lattia, sillä lämmitysnapin vääntely on perheen pienimpien mielipuuhaa. Valtari on viimeksi tänä aamuna laittanut lämmityksen päälle.
Loukasmäki varoittelee, että juuri lattialämmityksen turha säätely on energian hukkaan heittämistä. Kylpyhuoneen lattialämmitys kannattaisi laittaa pois päältä vain, kun kodista ollaan pidempään poissa.
”Lämmön tasoittuminen lattialaatoissa kestää usein päivän ajan, minkä takia on järkevämpää pitää koko ajan päällä kohtuullinen lämpö. Myös kylpyhuoneen ovi kannattaa pitää kiinni, ettei lämpö karkaa.”
”Minun pitää varmaan keksiä jotain säätönapin päälle, etteivät lapset pääse siihen käsiksi”, Valtari pohtii.
Loukasmäki ottaa laatasta pintalämpötilamittarilla lukemat, jotka näyttävät olevan samoilla paikkeilla huoneilman kanssa.
”Ihanteellinen lattialämmityksen lämpötila on pari astetta huoneilmaa lämpimämpi. Silloin lattia tuntuu neutraalin lämpöiseltä, sähkölasku pysyy kurissa ja kylpyhuoneen kosteusongelmatkin pysyvät poissa”, Loukasmäki neuvoo.
Kestävämpää sähköä
Valtarin perheeseen sähkö tilataan tuulisähkönä. Sähkön toimitustapa on luonnollinen valinta ekologisia elintapoja suosivalle perheelle. Kotiin tulee myös aurinkovoimalla tuotettua sähköä, sillä Hanne Valtari on vuokrannut Helsingin Kivikon aurinkovoimalasta oman aurinkopaneelin. Aurinkopaneelin tuottama sähkö vähennetään perheen sähkölaskusta vuokraa vastaan. Voimalan tuotantoa voi seurata reaaliajassa omasta puhelimesta.
”Aurinkosähkön tukeminen on helppo tapa olla mukana tukemassa uudenlaista vihreämmän sähkön tuotantoa.
On mielenkiintoista seurata, kuinka paljon sähköä paneeli pystyy tuottamaan Suomen olosuhteissa. Eihän tämä halvemmaksi tule, mutta maksan mielelläni hieman enemmän, jos sähkö on vähän kestävämmin tuotettua”, Valtari sanoo.
Keittiöstä tulvii herkullinen tuoksu. Valtari nostaa keltaisiksi paistuneet kauralastut uunista ja sammuttaa virran. Ensikerralla hän koittaa yhdistää leipomisen ruuanlaittoon Loukasmäen vinkkien mukaisesti, ja sämpylät hän laittaa jatkossa suoraan kylmään uuniin. Energianeuvojan käynti oli Valtarista hyödyllinen.
”Olin yllättynyt, miten samoilla linjoilla olimme asioista ja miten hyvällä mallilla sähkön käyttö meillä on. Sain monia hyviä vinkkejä ja nyt on taas enemmän intoa yrittää säästää sähköä”, Valtari sanoo.
Hanne Valtari vuokrasi oman aurinkopaneelin Kivikon aurinkovoimalasta.
Säästä energiaa lapsiperheessä
-
Käytä ruuanlaitossa mikroa uunin tai lieden sijaan aina kun mahdollista.
-
Uuniruokien valmistus ja leipominen kannattaa yhdistää, sillä uunin lämmittäminen 200 asteeseen vie saman verran energiaa kuin sen tunnin päällä pitäminen.
-
Hyödynnä jälkilämpö uuniruokien valmistuksessa. Kiertoilmauunissakin lämpötila pysyy yli sadassa asteessa ainakin puoli tuntia, jos luukkua ei avaa välillä.
-
Pese vain likaisia vaatteita ja täysiä koneellisia.
-
Pidä kylpyhuoneen lattialämmitys päällä, mutta maltillisella tasolla.
-
Unohda käsillä tiskaaminen, sillä astianpesukone säästää vettä ja energiaa. 60 cm leveän astianpesukoneen vedenkulutus on noin 10 litraa.
Kodin energiankäyttö
-
Perheen sähkönkulutus 3 600 kWh vuodessa.
-
Lämmitystapana kaukolämpö.
-
Sähkö toimitetaan tuulisähkönä. Lisäksi perheellä on nimikkopaneeli Kivikon aurinkovoimalassa.
-
Iso osa sähköstä kuluu pyykkihuoltoon. Pyykinpesukone ja kuivausrumpu ovat käytössä lähes päivittäin.
-
Ruuanlaitossa mennään maku edellä. Energiaa säästyy, kun keittiössä valmistuu arkena isoja annoksia kerralla.