Artikkeli / 19.12.2016

Vinkkejä lämmitys­kauden alkuun

Lämmityskausi käynnistyy jälleen. Katso vinkit kerrostaloasunnon ilmanvaihtolaitteiston säätöön. Tarkista myös patterien toimivuus ja ilmalämpöpumpun oikeat asetukset.
Teksti: Kati Särkelä, Marja Einesalo, Markku Mannila Kuvat: Niklas Sandström

1. Koneellinen ilmanvaihto säädetään syksyisin talviasentoon. Kerrostaloissa tämän hoitaa yleensä huoltomies, mutta asukkaan kannattaa tarkistaa, kenen vastuulla asia on. Eri taloissa on erilaisia käytäntöjä. Ilmanvaihtolaitteen suodattimet suositellaan vaihdettavaksi kaksi kertaa vuodessa. Kesäpelti pitää laittaa talviasentoon, ja jos lattiatasossa tuntuu edelleen vetoa, tuloilman jälkilämmitysvastus kannattaa säätää hivenen lämpimämmälle.

Painovoimaisessa ilmanvaihtojärjestelmässä venttiilejä on syytä säätää pienemmälle pakkaskauden alkaessa, jos niitä on kesän mittaan avattu. Kerrostaloissa säätöjä ei saa muuttaa.

2. Tarkista lämmityskauden alkaessa ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto. Tarkista myös vesikeskuslämmityspattereiden termostaatit. Jos patteri ei tunnu lämpiävän, väännä termostaatin venttiiliä ääriasennosta toiseen kymmenkunta kertaa – venttiili on saattanut jumiutua kiinni-asentoon kesäkaudella. Jos patteri kurluttaa, eikä lämpiä kunnolla, kannattaa kokeilla ilmaamista.

Säädä kotiin sopivat sisälämpötilat: oleskelutiloissa 21–22 astetta, makuuhuoneissa pari astetta matalammat. Varastossa ja autotallissa lämpötilaksi riittää 5–10 astetta.

Omakotiasuja: Tarkista, että ilmalämpöpumpun asetus on lämmityksessä, ei automaattiasennolla. Puhdista ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö lehdistä ja muusta roskasta. Sisäyksikön suodattimet imuroidaan kerran 1–2 kuukaudessa, laitteen käyttöohjeen mukaisesti.

3. Puhdista sisä- ja ulkovalaisimet kesän siitepölyjen jäljiltä. Tarkista, että lamput ovat ehjiä ja korvaa palaneet led-lampuilla. Hyvä valaistus tuo turvaa pimeään vuodenaikaan sekä sisällä että ulkona. Hämäräkytkimet ja liiketunnistimet voivat ehkäistä kotitapaturmia ja kutsumattomia vieraitakin.

Lue lisää aiheesta

Sähkö Lämpö